Tujina

Avstrijci bodo še naprej kadili

Dunaj, 01. 11. 2007 16.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Avstriji bodo kadilci še naprej lahko kadili v lokalih in restavracijah, saj vlada ni uspela uskladiti predlogov protikadilskega zakona.

V avstrijskih lokalih in restavracijah se bo še naprej kadilo
V avstrijskih lokalih in restavracijah se bo še naprej kadilo FOTO: Reuters

Nova protikadilska zakonodaja naj bi v veljavo stopila 1. januarja prihodnje leto, kar pa se ne bo zgodilo, saj se vladni koalicijski partnerji niso mogli sporazumeti o vsebini zakonskega predloga.

Težave so se pojavile predvsem okoli predloga, da bi prepovedali kajenje v barih in restavracijah, ki so manjši od 75 kvadratnih metrov. Ministrica za zdravje iz vrst konservativcev tako ni dobila podpore pri Socialnih demokratih, da bi prepovedali kajenje v omenjenih barih in restavracijah.

Nekatere politične stranke vztrajajo, da morajo manjše restavracije in pivnice same sprejeti odločitev o prepovedi in se odločiti, ali bodo ostale kadilske ali ne, pri tem pa jih podpirajo tudi močni gostinski in tobačni lobiji. Konservativna in socialdemokratska stranka sta obljubili, da bosta skušali najti rešitev za prepoved kajenja v šestih mesecih.

Kot v drugih evropskih državah, so tudi v Avstriji gostinski in tobačni lobiji ostro napadli zakon o prepovedi kajenja, saj bi to lahko vodilo v zmanjšanje prometa gostincem ter celo v bankrote barov in restavracij. V Avstriji prepoved kajenja že velja v nekaterih javnih prostorih, šolah, bolnišnicah in sredstvih javnega prevoza.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mene je že malo sram biti nekadilka. Ko berem komentarje, se mi zdi, da so moji nekadilski kolegi glih malo preveč prtegnjeni, zakompleksani, netolerantni in - recimo tepcu tepec - tumasti. Tolk sovraštva kar tam nekaj v prazno. Dejte si kakšnga pržgat, mogoče se boste glih nu malo sprostili :) Nikoli me ni nihče posiljeval s cigaretnim dimom. Zihr ne bom škripnla od pasivnega kajenja. Me bo prej z avtom povozu kakšn zakompleksan strahopetn lulek s težko nogo. Če ne bom prej zmrznla pred lokalom, kjer vsi najbolj posrečeni primerki, kar jih poznam, puhajo ko raufnki.
Dom Pérignon
02. 11. 2007 12.47
...copate. Tko kukr zmeri, tiščimo nosove u tla in čakamo na naslednji korak naših politikov. Moje osebno mnenje je, prej so lokali in diskoteke po cigaretnem dimu smrdele, zdej pa po švicu in scanju iz WC-ja. Lepo se mamo....
veljo@email.si
02. 11. 2007 12.30
ma sej o tem je proble...se bunijo nekadilci kako jim dim skodi in kako je zdravju skodljivo..in kako je sedaj...vecina nekdalicev sedi zunaj zraven kadilcev ki bakajo na polna..mah sam neka kaprice so ttih nekadilcev...a zunaj jim pa ne skodi dim ko mu ga pihne v fris ali pa veter potegne v fris..dej nehajte no...to je res cist totalno butast zakon..avstrijski narod pa drzi skupaj zato pa nemorejosprejet tega zakona ker JIM NE PUSTIJO!!!mi slovencki smo pa.....? lp..veljo
zupancicevajama@email.si
02. 11. 2007 11.40
Nisem kadilec. Kdo bo odgovarjal za zdravje natakarjev-ic, kateri hodijo ven in noter.Vsi obiskovalci lokalov so namrec Zunaj!! zakaj niso nekadilci sedaj v lokalih? zakaj sedijo zunaj z kadilci?? Butast zakon!
mondt
02. 11. 2007 11.37
killi-123 Bi motilo!Ker bi nekadilci hoteli biti v kadilnicah,zato da bi potem težil.Ker če ne smejo biti tam,je to diskriminacija.Od osamosvojitve Slovenije naprej pa je itak samo ločevanje.
slivov knedl
02. 11. 2007 11.36
killi-123:Načeloma ne,čeprav je cilj zakona omejiti kajenje! Ako bi vlada dala na izbiro,bi se vsi kafičarji,ki so samo preprodajalci - iz sladišča na šank in cena je 3-5x višja od nabavne,ne gostinci,ki imajo resne lokale odločila za izkjučno kadilske pa tud,če bi rekli,da se v lokalih,recimo do 80 kvadratnih m in brez hrane,lahko kadi,bi šli v"luft" on,ki imajo 81 kvadrat. m.Tko,kot sem napisal.Zakon je neživljenski,podražit cigarete in ostro ukrepat proti trgovini na črno!
killi-123@hotmail.com
02. 11. 2007 11.25
Pozdrav vsem,belim,rdecim,kadilcem in nekadilcem. Vprasanje za nekadilce; bi vas motili loceni lokali? Vprasanje za vse. Kaj dobis,ce omejis druzenje?
slivov knedl
02. 11. 2007 11.18
Prvo Borec:Dober dan.Imaš prav,vendar kljub vsem poskusom ozaveščanja,da kajenje in ostalo drogiranje katastrofalno uničuje zdravje in ogroža življenje,ne daje željenih učinkov.Se jim ne da dopovedat.Kot petletni otroci.Kadi 30% Slovenskih državljanov.Preveč.Sej,če bi kadil samo domobranci in pripadniki RKC,O.K.Tko pa....! Zdej se bo enim strenal ha.ha ha.
Dom Pérignon
02. 11. 2007 11.15
PS : tale skripta za komentarje je pa na nivoju osnovne šole.
Dom Pérignon
02. 11. 2007 11.13
moj kolega je reku : včasih je blo fajn, k smo šli v kakšen bar, pa smo skupi gledal nogomet pa vpil, navijal in kakšenga zvrnl. Pa še dober izgovor je bil, da sem Mojco vidu (kelnarco). Zdej je pa ona šla, baje ni denarja za plače, lokal se zapira. Aja, pa še to, še kej hodte v ta lokal ? ............ Ne, sem odvrnil .... Ne blizite nekadilci, da lokali niso povni zarad previsokih cen ipd, ker vsi vemo, kam pes taco moli. Dosti malih barov sploh nima možnosti postavitve kadilnic. Kaj naj pa v tem primeru naredijo ?Preden se je zakon sprejel, bi morali naši vrli politiki zadevo orenk pretuhtat. Ne pa na vrat - na nos, kaditi prepovedano, zdej pa razni sp-ji propadajo.moj kolega je reku : včasih je blo fajn, k smo šli v kakšen bar, pa smo skupi gledal nogomet pa vpil, navijal in kakšenga zvrnl. Pa še dober izgovor je bil, da sem Mojco vidu (kelnarco). Zdej je pa ona šla, baje ni denarja za plače, lokal se zapira. Aja, pa še to, še kej hodte v ta lokal ? ............ Ne, sem odvrnil .... Ne blizite nekadilci, da lokali niso povni zarad previsokih cen ipd, ker vsi vemo, kam pes taco moli. Dosti malih barov sploh nima možnosti postavitve kadilnic. Kaj naj pa v tem primeru naredijo ?Preden se je zakon sprejel, bi morali naši vrli politiki zadevo orenk pretuhtat. Ne pa na vrat - na nos, kaditi prepovedano, zdej pa razni sp-ji propadajo. Poglejte to nekadilci s tega vidika : kadilski zakon, manj bifetov, manj možnosti državnega zaslužka, na podlagi tega večji davki, to bo pa tud vas kresn'l po žepu.
Prvo Bore
02. 11. 2007 10.41
lastovka3 Dober dan imaš prav, toda tudi treba prepovedati bedakom , da pišejo nekaj brezveze, ker so primerni za norišnico. Pa treba prepovedati blond ženskam , da hodijo podnevi po LJ. Prepovedati istospolnim, da hodijo skupaj, ker so rizična skupnost. Pa vsem šoferjem naložiti stroške !! Lahko bi pisal še cel dan, ampak ne bom. Nike99 ti si degen !!
slivov knedl
02. 11. 2007 10.38
peter.lah,dejan.keuc:To pomeni,da ste kadilci - velika večina - tako zasvojeni ,da vam je vseeno.Zavestno škodujete sami sebi in ljudem okrog vas.Cigaretni dim,njegove substance so vam v veliki meri zameglile zdrav razum.Sevesa,sem spadajo tudi vse ostale zasvojenosti,ki škodujejo posamezniku in širše.Zasvojenost pa je potrebno zdraviti.
Dejan Keuc
02. 11. 2007 10.11
peter.lah: ni dober predlog... ker bi cigarete ravno tako lahko kupili po 3 € ... ampak na trznici pri crnih... stali bi isto, pa se drzava davka ne bi dobila... glede placila zdravljenja pa se po mojem noben s tem ne bi obramenjeval dokler do tega ne bi prišlo...
peter.lah@hotmail.com
02. 11. 2007 10.00
Ej, lastovka, ne podpiraj ameriškega zdravstvenega sistema, lahko pa si prižgeš kubanko, samo pazi, da je ne raznese.
mike99
01. 11. 2007 23.07
lastovka20, morm rect da si napisala izjemno dobro idejo kako bi morala med drugim ukrepati vlada. Gen.T ti pa si smesn, a res ne znas druzga argumenta napisat.Mislm da se vi kadilci pretirano zivcirate zarad tega zakona.Men je pa prov fajn in se vam samo smejim.
slivov knedl
01. 11. 2007 22.04
Vlada bi morala za omejitev kajenja ukrepat drugače.Dvignit ceno cigaretom,recimo na 5 -10€,vsem kadilcem,ki zbolijo zaradi kajenja naložit 100% plačilo zdravljenja,pa da vidmo,kolk jih bo še kadilo!
Nina Fišer
01. 11. 2007 21.55
eni bolj nestrpni od drugih... jaz sem sicer nekadilka, samo me pa moti vedenje drugih nekadilcev... poleg tega je bilo v času prejšnjega zakona tak, da so VSI nekadilci sedeli v prostorih za kadilce, tudi če so bli ti prostori posebej ločeni; potem so pa prišli ven iz kafiča in se pritoževali, kak jim smrdijo lasje in oblačila....
DarthRevan
01. 11. 2007 21.46
Mike99, v bistvu vsi kadilci na svetu obstajajo samo zato da bi šli tebi na živce in da bi ti prerane smrti umrl zaradi pretiranjga živciranja.
mike99
01. 11. 2007 21.44
Puppy, upam da si "ponosna" ker kadis in s tem ogrozas zdravje drugih oz. zastrupljas vse okrog sebe ki s tem pasivno kadijo, kar je tudi dokazano skodljivo.Dejte v svojih domovih kadit al pa v svojih avtomobilih, sej se dosti kadilcev itak popolnoma pozvizga na zdravje svojih otrok ce jih imajo.
Puppy
01. 11. 2007 21.08
putka če pa misliš da bomo zarad mraza nehal kadit..si se pa zmotla... mularija verjetno res... pravi kadilci pa ne bojo :) Pa čeprav sem kadilka, se strinjam, da naj se ne kadi v lokalih kjer se streže hrana..vse ostalo je pa nonsense.