Tujina

Pomembno odkritje: nova planeta ob robu našega sončnega sistema

Canberra, 12. 11. 2015 11.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Astronomi so prišli do novih spoznanj, ki bi lahko razširila meje našega solarnega sistema. Odkrili so namreč dva nova planeta – enega na robu našega solarnega sistema in drugega tik ob njem. Odkritji so že označili za ena najpomembnejših pri iskanju življenja zunaj našega planeta.

Kje so meje našega sončnega sistema? Ali obstaja v naši bližini planet, kjer je možno življenje? To sta le dve vprašanji, s katerimi se astronomi ukvarjajo že leta. In zdaj so v mozaik znanja o našem sončnem sistemu dodali nove koščke. Odkrili so namreč dva nova planeta – enega na robu našega solarnega sistema in drugega tik ob njem.

Brad Tucker, avstralski astronom, je za CNN dejal, da sta planeta trenutno največje upanje za odkritje življenja zunaj našega sončnega sistema. "Eden od ciljev astronomov in astrofizikov pri odkrivanju novih planetov je, da najdemo novo Zemljo," je dejal.

Planet zunaj sončnega sistema
Planet zunaj sončnega sistema FOTO: Reuters

Skalnata "Zemlja" na robu našega solarnega sistema

Nov, skalnat planet leži na robu našega sončnega sistema. Velik je približno toliko kot Zemlja, njegov radij je le za 16 odstotkov večji. Znanstveniki so ga poimenovali GJ 1132b in zbuja velike upe, da je na njem življenje. "GJ 1132b je zagotovo eden najpomembnejših planetov, ki smo jih kdajkoli odkrili zunaj našega sončnega sistema," pravi astronom Drake Deming iz Univerze v Marylandu. Njegova bližina omogoča, da ga bodo lahko znanstveniki temeljito preučili.

Planet se premika okoli "rdeče pritlikave" zvezde, ki je velika le za petino našega Sonca. Temperature na površju planeta dosegajo do 260 stopinj Celzija, kar je previsoka temperatura, da bi lahko bila na planetu tekoča voda ali življenje, kakršnega poznamo na Zemlji. Toda, Tucker pravi, da je to vseeno dovolj primerna temepratura, da bi se v takšnem okolju lahko razvile kakšne oblike življenja, morda v obliki bakterij. Na nobenem planetu izven Zemlje doslej namreč še niso našli kakršnekoli oblike življenja.

Za pot okoli svojega "sonca" planet potrebuje 1,6 dneva. Tudi to znanstvenikom omogoča, da ga bodo lahko dodobra raziskali.

Pritlikavi planet

Drugo odkritje, ki bo lahko pomembno prispevalo pri iskanju življenja v Vesolju, je "pritlikavi" planet. Planet je kar trikrat bolj oddaljen od Zemlje kot Pluton.

Prve raziskave so pokazale, da je planet, ki so ga poimenovali V774104, ledena gmota s premerom med 500 in 1000 kilometrov. Ležal naj bi 15,4 milijard kilometrov od Sonca. Odkritje predstavlja konec našega sončnega sistema, kjer torej Sonce izgubi svojo gravitacijsko silo, pravijo znanstveniki. To pa hkrati potrjuje, da je naš sončni sistem veliko bolj kompleksen, kot so si nekoč predstavljali astronomi, pravi Tucker.

Nova odkritja so pomembna tudi z vidika, da dejansko še vedno nimamo jasnega odgovora o tem, kako je nastal naš sončni sistem. "Še vedno je to misterij. Imamo zelo omejeno razumevanje, saj vedno znova odkrivamo nove objekte. Če ne vemo, kako je nastal naš sončni sistem, potem ne poznamo vseh sestavin, ki so potrebne za nastanek Zemlje," pravi Tucker.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Iniesta
13. 11. 2015 17.27
Kako je lahko "skalnata Zemlja" na robu nasega solarnega sistema, ko pa je oddaljena 36 svetlobnih let?! Novinar, ki je to napisal nima pojma ...
kure bedne
13. 11. 2015 11.58
+1
Kaj je agrokure. Da okrog zemlje že nekaj časa kroži 2000 milj dolg in 500 milj širok objekt tega pa ne objavite. Al pa si ne upate? Bo treba infrared špegle nabaviti. Mogoče boste pol spregledali.
luckyss..
13. 11. 2015 00.44
+5
Če bi namensko hotel napisati najbolj butast in nestrokoven članek....ste tukaj vseeno brez konkurence...res kapo dol...
ferencz 1
12. 11. 2015 21.37
+4
Night stalker vsaka čast za komentar, ampak se je brezveze truditi, ker ti na popu vsake toliko cajta po nareku dajo gor članek o vesolju!
ni_mi_vse_eno
12. 11. 2015 13.39
+0
Beno Cizelj 1
12. 11. 2015 19.40
-5
NightStalker - = Preden komentiraš tako na dolgo in široko (vidim, da imaš nekaj znanja s tega področja) bi vseeno bilo pametno, če bi prej prebral poročilo NASE, pa tudi kakšen tuj časopis, pa bi vedel, da je članek čisto v redu....Sicer malo slabo preveden, ampak vseeno točen....
tali?ni tom
12. 11. 2015 19.54
+1
Iluzionist
12. 11. 2015 11.57
+43
hmmm... kje naj začnem? najprej predlagam resen pogovor urednika z avtorjem članka glede natančnosti in strokovnosti (pri prepisovanju, ne astonomiji, ker bi bilo slednje preveč nerealno glede na 24ur standarde).. kot drugo predlagam resen pogovor direktorja z urenikom, ker pušča take intelektualne smeti v objavo.. eksoplanet GJ 1132b ni niti blizu našega sončnega sistema, ampak kroži okrog rdeče pritlikavke Gliese 1132, 39 SVETLOBNIH LET daleč od našega osončja... poleg tega avtor članka nima pojma niti o sestavi našega sončnega sistema, niti o načinih odkrivanja objektov onkraj Plutona... v članku avtor niti ne omenja ali je t.i. planet iz roba osončja del Kuiperjevega pasu ali del Oortovega oblaka, iskanje objektov v teh dveh regijah pa je izjemno težko (Kuiperjev pas) oz. nemogoče (Oortov oblak) z današnjo tehnologijo, ker objekti niso osvetljeni in njihove orbite pa gravitacijsko ne motijo že poznanih objektov na zavodu za zaposlovanje je precej iskalcev zaposlitve, ki bi bili sposobni opravljati delo novinarja na 24ur boljše od trenutnih zaposlenih, zato bi bilo smiselno malo poodpuščati zalego in poiskati nove kvalitetnejše delavce
deratizacija
12. 11. 2015 12.01
+9
Mislim ali ne mislim. To je na 24 ur vprašanje.
siupamoizvedetiresnico
12. 11. 2015 12.28
+10
Bravo, sej ne morš verjet kake nebuloze si dovolijo objavit....
ni_mi_vse_eno
12. 11. 2015 13.43
+3