Tujina

Atlantis še zadnjič proti Zemlji

Washington, 19. 07. 2011 10.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ameriški raketoplan Atlantis se je uspešno ločil od Mednarodne vesoljske postaje in se zadnjič vrača na Zemljo. Tako bo končal 30- letno zgodovino vesoljskih poletov ameriških raketoplanov.

Astronavti Atlantisa in ISS se poslavljajo.
Astronavti Atlantisa in ISS se poslavljajo. FOTO: Reuters

Po podatkih ameriške vesoljske agencije Nasa se je ločitev Atlantisa od ISS začela ob 8.28 po srednjeevropskem času, in sicer 350 kilometrov nad Tihim oceanom, kot poročajo tuje tiskovne agencije.

Atlantis je svojo zadnjo pot v vesolje začel pred enajstimi dnevi, po vrnitvi na Zemljo pa bo končal 30-letno zgodovino vesoljskih poletov ameriških raketoplanov.

Štiri ameriške astronavte, ki so na raketoplanu, pričakujejo na Zemlji v četrtek v Cape Canaveralu na Floridi.

Tokratni polet Atlantisa v vesolje je bil sicer 135. misija raketoplanov od aprila 1981, ko je v vesolje poletela Columbia, in 37. polet raketoplanov na ISS.  V zadnjih 30 letih je poletelo z raketoplani v vesolje 355 astronavtov, ki so skupaj prepotovali 870 milijonov kilometrov, kar je približno toliko, kot če bi na Zemlji po ekvatorju prevozili približno 21.700 krogov.

Atlantis je prispel na ISS.
Atlantis je prispel na ISS. FOTO: Reuters

Kje končajo najbolj znani raketoplani?

Atlantis bo po vrnitvi z zadnje poti v vesolje razstavljen v Kennedyjevem vesoljskem centru. Raketoplan Endeavour bo razstavljen v Kaliforniji, Discovery pa v muzeju Smithsonian v Virginiji. Newyorški muzej letalonosilke Intrepid je dobil raketoplan Enterprise, ki sicer ni nikoli šel v vesolje, ampak je opravil le nekaj poskusnih poletov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MoreLife
19. 07. 2011 19.15
A bojo zdj letel na luno s plovili,ki nam jih uspešno prikrivajo vse od 2.sv vojne naprej? Bi šlo velik nakradenga dnara od davkoplačevalcev manj za to svinjarijo, ki jo spušajo z vsakim poletom v luft. Folk pa kot naivne ovčice verjamejo da so to najbolši raketoplani...drekec pekec! :) že hitler je mel nlp, ki je letel z 6mach hitrostjo...če pa od takrt naprej niso še nč novga pogruntal, si pa ne zaslužjo bit veleumi svetovne znanosti!!! Zbudte se...
Nad.oblaki
19. 07. 2011 11.29
Glavno da je bila Kranjska klobasa v vesolju. ;)
pika poka ježek
19. 07. 2011 11.10
Upajmo da bodo tokrat toplotni ščiti držali. Še sreča da gre za zadnji polet raketoplana, sicer bi NASA ponovno morala upravičiti svojo kratico (Need Another Seven Astronaut) - potrebujemo novih sedem astronavtov.