Tujina

Assange se je pritožil

London, 03. 03. 2011 12.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

39-letni Avstralec Julian Assange se je pritožil na odločitev londonskega sodišča, ki je pred tednom dni razsodilo, da ga lahko Velika Britanija izroči Švedski, ki ga želi zaslišati zaradi suma spolnega napada na dve ženski.

Višje sodišče v Londonu je potrdilo, da so odvetniki ustanovitelja spletne strani WikiLeaks Juliana Assangea danes vložili pritožbo na odločitev sodišča glede njegove izročitve Švedski. Ta ga želi zaslišati zaradi suma spolnega napada na dve ženski. Sodišče ima sedaj 40 dni časa, da odloči, ali bo pritožbi ugodilo.

Julian Assange
Julian Assange FOTO: Reuters

Sodnik Howard Riddle je 24. februarja odločil, da je sum posilstva in spolnega nadlegovanja zadosten razlog za izročitev Assangea in da je bil švedski nalog za izročitev izdan upravičeno.

Assangeevi odvetniki so že ob razsodbi napovedali, da se bodo pritožili. Tudi Assange je napovedal, da je pripravljen na dolgotrajno pravno bitko proti odločitvi sodnika.

Assange sicer vztrajno zanika obtožbe spolnega napada na Švedskem avgusta lani in se bori proti poskusu, da bi ga Velika Britanija izročila Švedski, ki ga želi zaslišati v zvezi z omenjenim primerom. Obenem trdi, da so obtožbe izmišljene in da je do njih prišlo zgolj zato, da bi ga pozneje zaradi objav zaupnih diplomatskih depeš State Departmenta na WikiLeaksu izročili ZDA.

Assange, ki ima avstralsko državljanstvo, se je 7. decembra lani predal policiji v Londonu, ki ga je na podlagi švedskih obtožb aretirala, vendar je bil po plačilu 240.000 funtov varščine izpuščen na prostost, od takrat pa prebiva v Angliji.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tezkakovina
03. 03. 2011 16.34
Upam , da je Švedska-Za razliko od Slovenije , pravna država in ne bo klecala pred vsemogočo CIA.Sicer pa so Švedinje dooosti bolj emancipirane in z dooosti manj moralnih zadržkov , tako da ne vem kaj bi si o vsem sploh mislil.Assange je prešvoh , da bi si drznil napasti kako viking babo !
prouhudababa
03. 03. 2011 16.02
Stari pregovor pravi: Posle j_banja nema kajanja Očitno zanj na švedskem še niso slišali?
carpathian
03. 03. 2011 13.57
Ko še biser med sodstvi, torej angleško sodišče, pade, je res neumno misliti da sploh še katera državna institucija dela v prid ljudstva.
focus2031
03. 03. 2011 13.54
moral bi dobit nobelovo nagrado, ne pa da ga preganjajo sodišča...tisti dve lajdri ki ga preganjata sta pa itak nastavljeni od CIE, ker se ga hočejo američani čim prej polastiti...
Dejanutd
03. 03. 2011 13.45
jp zalosno :P
luckyss
03. 03. 2011 13.29
Se še spomnite evforične podpore tukajšnjih nosilcev bodočnosti v zvezi z Assangeom ?! Sedaj je bolj pomembna punca na FB, ki je premagala Murkota ! In taki bodo delali revolucijo ?????!