Tujina

'Izpustili avstralskega talibana'

Sydney, 29. 12. 2007 10.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prvega obtoženca iz Guantanama na Kubi David Hicka, ki je v zaporu preživel pet let, so izpustili.

Prvi obtoženi pred vojaškim sodiščem v ameriškem oporišču Guantanamo na Kubi David Hicks je danes, po odsluženi devetmesečni zaporni kazni zaradi podpiranja terorizma, prišel iz zapora v avstralskem Adelaideu. Za zapahi je sicer preživel okrog šest let, od tega več kot pet v Guantanamu.

Januarja leta 2002 so Hicksa premestili v Guantanamo.
Januarja leta 2002 so Hicksa premestili v Guantanamo. FOTO: Reuters

Zdaj 32-letnega "avstralskega talibana" so ameriške sile prijele proti koncu leta 2001 v Afganistanu, kjer je sodeloval s talibani. V pismu domačim, ki ga je napisal v Afganistanu, je Hicks omenil tudi srečanje z vodjo teroristične mreže Al Kaida Osamo bin Ladnom. Januarja leta 2002 so Hicksa nato premestili v Guantanamo in ga obtožili zarote, poskusa umora in pomoči sovražniku. Obtožbo so pozneje omilili na zagotavljanje materialne podpore terorizmu.

Marca letos je nato pristal na dogovor, da v zameno za priznanje krivde večino devetmesečne zaporne kazni prestane v avstralskem zaporu. Tja so ga premestili maja letos. Dogovor Hicksa sicer zavezuje, da vsaj leto dni ne sme govoriti z mediji ali dajati izjave o domnevnih zlorabah v Guantanamu. Sodišče je temu doslej edinemu zaporniku iz Guantanama, ki je bil obtožen terorizma, ob izpustitvi odredilo več omejitev, od rednega javljanja policiji do prepovedi zapustiti Avstralijo.

Hicksov odvetnik David McLeod je ob izpustitvi prebral izjavo svojega varovanca, v kateri ta izraža željo po miru v krogu družine in prijateljev. Prosil je, naj mu pustijo, da se v miru prilagodi na vnovično življenje na svobodi ter pozdravi za posledicami več kot petletnega prebivanja v Guantanamu brez obsodbe.

Obenem se je Hicks zahvalil družini in prijateljem, odvetnikom in skupinam za človekove pravice, ki so njemu v podporo vodili dolgo kampanjo. Medijem se je zahvalil, ker so javnost opozorili na njegov mučen položaj, avstralski javnosti nasploh pa za pomoč pri njegovi vrnitvi domov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.