Tujina

Atentator poziva papeža k odstopu

Istanbul, 29. 03. 2010 20.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Mehmet Ali Agca, ki je bil obsojen zaradi poskusa atentata na papeža Janeza Pavla II., je na prvi novinarski konferenci od prihoda iz zapora v Istanbulu pozval papeža Benedikta XVI. k odstopu zaradi pedofilskih škandalov.

Mehmet Ali Agca
Mehmet Ali Agca FOTO: Reuters

Papež Benedikt XVI. je bil minuli teden v središču polemik, ker naj po poročanju medijev leta 1996 ne bi hotel sankcionirati ameriškega duhovnika, obtoženega, da je med letoma 1950 in 1974 posiljeval 200 gluhih otrok.

Mehmet Ali Agca, ki se je danes predstavil kot "večni Kristus", je ob tem na novinarski konferenci v tem stoletju napovedal konec sveta, v mesecu do dveh pa, da bo dokončal "popolno Sveto pismo".

Agco so 18. januarja po skoraj 30 letih, ki jih je preživel v zaporih v Italiji in Turčiji, izpustili iz zapora v Ankari. Zaprt je bil zaradi poskusa atentata na nekdanjega papeža Janeza Pavla II. 13. maja 1981 na Trgu svetega Petra v Rimu in več zločinov v Turčiji. Papeža je huje ranil, razlogi njegovega napada pa ostajajo skrivnost.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gabez
31. 03. 2010 00.08
Samo, da se pojavi tema o cerkvi, že izbruhnejo na dan vse možne nestrpnosti, sovražno napadanje, neargumentirano dokazovanje kdo ima prav. Kaj, če bi z malo manj sovražnosti pogledali na dejstva. Ta Agca je očitno potreben psihične obravnave, so ljudje,ki so pač v svojem svetu, s čudnimi idejami, znajo biti okolici nevarni in podobnih čudnih prerokov je bilo v preteklosti veliko. Upam, da ne bom tudi sama izpadla nestrpno, ni to moj namen, samo svoje mnenje bi rada povedala, brez,da bi kumu grozila z večnim peklom, pogubljenjem... kot zanajo zagrizeni katoličani. Namerno nisem uporabila besede verniki, ker zame pač vera nima nič skupnega z RKC ali katerokoli drugo religijo, ki si jo je človek v preteklosti izmislil zato da je lahko z njo zavajal ljudi, živel na račun drugih, jih kruto pobijal, jim jemal lastnino. Če hočeš poznati resnico, si oblikovati neobremenjen pogled na življenje, brez predsodkov, brez obsojanja drugih(vsaj ne brez razloga), moraš pozati obe strani, prebrati marsikatero knjigo. Vendar pa je težko ne obsojati kriminala, pedofilije, krivice, to je potrebno kaznovati in preprečiti. Kako lahko nekdo ponavlja kot papiga, da je pedofilije v cerkvah malo zelo malo jo je razkrito, samo tisto kar pač niso mogli več skrivati. O zgodovini krščanstva je napisano toliko knjig, so grozljive stvari, ki so se dogajale, ampak če kdo nečesa ne želi vedeti, pač ne bo vedel in še nekaj je, ljudje nimajo časa, kar pa je v interesu vseh, ne razmišljati, ker lahko spregledaš, samo slepo, nekritično bi morali slediti. Jezus Kristus je bil eden največjih prerokov, njegovi nauki so čudoviti, samo tega bi se morali držati, pa bi bilo življenje veliko lepše, ker če ima človek osvojene življenske vrednote in živi po njih, potem ne more delati gorja drugim. Tako pa, v imenu religij same vojske, pobijanje drugače mislečih. Kdo pa ima pravico v imenu boga pobijati drugače verujoče, saj naj bi bil le on glavni sodnik, ali se morda motim. Človek bi moral najprej najti "boga" v sebi, pa pri tem ne mislim nekega izmišljenega bitja nad oblaki, temveč bolj ljubezen do sočloveka, do narave, do živali, do vsega , kar nas lepega obdaja in imejmo vendarle radi tostransko življenje in če si nisi pridelal umazane vesti, ga ni boga, ki bi te lahko kaznoval, zakaj le. Moje razmišljanje je čisto preprosto, vsak župnik bi ga raztrgal, ker so prav neverjetni mostri v svojih argumentih, a saj to je v glavnem vse njihovo delo, kako s sladkimi besedami priti do čim več ovčic in s tem do oblasti in bogastva, ampak mene to ne gane, pravzaprav mi je tudi vseeno, jaz zase vem kaj je prav, skušam se tega držati. Namesto, da skušate zmanjšati obsežnost in posledicepedofilije, si raje vzemite čas, pa preberite še kakšno zgod. knjigo, samo zaradi razumevanja.
kenowah
30. 03. 2010 13.50
Kdo daje takim pravico glasa? In to še na tv? Seveda pravico imamo vsi danes! Ta svoboda ni za človeka in nikoli ne bo, ker človek potrebuje zakone, avtoritete ali se tega še ne zavedamo? Nas bo ta svoboda koštala normalnega življenja!!!
todokol
30. 03. 2010 11.52
Vsi tisti, ki zagovarjate Agco, se malo zamislite. Ampak se bojim, da se ne boste mogli zamisliti, ker nimate v glavi stvari, ki bi vam to omogočile. Sami se razglašate za ateiste, ko pa slišite besedo cerkev, pa kar pihate od sovraštva. Če bi bili res ateisti, potem bi sprejemali vsako vero. In lepo, da nasedate medijskemu napihovanju zlorab v RKC. Sem prepričan, da na vsaki drugi šoli v Sloveniji obstaja učitelj, ki ima pedofilska nagnjenja.
bnam 2707
30. 03. 2010 09.13
Ja tale tič pa o temu nima kaj govorit.Je čisto navaden kriminalec .Vse kaže,da je premalo sedel.
hladni_tus
30. 03. 2010 05.09
"Atentator poziva papeža k odstopu" in če ta ne odstopi, bo ponovno poskušal z atentatom ?
Niko_
30. 03. 2010 04.47
Zakaj novinarji to objavljate ? Ta človek je atentator, kriminalec. Zakaj naj se njegovo mnenje sliši in poudarja ? S tem samo spodbujate podobna dejanja v prihodnosti.
Janez23
30. 03. 2010 00.12
Kaj pa ima ta kriminalec sploh govorit na novinarski konferenci. Zločinec je poleg atentata na papeža še ubil novinarja in več obroženih ropov. Očitno je le v Sloveniji tako zelo popularen , da ga novinarji stalno omenjate.
moelmol
30. 03. 2010 00.06
in kje piše o tem kaj da naj papež odstopi? piše samo o pedofiliji pa o atentatu.....
Silentman
30. 03. 2010 00.04
Naj pokaže Razinger svoje hitlerjugend korenine in sežge to muslimansko zalego!
levaki-tajkuni
29. 03. 2010 22.44
Mehmet?? Uganka je to mogoče musliman?? Seveda je. Saj toti hudiči bi itak najraje bili da bi bila samo ena vera in mo islamska vera
m12
29. 03. 2010 22.43
LUCIDUM INTERVALUM a kaj, ko ga nihče ne jemlje resno. na žalost pa smo ljudje posali tako neobčutljivo na take zloravbe duhovnikov, da jih mrino sprejemamo. a ko se pedofilije obsodi kakega uitelja, je pa takoj kraval8upravičeno9. zakaj imamo dvojna merila za duhovnike? ker naj bi predstavljali boga' ČE BI BOG OBSTAJAL, TAKŠNIH GROZOT NE BI DOPUŠČAL. sploh pa ne v svojih vrstah
komarec
29. 03. 2010 22.32
Agca rabi strokovno pomoč, papež maj odstopi.
12345s
29. 03. 2010 21.39
Tudi norcu se posreči kakšna pametna.
Golcar
29. 03. 2010 21.35
aja sicer pa nevem kaj je večji zločin! Posilstev 200 otrok al poiskus umora... hm...!
Golcar
29. 03. 2010 21.34
js ga podperam! Papež nj odstop!
bogjeznami
29. 03. 2010 21.29
Agca je zgubljena duša - plačanec. Tudi v Sloveniji mrgoli plačancev.
dusan72
29. 03. 2010 21.15
Tale Agca je očitno pravi patron. Prvo se je spravil na papeža, potem se je spet javno kvazi pokesal. Daleč od tega , da sem veren, ampak če si zmožen dvignit (ne mislim klofuta) roko na sočloveka, se razglašat ze Jezusa, napovedovati konec sveta... potem s teboj dejansko nekaj ni v redu. V vseh teh letih v zaporu je imel očitno možnost dostopati tudi do interneta in se učiti novodobnih komercialnih prijemov. Izdal bo knjigo? Ja itak, če jo lahko Murko pa Salome, zakaj jo pa on ne more? Pa to bi še nekako razumel, če bi pisal o življenju in zdrahah za rešetkami, ne pa kar NOVA BIBLIJA. Verjetno ena in edina prava po njegovem. Naj se rajši potuhne in Burek-Kebab s.p. odpre pa bomo vsi zadovoljni. Pa kot sem že prej omenil, da sem bil v cerkvi mogoče 5 X v življenju ampak toliko pa vem, da so že zdavnaj opozarjali na LAŽNE PREROKE, ki jih ne bo malo.
Bethel
29. 03. 2010 20.56
Še en, ki se razglaša za Kristusa. Kot, da jih ni že dovolj. Ti Yerbas pa se nehaj sramotit, ker ne veš kje imaš glavo. Danes vsak misli, da je poklican, da sodi. Predvidevam, da nimaš najosnovnejšega znanja o teologiji in niti najmanjšega vpogleda v zgodovino, delaš se pa strokovnjaka in porabljaš obrabljene in zvodenele argmente.
todokol
29. 03. 2010 20.50
Že iz spoštovanja do pokojnega papeža, ki mu je oprostil atentat, bi lahko držal tisti jezik za zobmi.
6-5
29. 03. 2010 20.44
Me prav zanima, kako bodo slovenke barvale in tolkle jajca vseh nesnic in nesnikov ?