Tujina

Assange se bo boril proti Švedski

London/Stockholm/Zürich, 05. 12. 2010 15.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hekerski Robin Hood Julian Assange se boji predaje ZDA, zato se bo boril proti izročitvi Švedski, ki je zanj izdala mednarodni zaporni nalog zaradi sumov poskusa posilstva.

39-letni Avstralec naj bi bil v Veliki Britaniji, čeprav njegova točna lokacija javnosti ni znana, po nekaterih napovedih pa naj bi ga aretirali v prihodnjih dneh.

Mark Stephens, odvetnik ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea, je sporočil, da se bo Assange boril proti izročitvi Švedski, ki je zanj izdala mednarodni zaporni nalog zaradi sumov poskusa posilstva in spolnega nadlegovanja, saj se boji predaje ZDA.

Po njegovih besedah namreč obstaja nevarnost, da bodo švedske oblasti Assangea predale naprej ZDA, kjer se je jeza zaradi nedavnega razkritja četrt milijona ameriških diplomatskih depeš nakopičila. Na osnovi tega naj bi Assange tudi izpodbijal zaporni nalog in skušal preprečiti izročitev Švedski, je Stephens povedal za britanski BBC.

Julian Assange
Julian Assange FOTO: Reuters

Kot meni, je celotna zadeva "političen trik" države, ki je dovolila sporne ameriške prevoze terorističnih osumljencev. Švedsko tožilstvo naj bi namreč že septembra celoten primer proti Assangeu opustilo in se je znova oglasilo šele po objavi depeš in pritisku tamkajšnjih politikov. Zagrozil je, da bi lahko WikiLeaks objavil nove tajne dokumente in se skušal na ta način zaščititi.

Stephens je švedskemu pravosodju sicer predlagal, da Assangea v zvezi s sumi posilstva in spolnega nadlegovanja zaslišijo na britanskih tleh, a je pristojna vrhovna tožilka Marianne Ny to možnost izključila. Kot je dejala, mora upoštevati pravila za stike in zaslišanja na tujem ozemlju. Zatrdila je, da izročitev Assangea ZDA v tem primeru ni možna.

Zaprli bi mu bančni račun

The New York Times
The New York Times FOTO: Reuters

Pristojni v Švici celo preučujejo morebitno zaprtje bančnega računa, ki ga je odprl Assange. Gre za enega od treh računov, na katerih WikiLeaks zbira donacije, h katerim poziva na svoji spletni strani. Preostala računa sta v Nemčiji in na Islandiji. Pogoj, da imaš v Švici odprt reden račun, je namreč, da si prebivalec Švice, da imaš v njej neko posest ali da v njej posluješ. Velik udarec za finančno prihodnost WikiLeaksa je bila sicer že nedavna odločitev spletnega plačilnega sistema Paypal, da zapre njegov račun.

WikiLeaks: Diplomati ZDA zelo nezadovoljni z avstrijsko vlado

Medtem pa je iz depeš, ki so jih z Dunaja v Washington pošiljali ameriški diplomati, moč prebrati, da avstrijskega kanclerja Wernerja Faymanna premalo zanima zunanja politika, vodja diplomacije Michael Spindelegger se osredotoča le na gospodarske interese države, obrambni minister Norbert Darabos pa ni naklonjen pošiljanju vojakov v tujino.

WikiLeaks: EU ne verjame v uspeh v Afganistanu

Neka druga depeša navaja, da je sedanji predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy lani veleposlaniku ZDA v Belgiji dejal, da EU ne verjame več v uspeh v Afganistanu in da so evropski vojaki v tej državi "zaradi ustrežljivosti do ZDA". EU naj bi tako počakala do konca letošnjega leta in videla, ali bo v Afganistanu prišlo do napredka.

WikiLeaks: Kitajsko vodstvo vpleteno v napade na Google

Iz ene od depeš pa izhaja, da so visoki predstavniki Kitajske vpleteni v kibernetske napade na spletnega velikana Google. Kitajska teh depeš ni komentirala, je pa že v četrtek razkritja WikiLeaksa označila za absurdna.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
07. 12. 2010 12.01
To je dokaz, da mu poskušajo nekaj podtakniti, kar je očitno praksa. JAz sploh ne verjamem tem obtožbam.
User300173
06. 12. 2010 13.13
Satanski stihi, ki jih je pred leti izdal Iranski pisatelj-pesnik, je smrtno obsodbo Iranskih oblasti obsodil ves zahodni svet. Sedaj pa Američani lovijo človeka, ki je samo objavil "ameriške satanske spise", ki jih niti ni on napisal, ampak Američani sami. Pa bodi pameten.
lotion
06. 12. 2010 11.24
No, če bi hotel bi enostvno skenslal stran...tko da...če ta stran še vedno dela to pomen, da jo imajo v oblasti tapravi... in Assagne je pač samo nastavljena lutka
Dolenjc3
06. 12. 2010 10.59
Kar naj se razburjajo ameriški imperialisti, ki mislijo, da so ZDA vse, kar je dobrega in pomembnega na tem planetu, ostalo je pa ali nepomembno ali pa škodljivo. Upam, da bo katerega od teh smrdljivih jenkijev še kap zaradi tega ali pa da bo vsaj ob položaj. Riti pokvarjene imperialistične !!!!
SpetJas
06. 12. 2010 10.31
Mislim da ga ni človeka na svetu, ki bi verjel, da je Assange res koga posilil? Al je kdo?
gospakatja
06. 12. 2010 10.14
dolžijo ga "suma poizkusa posilstva"? torej ga sumijo, da je probal nekoga posiliti? naj pride v slovenijo, pri nas te dokazano posilstvo ne obsodijo, kaj šele sum POIZKUSA ?!!?!!
cirenij
06. 12. 2010 07.59
In zdaj, ko je razkril vso sramoto in hinavščino ZDA, ga lovijo kot zločinca in posiljevalca!!! Zasluži si Nobelovo nagrado!!
Buena Vita
05. 12. 2010 23.04
Buena Vita
05. 12. 2010 23.04
TA VE KAJ DELA IN ZAGOTOVO NI SAM
japk
05. 12. 2010 22.08
takih se manjka............l love it...
Martian
05. 12. 2010 18.52
Jimi105.12.2010, 18:39 1 Ta posebnež nam bo na svojem primeru pokazal kako močne so ZDA in CIA. ---- hahahhahahahaha..ful so močne ja....že več kot eno leto ne morjo nič proti enemu avstralcu......hahahha...ta človek,je kvečjemu dokazal nemoč CIE..... a veš kaj je moč?Poglej Kitajsko....v trenutku,noben v državi ni mogu do Wikileaksa....in noben medij ni poročal o nobeni stvari,ki bi vlado prikazala v slabi luči...to je moč!!!!ne pa tiste pravljice o vsemogočni CII....FSB je sigurno parkrat močnejš...
Jimi1
05. 12. 2010 18.39
Ta posebnež nam bo na svojem primeru pokazal kako močne so ZDA in CIA. Kot je videti nadzorujejo skoraj vse EU vlade, zapovedujejo nam zunanjo politiko, vtikajo se v notranjo, odločajo se na podlagi lizunstva in prilizovanja ali bo vlada obstala ali ne, zapirajo bančne račune komintentov bank, z kvazi obtožbami s pomočjo svojih lakajov lovijo nedolžne prebivalce EU.......
mes
05. 12. 2010 18.37
Iz vsakega ki je proti njim naredijo iz njega kriminalca ali pa terorista. Se ta kapitalistični sistem kaj razlikuje od komunističnega. Vse isto ..... samo drugo pakovanje. No,pa toliko o svobodi govora ?????????? Demokracija???????????
korintos1
05. 12. 2010 18.21
Prijatelj, skrij se dobro, Švede pa pri miru pusti. Si kar pameten, pa tako naiven.
upornik18
05. 12. 2010 18.16
mene samo to čudi vejo kje živi in ga bodo komej drugi teden aretirali :) mal čudno to :D
RandomGuy
05. 12. 2010 18.14
Tip ma jajca, kar se pa aretacije tiče, če jim ga uspe aretirat bo postal neke vrste Che Guevara
poslanka sexs
05. 12. 2010 18.12
ZIVIM 50 LET NA SVEDSKEM IN SEM SIGUREN DA NI POSILIL NOBENE ZENSKE TU JE NEKAJ DRUGO POZADAJ IN CE NIMAS ZAVETJE KOT NOBEN V SLOVENIJI SI PA LAHKO V P....
pilot1
05. 12. 2010 18.11
edinega ki je on posiliv so ZDA in to jih je analno brez lubrikanta !
jumpi50
05. 12. 2010 18.11
Tip se ni samo tako spustil v to bitko. Dobro ve kaj dela. Spolni prestop pa ne zastara tako hitro, zato so mutudi obesili to. Spomnite se samo onega režiserja.
Desno
05. 12. 2010 18.05
boji se zda,,,upravičeno,,,