Tujina

FOTO: Atlantis dosegel svoj vesoljski cilj

Cape Canaveral, 10. 07. 2011 18.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški raketoplan Atlantis se je uspešno priključil na Mednarodno vesoljsko postajo, na katero je pripeljal štiri tone hrane, oblek in rezervnih delov.

Atlantis je s štirimi člani posadke in opremo na zadnjo misijo v vesolje poletel v petek. Po njegovi vrnitvi na Zemljo se bo sklenila 30-letna zgodovina tovrstnih vesoljskih poletov, Atlantis pa bodo razstavili v Kennedyjevem vesoljskem centru.
Atlantis je s štirimi člani posadke in opremo na zadnjo misijo v vesolje poletel v petek. Po njegovi vrnitvi na Zemljo se bo sklenila 30-letna zgodovina tovrstnih vesoljskih poletov, Atlantis pa bodo razstavili v Kennedyjevem vesoljskem centru. FOTO: Reuters

Ameriški raketoplan Atlantis se je na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) priključil danes ob 17.07 po srednjeevropskem času, priključitev pa je po podatkih ameriške vesolje agencije Nasa potekala gladko.

Raketoplan je na ISS pripeljal štiri tone hrane, oblek in rezervnih delov. Štirje ameriški astronavti so se na vesoljski postaji pridružili mednarodni ekipi šestih astronavtov iz ZDA, Rusije in Japonske. Na Zemljo naj bi se Atlantis vrnil 20. julija, ko je tudi obletnica prvega pristanka na Luni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Čast poleteti na zadnjo in skupaj 135. misijo kakega raketoplana oziroma 33. misijo Atlantisa je pripadla poveljniku Chrisu Fergusonu, pilotu Dougu Hurleyju ter specialistoma Sandyju Magnusu in Rexu Walheimu.

Misija Atlantisa je 135. misija raketoplanov od aprila 1981, ko je v vesolje poletela Columbia. Atlantis je prvič poletel v vesolje oktobra leta 1985, z njim pa so leteli tudi vsi trije ameriški astronavti slovenskega rodu Ronald Sega, Gary Linenger in Sunita Williams.

V ZDA bo nato najmanj tri ali pet let vladalo zatišje glede človeških potovanj v vesolje. Vendar pa Nasa ne bo mirovala in nadaljevala se bodo dela na plovilu oziroma kapsuli Orion, s katero bodo ljudje poleteli predvidoma proti asteroidom in kasneje morda tudi proti planetu Mars. V vmesnem času se bodo ameriški astronavti v vesolje vozili z ruskimi raketami sojuz.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

osolinko
10. 07. 2011 23.16
važn d bo 2012 konc sveta.. tile grejo pa mars gledat
Znalec
10. 07. 2011 21.30
No, tole ekipo bomo pa pogrešali....
Igor Hari 1
10. 07. 2011 18.43
Če bo v svetu takšnih firm kot ste vi , se nam slabo piše ....