Tujina

Hudo neurje v Italiji zahtevalo tri smrtne žrtve, na Madžarskem umrla ena oseba

Möllbrücke/ Benetke, 11. 08. 2017 12.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Močno neurje je prizadelo več delov Evrope. Najhuje je bilo na Madžarskem in v Italiji. O hudih nalivih poročajo tudi s Češke, Slovaške in Avstrije, kjer so imeli težave s podrtimi drevesi in odkritimi strehami. Zaradi poplave avstrijskega avtokampa so evakuirali 50 turistov, med katerimi so bili trije poškodovani.

Avstrijo je ponoči prizadelo močno neurje. V kampu pri kraju Möllbrücke na avstrijskem Koroškem je veter prevrnil več počitniških prikolic, poškodovane so bile tri osebe, kamp pa so evakuirali. Po državi je bilo največ težav zaradi številnih podrtih dreves in odkritih streh, kar je povzročilo dodatno materialno škodo. Ponekod so drevesa ovirala promet, zato je bilo zaprtih tudi nekaj avstrijskih cest. V kraju Möllbrücke je avstrijski Rdeči križ v bližnji telovadnici organiziral začasno prenočišče za 50 turistov, ki so jih evakuirali iz poplavljenega avtokampa.

Po informacijah lokalnih oblasti so na avstrijskem Koroškem ponoči imeli 200 delovnih akcij gasilcev, ki so bili najbolj aktivni na območju Hermagorja in Spittala. S teh koncev so poročali o številnih odkritih strehah, podrtih drevesih, prevrnjenih in uničenih avtomobilih ter pretrganih daljnovodih.

Težave so imeli tudi na avstrijskem Štajerskem, kjer je močan veter podrl številna drevesa, kot so sporočili gasilci. Najhuje je zadelo kraja Hinterwald in Kleinsölk, tu je zaradi premočenih tal in vetra prevrnilo za skoraj deset hektarjev dreves. O poškodovanih zaenkrat niso poročali.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Spodnji Avstriji so bili gasilci od 22. ure stalno na terenu. Več podrtih dreves je zablokiralo ceste ter padlo na električne drogove in hiše. Ponekod so bila gospodinjstva dlje časa brez elektrike. Voda je poplavila tudi več kletnih prostorov. Samo na območju Baden so morali gasilci na teren 97-krat. Veter je tu pihal s sunki do 100 kilometrov na uro, zaradi dežja pa je bilo poplavljenih kar nekaj cest.

Po poročanju avstrijskega radia Ö3 je bila več ur zaprta tudi vzhodna avtocesta A4 od Madžarske do Dunaja. Na cestišče je namreč padlo več dreves, ki so jih odstranili s plugi. Zjutraj so odprli en pas, še vedno pa odstranjujejo preostale posledice neurja.

Na Gradiščanskem je bilo zaradi posledic neurja zaprtih več cest, o težavah pa poročajo tudi z železnic. Avstrijske železnice so sporočile, da zaradi posledic neurja do poldneva niso vozili vlaki na progi med krajema Wulkaprodersdorf in Železno.

Zaradi neurja pa o težavah v prometu poročajo tudi s Tirolske in Solnograškega. Zaradi hudourniških poplav je bila začasno zaprta cesta pri Brennerju in pri Ellbögnu. V četrtek je bila zaradi poplave čez dan začasno zaprta avtocesta Tauern A10 pri kraju Zederhaus v smeri Salzburga.

Na severu Italije umrli trije ljudje, poškodovana ministrica za socialne zadeve

Neurje, ki je sicer nastalo na severu Jadranskega morja in se nato gibalo proti severovzhodu, je huje prizadelo tudi sever Italije. Tu so umrli najmanj trije ljudje, poroča nemški časnik Süddeutsche Zeitung.

V Fularniji-Julijski krajini je umrl 41-letnik, ko se je na njegov šotor zrušilo drevo, podobno je bilo tudi z moškim v Dolomitih. Tu je umrl tudi sprehajalec, ko ga je zadela strela. Poročali so tudi o tornadu v bližini Portogruara, kjer so v bolnišnico sprejeli okoli 50 ljudi zaradi različnih poškodb. Takole je zračna tromba razdejala plažo pri Benetkah.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V kampu blizu Benetk se je huje poškodovala ženska, ko je nanjo padlo drevo. V neurju na severu Italije se je med drugim huje poškodovala tudi italijanska ministrica za socialne zadeve Diana Golze, ki so jo že operirali in se glede na razmere počuti bolje.

Na Madžarskem strešna kritina padla na avto, voznik je umrl

O škodi po neurju pa poročajo tudi z Madžarske. Več kot 100.000 gospodinjstev je ponoči ostalo brez elektrike, začasno pa je bila prekinjena železniška povezava z Avstrijo. V Železni županiji je v četrtek strešna kritina pod seboj pokopala avtomobil, voznik je v nesreči umrl. Brez elektrike je bilo danes še več kot 25.000 gospodinjstev v okrajih Železna županija, Zala in Györ. Zaradi neurja se je namreč podrlo več dreves, ki so pretrgala električno napeljavo.

Češki gasilci pomagali kar 700-krat, podrta drevesa na Slovaškem ustavila promet

Neurje je divjalo tudi na Slovaškem in Češkem. Do danes zjutraj so češki gasilci na pomoč priskočili več kot 700-krat ter sanirali odkrite strehe, podrta drevesa in poplavljene kleti. V južnomoravskem okraju je 110.000 gospodinjstev ostalo brez elektrike, na vzhodu Češke pa je zastal tudi železniški promet.

Na zahodu Slovaške so podrta drevesa ustavila cestni in železniški promet. Neurje pa je odkrilo tudi številne strehe in uničil avtomobile. V slovaškem mestu Malacky je moralo več deset družin zapustiti svoja stanovanja, saj stavba zaradi škode ni bila več stabilna. Gasilci so poročali o 200 delovnih akcijah.

Na slovaško-češki meji se je v četrtek zvečer hitri vlak iz Prage proti Budimpešti zaletel v podrto drevo, o poškodovanih niso poročali. Proga pa je bila več ur zaprta.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DeBill
11. 08. 2017 17.44
+1
a temu na posnetku se reče močan veter?
sofokles
11. 08. 2017 14.44
-10