Slovenija

Bo AUKN še samostojna in neodvisna?

Ljubljana, 06. 03. 2012 14.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Finančno ministrstvo vladi predlaga novelo zakona, s katero določa, da mora AUKN sodelovati z vlado in znižuje vrednost naložb, s katerimi agencija prosto razpolaga. Na ministrstvu pravijo, da "obstaja nevarnost, da se bodo nadaljevale slabe prakse upravljanja, ki smo jim bili priča v preteklosti".

Janez Šušteršič - 1
Janez Šušteršič - 1 FOTO: Miro Majcen

Vlada namerava v kratkem v obravnavo v DZ po nujnem postopku poslati predlog nove novele zakona o upravljanju kapitalskih naložb države, potem ko strategija upravljanja s kapitalskimi naložbami ni bila pravočasno sprejeta. Z njo želi urediti razpolaganje z naložbami vsaj za nujne primere, hkrati pa predlaga znižanje vrednosti naložb, s katerimi samostojno razpolaga Agencija za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN).

Agencija, na katero se je z uveljavitvijo zakona v letu 2010 preneslo razpolaganje s kapitalskimi naložbami države, bo po novem potrebovala soglasje vlade že pri naložbah v skupni knjigovodski vrednosti nad pet milijonov evrov, medtem ko je zdaj ta meja določena precej višje, namreč pri 20 milijonih evrov.

To v praksi pomeni, da bo lahko agencija samostojno razpolagala zgolj z deleži države v podjetjih, kot so Uradni list, Kontrola zračnega prometa, Snežnik, Borzen, Bodočnost Maribor, Počitniška skupnost Krško, vodnogospodarska podjetja in družbe tveganega kapitala ter nekatere družbe v stečaju.

Slabši poslovni rezultat Pošte Slovenije zaradi slabitve naložbe v NKBM je rezultat trenutne nizke cene delnic banke, za katero so v prvi vrsti odgovorni organi NKBM, nanjo pa vplivajo tudi zahtevne razmere na trgu, so v odzivu na trditve, da poslovanje Pošte trpi zaradi sodelovanja v dokapitalizaciji NKBM, zapisali v AUKN.

Agencija se bo morala usklajevati z resornim in finančnim ministrom

Ob tem je zaradi učinkovite koordinacije med različnimi upravljavci državnega premoženja in med različnimi politikami države predvideno, da se bo morala AUKN glede uveljavljanja glasovalnih pravic na skupščinah predhodno uskladiti z resornim ministrstvom, to pa še prej z ministrstvom za finance Janezom Šušteršičem. Še posebej je izpostavljena zahteva, da se mora agencija uskladiti glede odločanja o članih nadzornih organov.

Zahteva po predhodni uskladitvi z resornim ministrstvo velja tako za uresničevanje glasovalnih pravic iz premoženja v lasti države kot tudi Kapitalske družbe in Slovenske odškodninske družbe.

Državnemu zboru bo vlada spremembe zakona predlagala po nujnem postopku.

Bo AUKN še samostojna in neodvisna?

Na AUKN, ki k sodelovanju pri pripravi predloga zakona ni bila povabljena, ugotavljajo, da takšen predlog določa tesnejše sodelovanje med vlado in AUKN. V prihodnje naj bi se AUKN pri upravljanju kapitalskih naložb usklajevala z vlado in ministrstvi, iz besedila zakona pa ni razvidno, da bi AUKN izgubila samostojnost in neodvisnost, so pojasnili.

Kako bo potekalo to usklajevanje, je po njihovem mnenju odvisno od dogovora, sami pa menijo, da bo treba skleniti neke vrste protokol, ki bo natančneje določal medsebojne pravice in obveznosti.

Dejstvo, da strategija upravljanja s kapitalskimi naložbami ni bila pravočasno sprejeta, kar onemogoča nemoteno upravljanje s kapitalskimi naložbami državi, je v osnutku zakona zapisano kot poglavitno vodilo za predlagane spremembe. V DZ bi jo morali namreč prejeti že pred koncem lanskega julija, kar pa se ni zgodilo.

Direktorica AUKN Dagmar Komar.
Direktorica AUKN Dagmar Komar. FOTO: Kanal A

Gre za odziv na delovanje agencije v primerih NLB in NKBM?

Časnik Dnevnik sklepa, da je premierja Janeza Janšo in finančnega ministra zmotilo delovanje AUKN pri upravljanju NLB in NKBM. Prva je pred dokapitalizacijo, kjer AUKN v letu dni ni našel strateškega partnerja zanjo, druga pa pred menjavo nadzornega sveta, ki je potreben tudi zaradi slabega upravljanja banke, piše časnik.

Po neuradnih informacijah je več ministrov zmotil nabor kandidatov za nove nadzornike NKBM, vendar se zaradi sedanje zakonske ureditve zlasti Šušteršič ni želel neposredno vpletati v delo agencije. Ker je za načrtovano združevanje upravljavcev državnega premoženja (AUKN, Kad, Sod, PDP), ki bo prineslo tudi kadrovske spremembe pri upravljanju premoženja, potrebnega več časa, je Šušterič očitno pripravil predlog, ki bo v vmesnem času legaliziral politične posege v delo agencije, sklepa časnik.

Na AUKN menijo, da se je prioritetno treba lotiti strategije upravljanja kapitalskih naložb države, ki je bilo eno od najpomembnejših priporočil Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj Sloveniji. Agencija je predlog strategije že pripravila, ga junija lani poslala vladi in ga objavila tudi na spletni strani, so še zapisali v odzivu na objavljeni predlog zakona.

Na finančnem ministrstvu pravijo, da so se pokazale težave predvsem pri sprejemanju strateških dokumentov, na podlagi katerih deluje AUKN. Slednja namreč vladi ni posredovala nobenega predloga strategije. Kot še dodajajo, je vlada nazadnje strategijo obravnavala v juliju 2011, ko je AUKN naložila določene spremembe in dopolnitve. A teh AUKN še ni pripravila. "Ker agencija nima usmeritev, kako delovati, obstaja nevarnost, da se bodo nadaljevale slabe prakse upravljanja, ki smo ji bila priča v preteklosti,“ še pojasnjujejo na finančnem ministrstvu.

Medtem ko že trenutno veljavni zakon o izvrševanju proračunov določa, da se upravljanje nekaterih kapitalskih naložb, ki je izrazito tehnične narave, prenese na ministrstvo za finance, pa predlog novele zakona to rešitev določa kot trajno.

Načela novele zakona so določitev sodelovanja vlade in resornih ministrstev z agencijo pri pomembnejšem odločanju o kapitalskih naložbah države ter sodelovanje vlade in DZ v nujnih primerih, ko je AUKN zaradi nesprejetja strateških dokumentov neoperativna, potrebno pa je hitro odločanje o upravljanju kapitalskih naložb zaradi zagotavljanja stabilnosti, vlada povzema predlagane spremembe.

Novela še določa, da je pridobivanje podatkov iz evidenc Agencije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) brezplačno.

Kaj pravita DLGV in SDS?

Za odziv na to namero smo povprašali Stranko Državljanska lista Gregorja Viranta, katere član je tudi finančni minister Šušteršič. V odzivu so zapisali, da stranka že ves čas zagovarja to, da vlada prevzame odgovornost za kadrovske odločitve v javnem sektorju. Poudarjali so, da je prenos pooblastil na AUKN pomenil le zamegljevanje odgovornosti in odprto lovišče za razne lobije. Sicer pa se zavzemajo za čim hitrejši umik države iz gospodarstva, kar pomeni tudi, da ne bo imela nič s kadrovanjem v gospodarstvu.

Iz SDS pa so sporočili, da so se v koalicijski pogodbi zavezali, da bodo poenotili in centralizirali upravljanje kapitalskih naložb in da bodo AUKN nadomestili z drugačno rešitvijo, ki bo zagotovila dejansko uveljavljanje načel OECD za dobro upravljanje podjetij v državni lasti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mac4_m
08. 03. 2012 00.05
+1
bo aukn še neodvisna in samostojna? ha, ha, kakšne smešnice. Politično ustanovljena v prejšnjem mandatu, da dela za določene politične botre. Čimprej ukiniti to sramoto..
cyklon
07. 03. 2012 12.20
+1
A niso rekli,da jo bodo ukinili??
M_teorija
07. 03. 2012 11.19
+1
Kako, da se JJ ne domisli, pa da mesto Komarjeve postavi Zokija. Če bi kdo naredil premik pri državnih naložbah bi bil Zoki!?
cyklon
07. 03. 2012 12.20
+1
snifff
07. 03. 2012 10.23
"Bo AUKN še samostojna in neodvisna?" To niti ni, niti ne bo. Deluje pač še vedno pod Pahorjevo besedo.
botjabotja
06. 03. 2012 20.30
+2
AUKN je veliko naredila,sploh za NLB in NKBM. Zaradi svojega uspešnega dela ali nedela, jih bomo zopet dokapitalizirali. Politika se ne sme skrivat za neko masko,kar AUKN zagotovo je.
Tonček Balonček
06. 03. 2012 19.42
Joj kako je bil pa Križanič en nesposoben človek, skrajni čas je bil, da je prišel ta genij! Kam seje pa Pezdir izgubil, on je še pametnejši, je ziračula preplačano elektriko! Zdaj manjka samo še Mrkaić Mićo in ekipa bo popolna, Vizjak se jžal e poglobil v socialo in družine!
resslovenka
07. 03. 2012 08.07
Ne mi kritizirat Pezdirja. Moje gospodinjstvo je z njegovo "električno" akcijo dobilo nazaj kar nekaj EUR. Za razliko od ostalih finančnih veleumov, ki nam samo pobirajo na take ali drugačne načine. Morda še kaj dela, kje v ozadju finančnega ministrstva. Sploh ne bi bilo slabo, si je pridobil veliko mero zaupanja, predvsem med navadnimi državljani.
M_teorija
07. 03. 2012 11.14
+1
Če se jim priključi še B Turk, neodvisni politični analitik so sp itak sanjska ekipa!?
HooplaToopla
06. 03. 2012 16.09
-1
Zakaj ne bi Janši dali prostih rok v zvezi s kapitalskimi naložbami Slovenije? On se spozna in bo najbolje vedel kaj storiti z njimi, da se bodo plemenitile. Mi pa bomo na ta račun kasneje precej bolje živeli.
wsharky
06. 03. 2012 15.25
+6
... he he he ... oseba J. je ze v akciji ... he he he ... najprej pokorit, potem pa na novo kadrovat po barvi rumenega sonca ... he he he ... stara ze videna zgodba ... Dagmar drzi se ...!!!
spidi33
06. 03. 2012 20.59
kakšna škoda, da si tole napisal preveč po pravici
MERDE-AVE-MERDE
06. 03. 2012 15.25
+2
najboljše da to vse ukinejo in da janez ivan janša osebno razpolaga z vsem tem
MERDE-AVE-MERDE
06. 03. 2012 15.25
+3
VOY
06. 03. 2012 15.24
-1
Časnik Dnevnik sklepa, da je premierja Janeza Janšo in finančnega ministra zmotilo delovanje AUKN pri upravljanju NLB in NKBM. Prva je pred dokapitalizacijo, kjer AUKN v letu dni ni našel strateškega partnerja zanjo, druga pa pred menjavo nadzornega sveta, ki je potreben tudi zaradi slabega upravljanja banke, piše časnik. ----------------- In kdo vodi AUKN,NLB...?? A tale go.Komar.....a pajade....STRICI stari 84let...pa to
wsharky
06. 03. 2012 15.26
+1
....voyić ti in jezek, ki teka, seka in zeha sta zagotovo zrasla pod vplivom rumenega sonca na modri podlagi ....he he he ... ...
VOY
06. 03. 2012 15.35
+3
da nam na vsa vprašanja, med katerimi so ga zmotila tista o prijateljevanju z Milanom Kučanom in njegovi vlogi v Agenciji za ugotavljanje kapitalskih naložb, ne želi odgovoriti.
HooplaToopla
06. 03. 2012 16.12
+0
Voy, a ti nikdar ne spiš? Ali te žena občasno nadomešča?
bljak janša
06. 03. 2012 16.54
+1
ne ne. med tem ko on na netu neumnosti kvasi, jaz njegovo v parku kavsi. (krasna besedna igra, mater sem ponosen
HooplaToopla
06. 03. 2012 18.27
+1
Vedno bolj imam občutek, da je Voy mulc star kakih 8 ali 9 let, ki mu po glavi odmevajo izrazi s TV in radia, on jih pa približno po spominu naključno tipka. Mogoče sploh ne ve, da na internetu obstojajo še druge strani, ne le 24ur?
botjabotja
06. 03. 2012 20.28
+1
botjabotja
06. 03. 2012 20.28
+1
spidi33
06. 03. 2012 21.01
+1