Tujina

Assange na balkonu razglasil zmago zgodovinskega pomena, a še naprej ostaja na veleposlaništvu

London, 05. 02. 2016 10.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Delovna skupina ZN za samovoljna pridržanja je odločila v prid Julianu Assangeu in presodila, da sta Velika Britanija in Švedska odgovorni za njegovo samovoljno pridržanje. "To je velika zmaga, ki mi je na obraz narisala nasmeh!" je ob tem dejal Assange, obe državi pa pozval, naj odločitev ZN spoštujeta.

Julian Assange se je pojavil na balkonu ekvadorskega veleposlaništva in poudaril, da odločitve ZN ne more nihče zanikati.
Julian Assange se je pojavil na balkonu ekvadorskega veleposlaništva in poudaril, da odločitve ZN ne more nihče zanikati. FOTO: AP

Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange se je popoldne pojavil na balkonu ekvadorskega veleposlaništva in pred množico novinarjev in podpornikov razglasil "zmago zgodovinskega pomena". Assange je v čustvenem govoru dejal, da odločitve delovne skupine ZN ne moremo zanikati.

Ob tem je znova spomnil na svoje otroke. "Čas je, da dobijo nazaj svojega očeta. To se bo zgodilo tako ali drugače," je zatrdil Assange pred zbrano skupino novinarjev in privržencev, v rokah pa je imel kopijo odločitve delovne skupine ZN.

"Ta proces me je utrdil in lahko to prenesem. A kakšno pravico imajo ta (britanska) vlada ali ameriška ali švedska vlada, da mojim otrokom pet let jemljejo pravico do njihovega očeta," je dejal Assange in dodal, da ga britanske oblasti "nezakonito, nemoralno in neetično zadržujejo".

ZN: vladi Švedske in Velike Britanije sta samovoljno pridržali Assangea

Delovna skupina Združenih narodov za samovoljna pridržanja je namreč danes v uradni izjavi sporočila, da je sprejela mnenje, da sta vladi Švedske in Velike Britanije samovoljno pridržali Juliana Assangea. V svoji odločitvi je dodala, da bi moral Assange imeti možnost zahtevati odškodnino od Velike Britanije in Švedske za čas, ki ga je preživel na veleposlaništvu v elitni londonski četrti Knightsbridge.

Assange še vedno ne upa zapustiti veleposlaništva, saj britanske oblasti vztrajajo, da ga bodo aretirale, če stopi na britanska tla.
Assange še vedno ne upa zapustiti veleposlaništva, saj britanske oblasti vztrajajo, da ga bodo aretirale, če stopi na britanska tla. FOTO: AP

Tja se je junija 2012 zatekel, da bi se izognil izročitvi Švedski, kjer so ga želeli zaslišati v zvezi z obtožbami o spolnem napadu in posilstvu dveh žensk. Avstralec obtožbe zanika in se boji, da bi ga Švedska izročila ZDA, kjer bi mu sodili zaradi objave zaupnih vojaških in diplomatskih dokumentov. 

44-letni Assange upa, da bo odločitev ZN, ki sicer ni zavezujoča, pomenila pritisk na britanske in švedske oblasti, da bodo opustile pregon proti njemu. Njegova odvetnica Jennifer Robinson je danes na novinarski konferenci povedala, da je odločitev ZN velika zmaga za njenega klienta, ki je prestal hudo "mentalno torturo". Ta je nato preko videokonference nagovoril novinarje. Tudi on je povedal, da je odločitev ZN velika zmaga, ki mu je na obraz narisala nasmeh, in za katero je izjemno hvaležen. "Pet let in pol sem tukaj. To je pet let brez moje družine in otrok. Pogrešam jih," je povedal. Zdaj je na Veliki Britaniji in Švedski, da spoštujeta odločitev ZN, saj se je čas za pritožbe izrekel, je še dodal.

Julian Assange je nagovoril novinarje.
Julian Assange je nagovoril novinarje. FOTO: AP

"To je konec poti za pravne argumente. Tiste izgubljene argumente. Pritožbe ni. Čas za pritožbo se je iztekel," je dejal Assange, ki je bil videti bled in skuštran, govoril pa je z monotonim glasom.

Ekvador: Gre za politični pregon

Z Assangom se strinja tudi Ekvador. "Čas je, da obe vladi (britanska in švedska) popravita napake, da Assanga osvobodijo, čas je za končanje samovoljnega pridržanja in da mu plačajo odškodnino za škodo, ki so mu jo storili," je dejal na novinarski konferenci ekvadorski zunanji minister Ricardo Patino.

"To smo trdili od začetka, a sedaj več nismo edini. Očitno gre za politični pregon," je dejal in Assanga označil za žrtev zlorabe, saj je njegov edini zločin ta, da je "razkril zločine državljanov močnih držav".

Velika Britanija in Švedska odločitev ZN zavračata

Velika Britanija in Švedska pa sta odločitev delovne skupine ZN že zavrnili. "To ne spremeni ničesar. V celoti zavračamo trditev, da je Julian Assange žrtev samovoljnega pridržanja. Velika Britanija je že dala ZN jasno vedeti, da bomo uradno spodbijali mnenje delovne skupine," je v sporočilu za javnost zapisala vlada v Londonu.

Švedsko tožilstvo pa je sporočilo, da mnenje delovne skupine ZN skladno s švedsko zakonodajo nima nobenega formalnega vpliva na preiskavo proti Assangeu.

Mediji pred ekvadorskim veleposlaništvom v Londonu.
Mediji pred ekvadorskim veleposlaništvom v Londonu. FOTO: AP

Pripravljen se je bil predati, če bi ZN zavrnili njegov primer

Assange je sicer že včeraj napovedal, da bo danes prišel iz ekvadorskega veleposlaništva in se predal britanski policiji, če bodo ZN zavrnili njegov primer. V nasprotnem primeru pa pričakuje, da mu bodo takoj vrnili potni list in da ga ne bodo več poskušali aretirati.

Londonska policija pa je napovedala, da ga bo ne glede na mnenje ZN pridržala, če bo zapustil veleposlaništvo. Velika Britanija je tudi porabila na milijone davkoplačevalskih funtov za 24-urno policijsko stražo pred veleposlaništvom, da bi ga aretirali, takoj ko bi stopil na britanska tla.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
08. 02. 2016 18.36
Ojej ta revež "z umetnim zrakom" saj, ko pride v normalni svet (kdaj bo pa to bilo sam Bog ali mati narava ne vesta) ne bo znal normalno hoditi ali bo se moral na novo veliko reči naučiti predvsem pa premagovati množico ljudi , vrveža v okolju in dejanj- kljub vsem pa naj se mu godi vse tisto kar so njegove želje in pričakovanja in srečno !
Transformerji
07. 02. 2016 11.49
+4
Razglasil je zmago zgodovinskega primera, pa venda bo še ostal na veleposlaništvu. Jasno, priznali so mu samo delno zmago, si predstavljate, da bi bili vsi taki kot je on, da bi vsak lahko objavil skrite dokumente, da bi lahko vsak tisti, ki dela pri stistih na vrhu, povedal, kar je slišal? To se ne bo zgodilo, že sam je dokaz vseh ameriških filmov, če ga ne moreš drugače utišati, mu pa kaj podtakneš in tisti je tisto, kar poneumljeni ljudje razumejo. Nič ne bomo spremenili, kajti takih, kot je on, je premalo in vedno manj jih bo - saj lahko gledajo samo lažnjive novice in bebave showe!
Silvester Ali? 1
06. 02. 2016 21.12
+5
assange bi moral že leta 2011 dobiti nobelovo nagrado za mir.obama pa bi jo moral takoj vrniti
ferencz 1
06. 02. 2016 14.10
+9
Kdaj bo šel Bush mlajši v Haag zaradi genocida nad iraškim ljudstvom in iraškimi otroki!
Silvester Ali? 1
06. 02. 2016 21.12
+1
Nightyfly
06. 02. 2016 11.06
+10
nikhrast 05.02.2016 15:53:27 -18 1 19 Vsi so ga zapustili, prijatelji, sodelavci..., kaj češ, zelo neprijazen karakter*******************zgreseno .Nihce ga ni zapustil . Samo drugacen pristop so uporabili .Butati z glavo v zid ne pomaga . Izgleda , da se ameriski dominantni vpliv v svetu sesuva . Prav je tako . Spet je treba vzpostaviti ravnovesje na celi zemeljski kugli . Kjer risejo meje Ameri in Anglezi so vedno vojne in mrtvi .
nikhrast
06. 02. 2016 15.10
-12
Kjer rišejo meje Rusi ali pa Kitajci je pa sam mir. Poglje samo Ukrajino in Tibet, pa se strezni.
ficfiric 1
06. 02. 2016 15.58
+9
Pa spet ukrajina...kdo je vse financiral in podzgal to revolucijo v ukrajini?.. Najdes na netu kdo je vse podmazal tiste ukrajinske demokrate...klickote itd...as opazu timosenkovo ki je tolk bolna in boga...ko pa je prsla na oder je imela energije vec kot najstniki na xih....je bolezn kr splahnela...sam da so se dolarji usuli na racune na cipru...klickotu se je tud povecalo stanje na racunu zato je pa hitel tulitv mikrofon...;-)...vidis pa je bla spet amerika zraven...le kje jo ne najdes...glede kinezerjev tud vemo vsi za tibet...sam se zmeri en tibet ne odtehta ameriske zdrahe na polovici drzav sveta...nimas dost materjala da bi se kosal z amerosi...;-)
.jest
06. 02. 2016 20.58
+7
Eni ameriški hlapci imajo očitno fetiš na čimveč minusov.
Nightyfly
06. 02. 2016 11.02
+7
Vazno je , da novinar tega clanka napise , da je Assange zadnjih 5 let prebival v elitni londonski cetrti . Lepo je biti zaprt v ELIITNI cetrti . Cisti uzitek . Lepo je zivljenje , ko ves , da te noc in dan opazujejo ameriske tajne sluzbe in z najbolj sofisticiranimi napravami iz bajt cez cesto skusajo slisati vse pogovore izza stekel v ambasadi . Da o elektronskemm nadzoru ne govorim . Ali je Obama dobil Nobelovo za take rabote ? Groza . Drz´se Julian. Vceraj slisim , da je Clintonova ZA smrtno kazen . No , zdaj vemo vse o Ameriki .
ficfiric 1
06. 02. 2016 15.59
+4
Mah clintonki je vazn sam kolk ji z wall streeta nakazejo...
Kollerik
06. 02. 2016 08.04
+13
Assange, heroj! Takšne bi lahko predlagali za nobelovo nagrado.
Nightyfly
06. 02. 2016 11.03
+5
Danica Krajnc
05. 02. 2016 19.40
+14
Vsak človek nekaj ve, vsi pa VSE ! Boste zato zaprli kar cca 7,4 miljarde ljudi.
Nightyfly
06. 02. 2016 11.03
+2
appollyon
05. 02. 2016 18.29
-12
Pri njemu se opazi razlika med Ameriko in rusijo, če bi to naredil rusom bi bil že zdavnaj pod rušo.
Fifi 24
05. 02. 2016 20.26
+12
rovte
05. 02. 2016 21.42
-8
appollyon
06. 02. 2016 14.00
-2
Potem pa prosim naštej vsaj enega živega ruskega žvižgača, ker si tako pameten!
nikhrast
05. 02. 2016 15.53
-26
Vsi so ga zapustili, prijatelji, sodelavci..., kaj češ, zelo neprijazen karakter.
HumanNOTsheep
05. 02. 2016 16.18
+24
po čem sklepaš takšno neumnost po filmu slučajno ? bodi hvaležen da daje svoje življenje za boljšo prihodnost vseh nas ... in pa tudi ti bi bil zatrt če bi vedel kar one ve tako da rajši bodi tiho in ne mlati slame
nikhrast
05. 02. 2016 17.35
-15
.jest
05. 02. 2016 19.25
+8
Nik, seri raje v svoji severni ameriki, seveda, če si upaš. Saj veš, demokracija pa take finte.
Annunakii
05. 02. 2016 15.50
+7
ameriški vpliv in njihove evropske lutke sicer mi pa ni jasno zakaj za vraga pa ni assange tut v rusijo pobegno kot snowden ? putin bi mu osebno izročo državljanstvo pa sam zato da bi ***** v blackhouse zašvicali :D
Fifi 24
05. 02. 2016 20.27
+6
Hmm ne vem dejstvo pa je da ne sme zapustiti ambasade torej tudi v rusijo ne more
scernig
05. 02. 2016 15.00
+14
Zdaj ko je demokracija moraš bit jako previden
Fifi 24
05. 02. 2016 20.27
+4
AtaAufbiks
05. 02. 2016 14.43
+28
Ista država je Slovensko Primorsko podarila Italiji za udeležbo v 1. svetovni vojni. Ker trguje s tujimi ozemlji, se ne čudim, da trguje tudi s tujimi življenji!
appollyon
05. 02. 2016 18.26
-6
Ne ni bila ista država, po sporazumu Italija-Rusija-Anglija, je imela italija pravico do ozemlja!
AtaAufbiks
05. 02. 2016 19.03
+3
Londonski sporazum so podpisali Italija, Francija, Združeno kraljestvi in CARSKA Rusija!
appollyon
06. 02. 2016 14.02
-2
Sej pravim, za izgubo primorske so toliko krivi Rusi kot ostali ki so bili takratni napadalci na slovensko ozemlje.
rimska5
05. 02. 2016 14.33
+23
Na slovenskem imamo pregovor o vrani. Angleži in švedi so, pa majhne vrane. Američani imajo sicer velike orle, ki so v naravi koristni. Ker, pa je obstoječa zahodna družba postaja nenaravna, se temu primerno obnašajo tudi majhne vrane. Je pa dejstvo, da so žleht v svoji majhnosti. Aja, žvižgača se predaleč sliši. Zato ga je potrebno zapreti. Človek nebi verjel, da se to dogaja v 21. stoletju v dobi "informatike"!
Explainator
05. 02. 2016 14.12
-63
če nebi imel kaj skrivat, se nebi skrival ane, pa tak junak
murinar
05. 02. 2016 14.15
+59
Pojma nimaš in ne palamudi -nerazgledan si!
290ktober
05. 02. 2016 14.18
+8
cirenij
05. 02. 2016 14.31
+23
Če te dobijo v roke nepošteni sodni mlini je vseeno si kriv ali nedolžen. In te vlečejo po sodiščih leta dolgo.
kbcz
05. 02. 2016 14.32
+7
kaksni obstajajo in porabljajo zrah. ne mors verjet.
KardinalFrancRodeVKristusu
05. 02. 2016 13.57
+55
Američane v Haag!!!!!!!!!
murinar
05. 02. 2016 14.13
+22
nikhrast
05. 02. 2016 15.51
-6
Spet ena turistična reklama, polno reklam na internetu.
bus303
05. 02. 2016 13.53
+31
brank1
05. 02. 2016 13.48
+34
In ta ameriško Angleška demokracija ima bolj humane poteze kot komunisti? A niso ti veliko slabši?
290ktober
05. 02. 2016 14.20
+16
100krat slabši in 1000krat bolj požrešni
cirenij
05. 02. 2016 14.32
+6
kbcz
05. 02. 2016 14.36
+5
vse proti cem so se kao borili so zdaj se hujsi.
ho?emVšolo
05. 02. 2016 13.44
+30
to je ameriška demokracija (v Evropi)
DrFake
05. 02. 2016 13.39
+47
Največji vojni zločinci preganjajo nekoga, ki obelodanja njihov zločin. Kako to, da potem ne preganjajo še Johna Perkinsa, ki v svojih knjigah nazorno opisuje ekonomsko atentatorstvo in zločine, ki jih počne ZDA in VB. Tudi če bi bile vse medijske hiše pod kontrolo enega samega podjetja, bi jim več kot polovica ljudi vseeno verjeli. Trenutna situacija dosti ne odstopa od takšne skrajnosti.
290ktober
05. 02. 2016 14.21
+10
to je kapitalistična demokratična morala...v Sloveniji jo že 25 let kopirajo..Cerar pa najbolj!
kbcz
05. 02. 2016 14.36
+5
ma ne, bolj pomemben jim je litvinenko. razgrajajo po celem svetu o tem, istocasno pa izvajajo stalinove metode.
DrFake
05. 02. 2016 15.47
+4
Pa gradijo FEMA truga kemp, za čas ko bojo začeli pospravljati lastne državljane.
DrFake
05. 02. 2016 15.50
+4
Vse ostale države pa so hlapci, edino kakšna Malezija je izjema, kjer so joh javno obsodili vojnih zločinov in vprašanje če ni s tem povezano tudi izginotje letala.
appollyon
05. 02. 2016 18.27
-4
Si presenečen da je še điv?!? Namreč ruski žvižgači so že vsi pod rusšo, pa tako ruse zagovarjaš.
DrFake
05. 02. 2016 18.40
+5
A če kritiziraš Ameriko ali zahod, potem to pomeni da Ruse zagovarjaš?