Slovenija

Slovenija zaostrila pogoje vstopa, na meji zavrnili že več kot 200 migrantov

Dunaj/Gradec, 15. 02. 2016 10.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Slovenija je zaostrila režim na meji in zavrnila že več kot 200 migrantov. Pristojni organi dosledno ugotavljajo državo izvora vsakega posameznika in njegov namen potovanja, pojasnjuje državni sekretar Šefic. Slovenija bo storila vse, da ne bi postala žep, pa poudarja minister Erjavec.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Avstrijci od sobote zavrnili skoraj 200 migrantov
    01:25
    Iz SVETA: Avstrijci od sobote zavrnili skoraj 200 migrantov
  • Iz SVETA: Premalo policistov?
    02:47
    Iz SVETA: Premalo policistov?
  • Iz SVETA: Šefic o zaostrovanju avstrijske migrantske politike
    02:36
    Iz SVETA: Šefic o zaostrovanju avstrijske migrantske politike
  • Iz SVETA: Imamo res dovolj policistov? Čemu bodo potem zaposlovali nove?
    01:52
    Iz SVETA: Imamo res dovolj policistov? Čemu bodo potem zaposlovali nove?
  • Iz 24UR: Slovenija zaostrila režim na meji
    02:38
    Iz 24UR: Slovenija zaostrila režim na meji
  • Iz 24UR: Avstrija naj bi močno omejila vstop v državo
    01:18
    Iz 24UR: Avstrija naj bi močno omejila vstop v državo

Prihodnji dnevi bodo za reševanje begunske krize ključni. Če ne bo ustreznih evropskih odločitev, bodo posamezne države pod migracijskim pritiskom zaostrovale svojo politiko, je danes v Bruslju opozoril zunanji minister Karl Erjavec"Tudi Slovenija bo storila vse, da zaščiti interese slovenskih državljanov in da ne bi postala žep. Budno spremljamo vse, kar se dogaja v Avstriji. Smo v stalnem stiku, koordinacija teče tudi z državami južno od Slovenije," je povedal minister.

Na vprašanje, ali je Slovenija pripravljena sprejeti begunce neposredno iz Turčije, je Erjavec odgovoril, da je to še prekmalu komentirati. "Sprejeli bomo vse tiste rešitve, ki prispevajo k temu, da se ta problem reši. Če ta rešitev pomeni rešitev tega problema, bi bilo prav, da je Slovenija del rešitve, ne del problema," je dejal.

Begunci
Begunci FOTO: AP

Slovenija zaostrila pogoje vstopa

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic je danes predstavil aktualno dogajanje v zvezi s prihodom beguncev. Begunski tok je še vedno relativno močan, Avstrija zato preučuje vse možnosti, da bi obvladala situacijo. Pretekli konec tedna je tako Avstrija zaostrila kriterije, bolj v smislu ugotavljanja okoliščin vstopa beguncev v državo, je pojasnil Šefic. Redčenje migracijskega toka je nujno, je poudaril. 

Slovenija je v soboto zaostrila pogoje za vstop v našo državo in nato nadaljevanje poti v Avstrijo. Pristojni organi tako dosledno ugotavljajo državo izvora vsakega posameznika in njegov namen potovanja. Izvajajo tudi jezikovne analize, s pomočjo katerih ugotavljajo, ali migrant prihaja iz države, v kateri bi bil ogrožen. Šele po tem natančnem preverjanju jih nato spustijo naprej, pravi Šefic. Pogosto se namreč pojavljajo napačne navedbe državljanstva, posebno pozornost pa namenijo temu, kam potujejo. Dogaja se tudi, da imajo migranti stalno prebivališče v varni državi in se priključijo migracijskemu toku, saj tako najlažje pridejo do želene države, pojasnjuje državni sekretar. Slovenija je od petka do danes zaradi neizpolnjevanja zaostrenih pogojev zavrnila 154 migrantov. Po naših informacijah je Slovenija danes zavrnila še dodatnih 108 in jih vrnila na Hrvaško. Skupaj torej 262. 

Avstrija pa je medtem dokončno zavrnila 54 migrantov, ki so trenutno nameščeni v Centru za tujce v Postojni. Po oceni Šefica so navedene številke obvladljive.

Policija prav tako intenzivno spremlja, kaj se dogaja na zeleni meji, kjer po besedah Šefica ni posebnih sprememb. So primeri manjših skupin ali posameznikov, ki poskušajo na ta način priti v Slovenijo. Policisti take ljudi obravnavajo po predvidenem postopku, nastanijo jih v centru za tujce, nato pa se jih vključi v sistem vračanja, je povedal. Slovenija je zato ves čas v stiku z okoliškimi državami. Kot pravi, je slovenska notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar s svojo avstrijsko kolegico Johanno Mikl-Leitner v tesnih stikih, sproti se posvetujeta, izmenjujeta določena stališča in predloge.

Evropska komisija je danes namenila finančno pomoč Makedoniji in Grčiji za obvladovanje migrantskih tokov. Makedonija bo z novim programom pomoči prejela deset milijonov evrov za izboljšanje sistema upravljanja meja in migracij. Grčiji pa je Bruselj namenil 12,7 milijona evrov za vzpostavitev sprejemnih centrov za migrante na grški celini.

Za nastanitvene centre se še dogovarjajo

Državni sekretar je komentiral tudi informacije o morebitnih lokacijah nastanitvenih centrov. Ponovno je izpostavil, da z novimi prostori zgolj želijo nadomestiti objekte, ki jih morajo po izteku pogodb vrniti. Potrdil je, da se bo nadaljevala projektna naloga glede centra v Kidričevem in da so si inšpektorji že ogledali objekt v Šenčurju. Kot je poudaril, da bo šlo tudi v tem primeru za centre, v katerih bodo migranti nameščeni med 12 in 24 ur. "Med domačini je večja skeptičnost zaradi dogodkov v Kölnu in raznih dezinformacij, ki se širijo. To otežuje delo," dodaja. "Želimo imeti dobro komunikacijo z lokalno skupnostjo, skupaj z njimi želimo najti rešitev," poudarja. 

Šefic še poudarja, da Slovenija podpira poostren nadzor na grško-makedonski meji, saj bi s tem v še večji meri preprečevali ilegalne migracije, pravi. Prav tako pa bi se že tam natančno preverilo, kdo prihaja kot begunec oziroma ali vsi, ki prihajajo, tudi izpolnjujejo pogoje za podelitev mednarodne zaščite.

Ekonomski migranti, ki prihajajo iz povsem varnih držav, namreč omejujejo dostop do zaščite ljudem, ki to zaščito dejansko potrebujejo, je poudaril Šefic in ob tem spomnil na omejitev, ki jo je glede sprejema prosilcev za azil za letošnje leto postavila Avstrija.

Premierji višegrajske četverice so se na današnjem vrhu v Pragi zavzeli za močnejšo Evropo in posvarili pred novimi delitvami zaradi begunske krize. V skupni izjavi so še opozorili, da sedanje dogajanje "ogroža mir, varnost in blaginjo državljanov EU", zato je nujno enotno ukrepanje celotne Evropske unije.

Dodatna ograja na avstrijsko-slovenski meji?

Morebitna postavitev dodatne ograje na avstrijsko-slovenski meji je po besedah državnega sekretarja trenutno na ravni razmišljanja za primer, če bi se razmere poslabšale. Vendar pa Šefic verjame, da se položaj ne bo poslabšal. "Schengenska meja je na slovensko-hrvaški meji in sem globoko prepričan, da bo tam tudi ostala," je poudaril.

Ob tem je izpostavil izjemen pomen dogovora med EU in Turčijo, v uresničitev katerega bo treba vložiti ogromno energije. Je pa pozdravil dejavno delovanje vseh držav na migracijski poti. Tudi na operativni ravni imajo veliko stikov s Hrvaško, Makedonijo in Srbijo, v kratkem pa se obeta tudi sestanek slovenskega in hrvaškega notranjega ministra, je pojasnil.

Z Avstrijo ima Slovenija intenzivne pogovore. "Vse je usmerjeno v to, da bi sinhronizirali naše aktivnosti. Treba je posebej poudariti aktivno sodelovanje vseh držav na migracijski poti," pravi Šefic. Avstrija bo predlagala nekatere nove rešitve, je dodal Šefic.

Migrante naj bi Avstrija sprejemala le še v Špilju.
Migrante naj bi Avstrija sprejemala le še v Špilju. FOTO: AP

Bo Avstrija uvedla dnevne kvote. Neuradno se omenja tudi urna kvota

Avstrija še ni začela izvajati strožjega režima na meji s Slovenijo, pa so potrdili na avstrijskem notranjem ministrstvu in v policiji avstrijske Štajerske. Tiskovni predstavnik notranjega ministrstva Karl-Heinz Grundböck ni želel komentirati podrobnosti, kaj naj bi strožji režim na meji s Slovenijo zajemal, med drugim tega, ali bodo avstrijske oblasti dejansko uvedle dnevne kvote za sprejem migrantov iz Slovenije, kot so nedavno poročali avstrijski mediji. Poudaril je, da bosta konkretne načrte oz. ukrepe v torek predstavila notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner in obrambni minister Peter Doskozil.

Neuradno naj bi Avstrija dnevno kvoto omejila na 2500 migrantov dnevno, po nekaterih informacijah celo na zgolj 1000 na dan, omenja se tudi urna kvota okoli 100 oseb, so poročali v 24UR. Še dodatno naj bi ukrepili prisotnost vojske in policije.

Tiskovni predstavnik policije avstrijske Štajerske Fritz Grundnig je medtem povedal, da od zveznega notranjega ministrstva še niso prejeli nobenih navodil glede novega načina obravnave migrantov v Špilju, prav tako nobenih informacij o dnevnih kvotah. "Vsak dan pa računamo na to, da bo do odločitev prišlo in da bomo prejeli ustrezna navodila," je povedal.

Po napovedih naj bi migranti iz Slovenije v Avstrijo po novem lahko prehajali le še prek mejnega prehoda v Šentilju, preko Karavank na avstrijsko Koroško pa nič več. Naša severna soseda naj bi tudi omejila sprejem na približno 2500 oseb dnevno, omenja se celo urna kvota okoli sto oseb. Na meji naj bi se obetale tudi nove ograje.

Je pa Grundnig potrdil, da je v načrtu, da bodo migrante v prihodnje od Slovenije sprejemali samo še v Špilju, preko Karavank pa ti naj ne bi več potovali. "V naslednjih dneh bo odločeno, kdaj bomo vse migrante, ki trenutno še pridejo v avstrijsko Koroško, prevzeli tukaj v Špilju. O tem se sedaj odloča," je še povedal Grundnig.

Razširili bodo seznam varnih držav

Avstrijsko notranje ministrstvo je kasneje sporočilo, da bo vlada na Dunaju v torek razširila seznam varnih držav. Nanj bo tako uvrstila še Alžirijo, Gruzijo, Gano, Maroko, Mongolijo in Tunizijo. S tem migranti, ki bi prišli iz teh držav v Avstrijo, ne bi imeli praktično nobene možnosti za odobritev azila. Tako bodo avstrijske oblasti lahko v teh primerih pospešile azilne postopke in hitreje deportirale migrante.

Notranje ministrstvo je zapisalo, da se je vlada na Dunaju za to potezo odločila po "temeljiti preučitvi situacije". Mikl-Leitnerjeva je poudarila, da so v primeru ekonomskih migrantov "potrebni nedvoumni, jasni signali, da za njih v Avstriji ni zaščite".

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (297)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tron3
16. 02. 2016 08.21
+2
Tiskovka Šefica včeraj je čisto navadni SOVRAŽNI GOVOR!!!
prašek
16. 02. 2016 08.39
+2
Me pa prav zanima , katere izmed njegovih besed naj bi bile sovražni govor ??????? Jih lahko napišeš ?
prašek
16. 02. 2016 08.54
+1
DržavniSekretar
15. 02. 2016 21.48
+30
STOP EMIGRANTOM !
bema1201
15. 02. 2016 21.57
+5
AlternativeFacts
15. 02. 2016 21.58
+4
Klimova
15. 02. 2016 21.43
+5
Ali so med begunci tudi Kurdi?
DržavniSekretar
15. 02. 2016 21.49
+26
Jasno, da ne, oni se borijo proti ISIS, ne, kot ti strahopetci.
Klimova
15. 02. 2016 21.50
+5
Klimova
15. 02. 2016 21.52
+13
Sorry, prehitel si me. Res je! In to z ramo ob rami s svojimi pogumnimi ženskami.
DržavniSekretar
15. 02. 2016 21.56
+3
AlternativeFacts
15. 02. 2016 21.57
+0
Seveda so med begunci tudi kurdi, samo jih uradna statistika ne zazna, ker so tretirani kot sirijci, ali iračani.
DržavniSekretar
15. 02. 2016 21.34
+23
Mejo zaprt takoj !
Klimova
15. 02. 2016 21.45
+3
Ti maš pa avatar Kalinka Dance compilation
DržavniSekretar
15. 02. 2016 21.57
+4
DržavniSekretar
15. 02. 2016 21.29
+10
Začel so, to bi morali že od vsega začetka, saj smo Šengenska država, se prav, da so 6 mescev zanič delali.
jazbec44
15. 02. 2016 21.27
+32
Pop TV sploh ne poroča o današnjem praškem sestanku Poljske,Madžarske,Slovaške,Češke,Bolgarije in Makedonije,kjer so sklenili,da bodo zaradi neučinkovitosti EU postavili ogrado na Grško-Bolgarski in Grško-Makedonski meji ter jo zavarovali z skupno vojsko.Slovanski svet se povezuje pred new-world orderjem,ki nam ga narekuje ameriški imperializem in grožnjo propada nacionalnih držav.Mi tiščimo glave v pesek in se zanašamo na dobrotljivost zahoda.Kdor pozna zgodovino,bo vedel od kje je največkrat prihajala grožnja obstoju slovenskega sveta.Naivni in neumni.
tron3
15. 02. 2016 21.12
+28
Nemci so res čuden narod, bodo ugotovili zgodovinarji čez 50 let, v zadnjih 90 letih sta se pojavila dva duševna bolnika Dolfe in Gela, ki sta uničeval narod nemški, namesto, da bi bila v psihiatrični kliniki na zaprtem oddelku!! V Sloveniji so pa bili vedno politični osebki, ki so sodelovali z agresorjem!!!
SEJBOBOL
15. 02. 2016 21.25
+1
bema1201
15. 02. 2016 21.28
-2
bema1201
15. 02. 2016 20.47
+10
Nič dobrega se nam ne obeta, še posebno ker imamo takšno vlado, ki se ukvarja sama s sabo, problemi se pa nalagajo.
ONniON
15. 02. 2016 20.43
+26
podpiram višegrajske države
KardinaIFrancRodeVKristusu
15. 02. 2016 20.35
-8
˝Poleg Avstrije in balkanskih držav je Cerarjev predlog podprla tudi višegrajska četverica...˝..... Cerar v tujini očitno uživa diplomatski ugled, pri nas ga pa vsi samo pljuvajo.... AVE CERAR!
KardinaIFrancRodeVKristusu
15. 02. 2016 20.30
+5
Saj bi šel za policista, a imam tudi jaz svoj ugled....
tron3
15. 02. 2016 20.28
+8
Novice nepomembna, mir bo dokler da se ti vrli junaki ne spozabijo nad Slovenko ali Slovencem, ker potem Cerarja, Šefica itd, niti pobeg na Antarktiko ne bo rešil pogroma!!! Po podatkih, ki jih ima Država 150 tisoč uradno registriranega orožja, ter po okularnih podatkih policije, 2x več na črno ni hudič da se ne bi našel norc ki bo naredil dejanje norosti!!
korintos23
15. 02. 2016 20.34
-5
tron3
15. 02. 2016 20.37
+13
kori po tistem, ki bo stopil brez mojega dovoljenja na moje dvorišče, saj veš zasebna lastnina!!!
kokošnjak
15. 02. 2016 20.24
+18
Skrajni čas da omejijo vstop žico naj postavijo tudi na severu. Begunca pa naj namestijo v parlament in v murgle. Kdor podpira migrante naj jih vzame sebi domov na svoje stroške.
korintos23
15. 02. 2016 20.36
-2
Begunca? Misliš če kateri pride?? hahaah
spletni_nepridiprav
15. 02. 2016 20.14
+6
zakaj jih ne namestijo na metelkovi?
AlternativeFacts
15. 02. 2016 20.15
-6
Ne kapiram teh mentalnih presežkov. Nočemo jih v Sloveniji, potem pa v isti sapi nekateri lajajo, kako bi jih naseljevali v Ljubljani, Metelkovi itd..Kaj to ni Slovenija?
FoglofffTunekkk
15. 02. 2016 20.12
+33
Še enkrat ponavljam...Mariborski stanovanjski sklad je lani izvršil 44 deložacij...Fteh stanovanjih so ljudje, ki si lastnega stanovanja ne morejo privoščiti, večinoma celo v socialnih težavah....A zaj pazite to...v nekatera od teh stanovanj bi naj namestili migrante...seveda samo tiste ki bi dobili azil !?!?... A je to možno? Domačega vržeš vun, ker je pač revež, pa not naseliš tujca (migranta)...ki se bo čez leto dni drl Alahu Akkbar !!!
SEJBOBOL
15. 02. 2016 20.21
+10
Jožajoža
15. 02. 2016 19.56
+33
mediji poročajo, ,kar jim je naročeno. da vas pomirijo. še se spomnite leta 90. vsi mediji so poročali o bratstvu in enotnosti, da ne more priti do bratomorne vojne, nihče v jugi si ni mislil, da nas lahko desidenti razbijejo. pa se je zgodilo. sosed je soseda klal,vsi smo skregani, državo so razbili.......kar je bilo nemogoče, je čez noč postalo mogoče. in tako se je zgodilo v iraku,siriji,libiji,.........ubogi narod
SEJBOBOL
15. 02. 2016 19.58
+11
korintos23
15. 02. 2016 20.07
-4
Vojne vedno začnejo skrajneži, desničarji!
kokošnjak
15. 02. 2016 20.26
+11
Jožajoža
15. 02. 2016 21.06
+3
vsi politik v EU vedo, da se vojni ne bo mogoče izognit.EU razpada
bema1201
15. 02. 2016 21.07
+3
Lenin je bil levičar, Castro je bil levičar, Milošević je bil levičar in so tudi začeli revolucije z ogromnimi žrtvami , materialno in moralno škodo. Bedake imaš povsod na levi in desni.
Jožajoža
15. 02. 2016 21.34
+1
po končanih revolucijah levih, kot so lenin,castro,stalin.... je imel koristi narod. miloševič ,gadafi,sadam.....so pa že bili obsojeni za odstrel. kapitalu so bili v napoto.
JApajaDAja
15. 02. 2016 19.54
+6
zaradi beguncev, migrantov, pohodnikov in triatloncev me iz leve vleče na desno. rabim kiropraktika.
korintos23
15. 02. 2016 20.05
+2
Z ljudmilo se zmeni, Tonin ti bo dal blagoslov!
kokošnjak
15. 02. 2016 20.26
+2
žlikrofi
15. 02. 2016 19.49
+3
GORENJAK DO VESEL DA MU ŠPEGLE NE BODO VZEL
korintos23
15. 02. 2016 20.07
+0
SEJBOBOL
15. 02. 2016 19.39
+4
kraljicavesolja 15.02.2016 13:58:57 -34 Mam jst svojga bodigarda pa ne bojim se jst ničesar razn same sebe.
AlternativeFacts
15. 02. 2016 19.41
-7
sejbobol@ Ti spadaš med tiste, ki tajvanske dogodke prodajajo kot rimske?
SEJBOBOL
15. 02. 2016 19.42
+7
Seveda k si vsa ovita k maškura , normaln da se bojiš samo sebe :)
SEJBOBOL
15. 02. 2016 19.42
+5
AlternativeFacts
15. 02. 2016 19.51
-5
Ti si pa diplomirani krjavel, znaš tud' hudilča dat na pol....
SEJBOBOL
15. 02. 2016 19.59
+2
AlternativeFacts
15. 02. 2016 20.10
-5
Težko boš ti kaj dal na pol, nimaš kapacitete za kaj takega..Si pa povsem zadel Krjavla, ki je kot vaški posebnež poskrbel za humoristične vložke....
SEJBOBOL
15. 02. 2016 20.23
+4
pa se o kekcu zrecitiraj kaj lepega . Če bi te prašu kaj iz korana bi tud znal? Sej to je tvoje področje ANE
AlternativeFacts
15. 02. 2016 20.32
-5
Ne bi vedel nič, sem pa presenečen, da ti veš toliko o koranu, da ga lahko drugim citiraš. Si prepričan, da so ti doma povedali resnico o družinski veroispovedi?
SEJBOBOL
15. 02. 2016 20.56
+5
Hahahah kaj sem pa citiral , ti si res za v politiko , nakladas in nakladas pa nič pametnega ne poveš. a si tist bodigard od musli kraljice
AlternativeFacts
15. 02. 2016 21.51
-2
Ti dela funkcionalna pismenost probleme, kje sem pa napisal, da si kaj citiral?
audiirs4
15. 02. 2016 19.37
+5
to so inženirji za lule :D
korintos23
15. 02. 2016 20.04
-4