Tujina

Aung San Su Kji brez stranke

Rangun, 28. 01. 2011 10.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prizivno sodišče je zavrnilo prošnjo Nobelove nagrajenke za ponovno registracijo njene stranke, ki je razpuščena od bojkota mjanmarskih volitev novembra lani.

Aung San Su Kji nagovarja privžence in podpornike demokratičnih sprememb v Mjanmaru.
Aung San Su Kji nagovarja privžence in podpornike demokratičnih sprememb v Mjanmaru. FOTO: Reuters

Posebno prizivno sodišče v Naypyitawu je razsodilo, da je prodemokratična politična stranka Narodna liga za demokracijo (NLD) ''nezakonito združenje'', ker se ni kot stranka prijavilo na volitve, ki so v Mjanmaru potekale lani 8. novembra. Stranka NLD je sicer zmagala na volitvah leta 1990, a je na oblasti še naprej ostala vojaška hunta. Lanske volitve so bile sicer prve po letu 1990.

NLD se je udeležbi na volitvah, ki jih je označila kot ''nepravične in nepoštene'', odpovedala zaradi pravil, ki so stotinam zaprtih članov stranke preprečevala, da bi se potegovali za sedeže v parlamentu.

Zaradi odločitve sodišča se je največja opozicijska sila v Mjanmaru znašla na političnem obrobju, porajajo pa se tudi dvomi, ali je priljubljena Aung San Su Kji zmožna sprožiti politične spremembe v nekdanji britanski koloniji. Su Kjijeva je bila iz hišnega pripora po sedmih letih izpuščena 13. novembra, le nekaj dni po parlamentarnih volitvah, na katerih ni smela sodelovati. Vrhovno sodišče pa je 22. novembra lani razsodilo, da je stranka NLD nezakonita organizacija, ker se kot registrirana stranka ni udeležila zadnjih volitev.

''Ker je bilo to zadnje pravno sredstvo, se pravica do pritožbe tukaj izčpra,'' je po telefonu povedal Njan Win, odvetnik in tiskovni predstavnik NLD. ''Po posvetu z našimi voditelji v Rangunu bomo videli, kaj lahko naredimo.''

Strokovnjaki menijo, da bo NLD postala neka vrsta družbene organizacije, a svarijo pred napadi na novo vlado, ki se bo konstituirala v naslednjih tednih, saj bi lahko ti privedli do novih aretacij mnogih članov sedaj prepovedane stranke, vključno s Su Kjijevo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jurimuri1
28. 01. 2011 18.09
naj gredo v ilegalo, po vzoru naše slavne KPJ