Tujina

Avstralija za premierja dobila multimilijonarja

Sydney, 15. 09. 2015 08.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V zadnjih dveh letih je Avstralija dobila še četrtega premierja. To je postal multimilijonar, nekdanji bankir Malcolm Turnbull. Preoblikoval naj bi vlado, sam pa naj bi vodil posvetovalno vlado.

Malcolm Turnbull je novi avstralski premier.
Malcolm Turnbull je novi avstralski premier. FOTO: Reuters

Multimilijonar, nekdanji bankir Malcolm Turnbull je danes prisegel kot novi avstralski premier. Pred tem je napovedal nov način vodenja. Turnbull je četrti avstralski premier v zadnjih dveh letih.

Njegov predhodnik Tony Abbott, ki ga je Turnbull v ponedeljek na glasovanju znotraj vladajoče Liberalne stranke zamenjal na položaju predsednika in je s tem dobil tudi pravico do premierskega položaja, je številne menjave na čelu vlade v zadnjem času označil kot "vrtljiva vrata", kar po njegovi oceni ni dobro za državo.

"To je izjemno vznemirljiv čas. Zgodili so se dogodki, ki jih nisem pričakoval, to vam moram povedati, a imam privilegij, da sem del tega in za to delo sem zagotovo usposobljen," je medtem dejal novi avstralski premier, tudi bivši odvetnik. Napovedal je, da bo vodil posvetovalno vlado, kar je v nasprotju z Abbottovo, ki je bil na čelu vlade, ki je Avstralce bolj ločevala kot združevala.

"Moje trdno prepričanje je, da mora uspešen voditelj leta 2015, morda v katerem koli času, za seboj potegniti ljudi tako, da spoštuje njihov razum in to na način, da jim razloži stvari. Potrebujemo posredovanje in ne sloganov," je pred prisego še dejal Turnbull.

Po pričakovanjih naj bi Turnbull še ta teden preoblikoval vlado. Novega voditelja sicer močno podpira vplivna avstralska zunanja ministrica Julie Bishop, ki so jo na strankarskem glasovanju z veliko podporo 70-30 potrdili za podpredsednico stranke.

Avstralija že vse od Johna Howarda, ki je odšel leta 2007, ni imela premierja, ki bi se obdržal cel mandat. Pred Abbottom je laburistično vlado vodil Kevin Rudd, a le nekaj mesecev, saj je s tega položaja junija 2013 izrinil strankarsko kolegico Julio Gillard, kmalu zatem pa so bili laburisti na volitvah poraženi. Gillardova je medtem Rudda s položaja izrinila leta 2010.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.