Tujina

Assange se bo vendarle zagovarjal zaradi obtožb o posilstvu?

Stockholm/London, 13. 03. 2015 17.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assanga bo švedsko tožilstvo zaradi obtožb o posilstvu po vsej verjetnosti zaslišalo kar v Londonu. Na to so pristali tik pred tem, ko bi primer zastaral.

Julian Assange zanika obtožbe o posilstvu.
Julian Assange zanika obtožbe o posilstvu. FOTO: Reuters
Švedsko tožilstvo je ponudilo, da bi v Londonu zaslišalo ustanovitelja spletne strani WikiLeaks Juliana Assanga zaradi obtožb o posilstvu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Prav zaradi teh obtožb se je kontroverzni Assange zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, da bi se na tak način izognil aretaciji in izročitvi Švedski.

Švedska je zaporni nalog za Assanga izdala leta 2010, ko sta ga dve ženski obtožili posilstva in spolnega nadlegovanja.

43-letnik vztrajno zavrača, da bi se vrnil na Švedsko, in zanikal obtožbe, saj se boji, da bi ga Stockholm izročil ZDA zaradi njegove vloge pri objavi zaupnih ameriških diplomatskih, vojaških in obveščevalnih dokumentov na spletni strani WikiLeaks.

Julian Assange se je zaradi strahu, da bi ga Švedska izročila ZDA zaradi objav zaupnih dokumentov, zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu.
Julian Assange se je zaradi strahu, da bi ga Švedska izročila ZDA zaradi objav zaupnih dokumentov, zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu. FOTO: Reuters

Že od leta 2012 je na ekvadorskem veleposlaništvu, potem ko je v Veliki Britaniji izgubil pravdo o izročitvi Švedski.

Odvetnik Assanga je danes že pozdravil švedsko ponudbo. "Za to smo prosili že štiri leta. To je način, da lahko dokažemo njegovo nedolžnost," je povedal Per Samuelsson in dodal, da je Assange sprejel ponudbo. "Sodelujemo s preiskavo. On bo sprejel ponudbo," je dejal za AFP in pripomnil, da je njegova stranka zadovoljna s potezo tožilstva.

Assangovi odvetniki so se sicer na švedskem vrhovnem sodišču pritožili in zahtevali odpravo naloga za aretacijo. Na odločitev še čakajo.

Švedsko tožilstvo je doslej zavračalo možnost zaslišanja Assanga v Londonu, a so si sedaj očitno premislili. Tožilstvo je danes poudarilo, da bodo nekateri očitani zločini avgusta letos zastarali. Ob tem je švedska tožilka Marianne Ny avstralske nacionalne pravosodne predstavnike povprašala, če bi Assange pristal na zaslišanje v Londonu in odvzem DNK vzorca. Nyjeva je razkrila, da bo poleg tega Ekvador prosila za dovoljenje za izvajanje preiskovalnih ukrepov na veleposlaništvu.

Ekvador se je kritično odzval na ponudbo švedskega tožilstva, ker da je prišla tako pozno. Ekvador je namreč v preteklosti že ponudil možnost zaslišanja Assanga na svojem veleposlaništvu v Londonu. "Če bi sprejeli ponudbo Ekvadorja za zaslišanje pred 1000 dnevi, bi nam to prihranilo precej denarja in težav," je na družbenem omrežju Twitter zapisal ekvadorski zunanji minister Ricardo Patino.

Pri tem je dodal, da bo v ponedeljek minilo 1000 dni, odkar se Assange nahaja na veleposlaništvu in da je edini razlog, zakaj je tožilstvo pristalo na zaslišanje v Londonu, zastaranje primera.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AtaAufbiks
14. 03. 2015 11.46
+2
Assange ni nobene posilil in nikoli ni bil za posilstvo obtožen! Upam, da vas bo kdaj Assange tožil zaradi laži in obrekovanja!
Bassettt
14. 03. 2015 12.21
+2
Jaz tudi tako mislim. Samo da se jih prikaže kot neke slabonamerneže in izniči vse, za kar sta si prizadevala. Žalostno pa je, da sta Assange kot tudi Snowden povsem sama, sama v vsem tem. Svet spi ali kako?
Mb128
13. 03. 2015 23.03
Še en razlog je. Stroški londonske policije so poleteli v nebo!
thinkP
13. 03. 2015 21.20
+1
Hjaaa nima dovolj dnarja, da bi bil kot berlusconi :) ne splaca se izdajat podatkov in informacij, treba je dnar krast in podatke ter info skrivat! Kdaj vas bo izucilo?!