Tujina

Atenam se mudi, potrdili dogovor z zasebnimi upniki

Atene, 23. 02. 2012 16.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Grški parlament je potrdil dogovor z zasebnimi upniki, ki določa pravila in postopke za prestrukturiranje dolga. Za preprečitev bankrota Grčije pa je ključen 20. marec, ko državi zapade v plačilo za 14,5 milijarde evrov dolgov.

Kovanec
Kovanec FOTO: Thinkstock

Grški parlament je sprejel zakon, s katerim je potrdil način odpisa dolga Grčiji s strani zasebnih upnikov v pričakovani vrednosti 107 milijard evrov, je sporočil namestnik predsednika grškega parlamenta Tasos Kurakis.

Danes sprejeti zakon določa pravila in postopke za prestrukturiranje dolga. Odpis dolgov s strani zasebnih upnikov sicer predstavlja enega ključnih delov novega paketa pomoči močno zadolženi Grčiji.

Grčija bo na podlagi sprejetega zakona sedaj izdala formalno ponudbo, v okviru katere bodo zasebne upnike pozvali k zamenjavi obveznic, ki jih imajo trenutno v lasti, za nove z nižjo vrednostjo in daljšo ročnostjo.

Grški parlament se bo sicer v nadaljevanju svojega dela osredotočil na sprejemanje zakonodaje, s katero bo uvedel nove varčevalne ukrepe in reforme. S temi mednarodni posojilodajalci – EU in Mednarodni denarni sklad – pogojujejo pridobitev dodatnih 130 milijard evrov sredstev za Grčijo.

Atenam se sicer precej mudi. Za preprečitev bankrota Grčije je ključen 20. marec, ko državi zapade v plačilo za 14,5 milijarde evrov dolgov.

Spomnimo ...

Druga javna pomoč Grčiji v višini 130 milijard evrov bo vključevala tudi neporabljena sredstva iz prvega programa pomoči tej državi, so pojasnili v Bruslju. Poleg tega dogovor prinaša večji prispevek zasebnih upnikov, kot je bilo sprva predvideno.

Ti bodo namreč državi odpisali za 53,5 odstotka nominalne vrednosti dolga, kar naj bi znašalo okoli 107 milijard evrov, medtem ko je bilo sprva predvideno, da bodo odpisali za 50 odstotkov nominalne vrednosti ali 100 milijard evrov dolga. S tem naj bi grški dolg do leta 2020 zmanjšali na 120,5 odstotka bruto domačega proizvoda.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jože Zaplati?
24. 02. 2012 16.37
IN POL SE BODO VSEDLI ZA POGAJALSKO MIZO MERKLOVA, KI BI ŽE ZDAVNAJ MOGLA LETET, AMPAK NJEJ JE TAKO PRAV PRIŠLA JE IZ VSHODA, KJER NISO POZNALI KAPITALIZMA ZATO JI ZAGOTAVLJA DO SMRTI KOLIKOR SI GA JE PRIVARČEVALA (OBRNJENO)
Nimivseeno
24. 02. 2012 01.19
Zaradi strahu pred deflacijo (zmanjšanje količine denarja zaradi ogromnega odplačila dolga) bodo privatne banke tiskale ogromno denarja iz nič za odplačilo teh dolgov. (QED) Prišli bomo v fazo inflacije. Cena nepremičninam bo padla, ker ljudje ne bodo imeli kaj jesti. Cena zlata bo še dodatno narasla. Centralne banke s svojim sistemom nujno vedno privedejo do te situacije. Podobne zadeve smo imeli že v zgodovini.