Tujina

Avstralija v plamenih: prebivalce pozivajo, naj zapustijo domove ali pa se pripravijo na najhujše

Sydney, 03. 01. 2015 12.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Trenutno se soočamo s požarom, kakršnega v teh krajih nismo videli od gozdnih požarov na pepelnično sredo leta 1983," je povedal vodja gasilcev Južne Avstralije Greg Nettleton. Gozdni požari so v Avstraliji poleti običajni, a naj bi bili zaradi globalnega segrevanja vedno pogostejši.

Na jugu Avstralije se v teh dneh soočajo z gozdnimi požari, ki so ponekod ušli izpod nadzora in ogrožajo hiše. Največ dela imajo gasilci v pokrajini Adelaide Hills v zvezni državi Južna Avstralija ter delih zvezne države Viktorija.

Avstralija - 2
Avstralija - 2 FOTO: Reuters Video

Lokalne oblasti slikovitega Adelaide Hills, ki je znan po kmetijstvu in vinskih kleteh ter šteje okoli 40.000 prebivalcev, so opozorile pred "izjemno nevarnim požarom", ki je ušel izpod nadzora in bi se zaradi napovedanih vetrov in visokih temperatur lahko še dodatno razplamtel.

Gozdni požari so v Avstraliji poleti običajni. Okoljevarstveniki pa opozarjajo, da so zaradi globalnega segrevanja vedno pogostejši. Po podatkih avstralskega urada za meteorologijo so v državi leta 2013 zabeležili rekordno visoke temperature. V uničujočih požarih na "črno soboto" februarja 2009 je v zvezni državi Viktorija umrlo 173 ljudi. Uničenih je bilo več kot 2000 domov.

"Trenutno se soočamo s požarom, kakršnega v teh krajih nismo videli od gozdnih požarov na pepelnično sredo leta 1983," je povedal vodja gasilcev Južne Avstralije Greg Nettleton. V omenjenem požaru, ki je v zveznih državah Južna Avstralija in Viktorija uničil več tisoč hiš in drugih stavb, je umrlo več kot 70 ljudi.

Požar v kraju Sampson Flat severovzhodno od Adelaidea se širi na vse strani. Od petka zvečer se je razširil s 154 na 4741 hektarjev. Gašenje poleg vremena ovira tudi težje dostopen teren. Zaenkrat je zgorelo pet domov, a s krepitvijo vetrov, ki bi lahko dosegli sunke tudi do 110 kilometrov na uro, je lahko uničenje po napovedih lokalnih oblasti še večje.

Gasilci se po navedbah BBC News borijo z gozdnimi požari tudi v zvezni državi Viktorija, kjer so preplah razglasili v krajih Hastings, Bittern in Crib Point južno od Melbournea.

Avstralija - 1
Avstralija - 1 FOTO: Reuters Video

Predsednik vlade Južne Avstralije Jay Weatherill je pozval prebivalce ogroženih območij, naj zapustijo svoje domove ali pa se pripravijo na najhujše. "Prepozen umik ima lahko katastrofalne posledice," je opozoril.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.