Tujina

Hekerji napovedujejo še več napadov

Sydney, 08. 12. 2010 09.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Hekerji so napadli stran družbe MasterCard, ker je ustavila poslovanje s stranjo WikiLeaks. Lotili so se tudi strani švedskega tožilstva. Za napadi naj bi stali spletni aktivisti, ki se borijo za svobodo govora. Padla je tudi spletna stran Vise.

Julian Assange je trenutno priprt v Veliki Britaniji.
Julian Assange je trenutno priprt v Veliki Britaniji. FOTO: Reuters

Julian Assange v prispevku, objavljenem na spletni strani avstralskega časopisa The Australian, pravi, da je WikiLeaks ustanovil, da bi z uporabo novih tehnologij razkrival resnico. "Demokratične družbe potrebujejo močne medije in WikiLeaks je del njih," je zapisal. Poudaril je, da ni že vnaprej proti vojnam, saj obstajajo tudi pravične vojne. A nič ni bolj narobe kot to, da vlada ljudem o vojnah laže, nato pa od njih zahteva, da v teh vojnah umirajo, pravi Assange. "Ne ubijte tistega, ki prinaša neprijetna sporočila," je še dodal.

Po njegovih besedah je bil WikiLeaks s strani ZDA deležen najbolj zlobnih napadov, sam pa je bil obtožen izdaje. Avstralske oblasti pa brezpogojno podpirajo ameriške in ga želijo uničiti, saj se bojijo razkritja resnice, vključno z lastnim diplomatskim in političnim barantanjem, dodaja.

Assange poudarja, da WikiLeaksova razkritja še zdaleč niso nepomembna. Razkrivajo nekatera osupljiva dejstva, na primer, da so ZDA svojim diplomatom naročile, naj vohunijo za predstavniki ZN, da je savdski kralj Abdulah od ZDA zahteval, naj napadejo Iran, ter da je Švedska prikrita članica Nata in parlamentu prikriva izmenjavo obveščevalnih podatkov z ZDA.

Omenja tudi Slovenijo

Assange v članku omenja tudi Slovenijo, ko pravi, da so ZDA države izsiljevale, naj sprejmejo zapornike iz Guantanama. Barack Obama je pristal na srečanje s slovenskim premierjem Borutom Pahorjem, samo če Slovenija vzame zapornika, medtem ko so pacifiški državi Kiribati ponudili milijone, če bo sprejela zapornike, piše.

Borut Pahor in Barack Obama sta se srečala aprila lani.
Borut Pahor in Barack Obama sta se srečala aprila lani. FOTO: Reuters

Vihar okoli WikiLeaksa kaže, da je treba okrepiti prizadevanja za pravico medijev, da objavijo resnico, je v prispevku za Australian še zapisal Assange, ki so ga britanske oblasti v torek na podlagi švedskega naloga aretirale in je zdaj v priporu.

Avstralija krivdo za objavo zvrača na Američane

Odzval pa se je tudi avstralski zunanji minister Kevin Rudd. Dejal je, da so za objavo depeš odgovorni tisti, ki so te zaupne dokumente predali, in ne tisti, ki jih je objavil. "Gospod Assange ni osebno odgovoren za nepooblaščeno objavo 250.000 dokumentov ameriške diplomatske mreže. Za to so odgovorni Američani," je povedal Rudd, za katerega so v eni izmed depeš ameriški diplomati zapisali, da mora imeti vse pod nazorom.

Švedska z ZDA ni v stikih glede Assangea

Švedski zunanji minister Carl Bildt pa je zagotovil, da med švedskimi in ameriškimi oblastmi ni bilo nobenih stikov glede morebitne izročitve ustanovitelja WikiLeaksa ZDA. "Odgovor je ne," je odgovoril Bildt na novinarsko vprašanje, ali sta Stockholm in Washington imela kakršne koli stike glede morebitne izročitve Assangea ZDA v primeru, da bi ga izročili Švedski. "Švedsko pravosodje je neodvisno in nima stikov s švedskimi političnimi ali drugimi oblastmi," je dejal.

Assangea je na podlagi zahteve Švedske zaradi suma posilstva v torek v Londonu po predaji aretirala britanska policija in odvedla na zaslišanje. Do naslednjega zaslišanja 14. decembra ostaja v priporu. Pred sodiščem v Londonu je Assange sporočil, da se bo boril proti izročitvi Švedski, saj se boji, da bi ga Švedska lahko izročila ZDA. Prepričan je namreč, da imajo obtožbe na njegov račun politično ozadje zaradi objave več tisoč dokumentov ameriškega zunanjega ministrstva.

Pravi vir za objavljene depeše ni znan, so pa v ZDA zaradi presnemavanja več kot 150.000 depeš ameriškega zunanjega ministrstva obtožili obveščevalnega analitika za Irak Bradleyja Manninga. Predstavniki ameriških oblasti ne želijo potrditi, ali gre za te depeše, ki jih že 9. dan objavlja Assangeova spletna stran.

MasteCard
MasteCard FOTO: Reuters

Hekerji se maščujejo

Iz do sedaj zbranih informacij je razvidno, da je bila napadena le spletna stran www.mastercard.com, kar nima vpliva na strežniški del, ki se navezuje na samo procesiranje, sa je to vedno ločeno. Spletna stran je informativne narave in kot taka ne vsebuje občutljivih podatkov. Mojca Strojan, Odnosi z javnostmi NLB

Hekerji so danes zjutraj napadli spletno stran kreditne kartice MasterCard, s čimer so se "maščevali" za ustavitev izplačevanja donacij spletni strani WikiLeaks. Spletni aktivisti so že v začetku tedna zagrozili, da bodo napadali spletne strani tistih podjetij, ki bodo prekinila sodelovanje z WikiLeaksom in tako sodelovala pri cenzuri te spletne strani.

Tudi švedsko tožilstvo je imelo težave s svojo spletno stranjo. Menijo, da so v ozadju podporniki Wikileaksa in Assangea. Napad so že prijavili policiji. Hekerji naj bi po poročanju tujih medijev napadli tudi stran odvetnika žensk, ki sta Assangea prijavili spolnega napada in posilstva.

Reuters poroča, da za hekerskimi napadi stoji organizacija Anonymous, na internetu pa jih najdete tudi s pomočjo ključnih besed AnonOps oz. Operation: Payback (Operacija Maščevanje). Na Twitterju je skupina prevzela odgovornost za omenjene napade.

Sicer pa so hekerji sprožili tudi napad na spletno stran Vise.

State Department pošiljal pisne nasvete podjetjem

Vse več posameznikov se odloča za bojkot podjetij, ki so odpovedala sodelovanje z WikiLeaksom.

Predstavniki PayPala so dejali, da jim je ameriški State Department sporočil, da je delovanje WikiLeaksa nezakonito, zato so z njim prekinili sodelovanje. Šlo naj bi za nasvet in ne zahtevo State Departmenta, je povedal podpredsednik tega podjetja Osama Bedier. Nekateri tuji mediji in podporniki WikiLeaksa pa se sprašujejo: katere ameriške zakone je WikiLeaks sploh prekršil, da je State Department njegovo ravnanje označil kot nezakonito?

Švicarski Datacell, ki še naprej posluje z WikiLeaksom, pa je sporočil, da razmišlja o tožbi zoper Mastercard in Viso, saj naj bi njihova odločitev negativno vplivala na njihovo poslovanje.

Assangea bo branil znani odvetnik

Assangea, ki so ga na podlagi švedskega naloga v torek aretirali v Veliki Britaniji, bo zastopal znani odvetnik, ki se ukvarja s področjem človekovih pravic, Geoffrey Robertson. Ta ima britansko in avstralsko državljanstvo, med drugim pa je bil med zagovorniki na sojenju za napad na hotel v Brightonu, katerega tarča je bila tedanja britanska premierka Margaret Thatcher.

Assange je napovedal, da se bo boril proti izročitvi Švedski, ki želi z njim opraviti pogovor zaradi suma posilstva. Njegovi privrženci sicer menijo, da je bila aretacija politično motivirana zaradi objave ameriških diplomatskih depeš. Odvetnik Švedinj, ki trdita, da je imel Assange z njima spolni odnos proti njuni volji, pa je danes v Stockholmu zatrdil, da njegovi stranki nista vpleteni v nikakršno politično zaroto proti Assangeu.

Sin Daniel na očetovi strani

Assangeov sin upa, da aretacija njegovega očeta ni korak k njegovi izročitvi v ameriške roke. 20-letni Daniel se z 39-letnim očetom ni slišal in videl že vrsto let, a kljub temu upa, da bodo oblasti njegovega očeta obravnavale pravično in apolitično. Sam meni, da se švedsko tožilstvo do zdaj ni vedlo primerno. Sicer pa je mati Juliana Assangea razložila, da se je njen sin od družine distanciral zaradi svojega dela. Ni namreč želel, da svojce spravi v kakršno koli nevarnost, a očitno mu to ni uspelo. Njegov 20-letni sin je zadnje dni že bil tarča groženj s smrtjo, kar je potrdil tudi odvetnik Juliana Assangea.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (621)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
09. 12. 2010 13.33
Naj se voditelji tega sveta vsaj deloma odpovejo svojemu egu, kronam in namišljenim kronam, da bo na tej naši lepi Zemlji končno zavladal mir, dobrota, prijateljstvo itd.....
darolim1938
09. 12. 2010 07.23
Mastercard je naredil neumnost, ki ga zna drago stati, saj ga hekerji iz maščevanja znajo dobesedno sesuti. Dobra šola za marsikoga drugega, če posegajo po tuji lastnini brez sleherne zakonske podlage.
komentat0r
09. 12. 2010 05.39
Wikileaks je ne 1334 straneh (updated 8.12.2010-22:43 GMT)
Polisaharid
09. 12. 2010 03.56
@nosferatu Določenih stvari res neb rabu prevajat iz angleščine. New..friend.
loden
09. 12. 2010 02.09
12345s 09.12.2010, 00:04 0 he he teorema, taka vprašanja so bolj podobna lodnovim nebulozam. Tale post mi je v posebno veselje....
loden
09. 12. 2010 01.42
Apokalipsa je tik pred vrati.... pripravite se, reši se, kdor se more, če se kdo ne more, naj mu drugi pomagajo.
Google_Chemtrails
09. 12. 2010 01.11
svet mora nujno oživet, to kar se dogaja že res dolgo časa zaradi določenih ljudi, ki zares vladajo svetu in narekujejo tempo življenja se mora čimprej končat, končalo se bo samo takrat, ko se bo vedna in dobro obveščena večina postavila po robu in odnesla elitneže iz prestola, predolgo so vladali, čas je za novo bolj umirjeno in manj stresno življenje;)
ljx
09. 12. 2010 01.08
Veš El_Hombre,tisto kar mene zanima je koliko jasno ljudje vidijo stvari in kako vidijo tisto kar jas sam mogoče ne morem.Ni fora pokomentirat kar je preteklo,ampak napovedat neko stvar,opozorit ljudi kaj naj spremljajo in kje naj se ne pustijo zapeljati.Od samega začetka pišem da bo to škodilo samo URADNI USA politiki in NETU,tebi mi pa ni treba pisati kaj je NEURADNO.
lioon
09. 12. 2010 01.03
evo sesul so twitter ker so jim skenslal acc :)))
nosferatu
09. 12. 2010 01.00
@m4j3r: niso vsi na 4chanu 12-letniki, jaz sem recimo 9 in kaj je to? :)
m4j3r
09. 12. 2010 00.50
Seveda to ddosanje 12 letnikov z LOICom ni nobeno hekanje. In mislim da tudi vsak, ki ima neko minimalno it znanje ve, da s takimi napadi ne boš naredil kakšne večje škode organizacijam kot je banka. In to tudi ni point teh napadov...to bi bil pa res kaos da bi se sedaj pravi hakerji spravli na banke in začeli prazniti račune XD. Bistvo je da se s tem akcijam da bankam in ostalim vedeti, da javnosti ni vseeno kar počnejo (pa če se 12 letniki na 4chanu tega zavedajo ali ne :)
fakinaza
09. 12. 2010 00.40
Joj, joj, joj, kako fopanje. Assange bo obtožen vohunjenja. Ke pa stara Klintonofka? Ona pa ne bo. Ker ni vohunila, je samo naročila. Pahor nam je s svojim dejanjem podražil investicijo v NEK za ogromne denarje, pa je to za Rupla samo majhna nerodnost. Francozi bodo sicer dali ponudbo, vendar mi nekaj pravi, da ne bo nizka. In če ne bo nizka njihova, bo tudi ameriška samo malo nižja. Je kar prav da gredo Iranu jedrski posli dobro od rok. Prej ko bodo udarli, prej bo konec. Vse kaže namreč, da niso člani osi zla, bodo ravno nasprotno - naši odrešeniki.
SoLoR
09. 12. 2010 00.33
@mjau_no_8 poglej sicer ne trdim da je 100% tako vendar največ kar lahko naredijo je sesujejo el. bančništvo in paypal. Na druge transakcije ne morajo vplivati, če je imel mastercard težave jih ni imel z napadi, ker vse to poteka po notranjih omrežjih in ne preko interneta, če bi to potekalo preko interneta potem bi bile določene banke in kartice neuporabne vsak drug dan in bi bilo prov zanimivo... recimo napad na NLB, pol Slovenije ostane brez kartic in denarja... če bi bilo to možno (kar ni) bi bilo zanimivo izvesti samo zato da vidiš efekt :) če pa recimo scrashas Klik se bo pa mogoče 1000 ljudi sekiral, sicer mogoče kaka položnica ne bo plačana ampak to je pa to.
KakovostenSmeh
09. 12. 2010 00.27
Indigo Pingvin
09. 12. 2010 00.23
Ja, saj je totalna komedija vse skupaj, že dejstvo, da so z ddosom začeli iz institucij sklonih vladi ZDA in skušali sesuti wikileaks je komedija, sedaj se jim je pa to izlilo na glavo, ker jih lahko vsak šmrkavec scat pele.
Polisaharid
09. 12. 2010 00.20
Ja če bo ljudi strah zarad parih 12letnikou na 4chanu k nimajo druzga za počet trenutno kt downloadat loic in čakat kdaj bo šla stran dol potem je res to use skup komedija.
Indigo Pingvin
09. 12. 2010 00.19
Ne Polisaharid, ampak ker bo po vseh medijih, da so 'hekerji' nekaj nekaj nekaj, in bo ljudi strah...
Polisaharid
09. 12. 2010 00.18
>Tudi če bi bilo, bi ljudje manj uporabljali Viso in MasterCard, ker bi dobili negativni halo efekt. Ker bo stran dol 4 ure? Haha, oh ja.
Indigo Pingvin
09. 12. 2010 00.17
@SoLoR, to ni čisto res. Tudi če bi bilo, bi ljudje manj uporabljali Viso in MasterCard, ker bi dobili negativni halo efekt. Drugače pa je BBC poročal, da so imeli mnogi probleme z MasterCardom danes, v procesu pa je napad tudi na Visin autorizacijski proces. Tudi ona švedska banka, ki mu je zaprla račun, je bila danes 10 ur nedostopna in nihče ni mogel uporabljat elektronskega bančništva.
SoLoR
09. 12. 2010 00.12
@puma79 poglej... kaj je point da dosas stran on vise oz mastercarda? S tem ne vplivaš na _NIČ_, kdo se bo jokal če stran ne bo dostopna par ur? Samo ITjevci v teh podjetjih... do transakcijskih servejev itak ne morejo, ker niso povezana direktno na internet in tako neke "škode" narediti ne morajo... Vse kar delajo je jezijo ITjevce, ki morajo skrbeti za serverje in NIČ drugega... pa btw če bi res hotl "protestirat" na tak način je tole neumnost, ker s tem odvračajo pozornost iz wikileakes in dokumentov na neke nepotrebne napade na serverje ki ne vplivajo na nič.