Tujina

Zaščita samo za Assangea? Resnica o državi, ki mu ponuja azil

Quito, 19. 08. 2012 16.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Medtem ko se Julian Assange, kontroverzni ustanovitelj Wikileaksa, glasno zahvaljuje Ekvadorju za ponujen azil, se celo tamkajšnji analitiki sprašujejo, kaj bi Assange v tej državi kot raziskovalni novinar sploh lahko počel. Predsednik Rafael Correa je namreč močno omejil medije, ki si upajo izreči kakšno kritiko na njegov račun.

Assange, ki se boji, da bi na koncu končal pred ameriškim sodiščem, je Ekvadorju zelo hvaležen za pomoč.
Assange, ki se boji, da bi na koncu končal pred ameriškim sodiščem, je Ekvadorju zelo hvaležen za pomoč. FOTO: Reuters
Ekvador je južnoameriška država z nekaj več kot 14 milijoni prebivalcev, leži pa med Kolumbijo, Perujem in Tihim oceanom. Zanimiv je tako zaradi zgodovine kot tudi dih jemajočih naravnih lepot. In za Juliana Assange, kontroverznega ustanovitelja Wikileaksa, obljubljena dežela.

Medtem ko Velika Britanija grozi z izročitvijo na Švedsko, kjer ga obtožujejo posilstva in od koder mu grozi predaja ZDA, kjer mu, če bi ga na sojenju zaradi objave strogo zaupnega diplomatskega gradiva lahko grozila celo smrtna kazen, mu namreč Ekvador ponuja azil.

Težava, kako naj tja sploh pride, je sicer res velika, a če ne drugega, mu je ekvadorski veleposlanik obljubil, da lahko, če ne bo šlo drugače, ostane kar na njihovem veleposlaništvu v Londonu.

Assange bi si seveda najbrž želel malo več svobode. Njegova mati celo meni, da bi se, če bi lahko odšel v Ekvador, najbrž spet lotil raziskovalnega novinarstva. A  ekvadorski neodvisni mediji pišejo, da v tem primeru najbrž ne bo pisal o delu predsednika Rafaela Corree, ki zares ne mara novinarjev, ki razmišljajo izven meja, ki jih dovoljuje njegova vlada.

Slika, ki jo Correa slika svetu, ni enaka realnosti

Uradno sicer Rafael Correa podpira svobodo izražanja. Ko so odločali o Assangeovi prošnji za azil, je menda pretehtalo, da je velik strokovnjak za komuniciranje, ki se zavzema za svobodo govora, medijsko svobodo in za zaščito človekovih pravic.

Nekaj, kar je ekvadorskemu predsedniku v resnici povsem tuje, meni Cesar Ricaurte, direktor organizacije Fundamedios, ki nadzoruje in promovira svobodo govora. Pikro doda, da je Assange Correi morda všeč zato, ker pravzaprav v resnici ni raziskovalni novinar, ampak bolj heker, ki je zaslovel z objavo nezakonito pridobljenih dokumentov.

Ekvadorski novinarji niso navdušeni. Medtem ko njihov predsednik Assangeu ponuja azil, so oni v domači državi pogosto tarča pritiskov.
Ekvadorski novinarji niso navdušeni. Medtem ko njihov predsednik Assangeu ponuja azil, so oni v domači državi pogosto tarča pritiskov. FOTO: Thinkstock

A tudi v tem primeru je čudno, da ga podpira vlada, ki meni, da domači ekvadorski mediji pri delu opuščajo etična načela in se poslužujejo sumljivih praks. Seveda te obtožbe vedno sledijo "protivladnim" objavam. "Zelo dvolično je podpirati nekega tujega novinarja, medtem ko so na domačem prizorišču novinarji tarče diskreditacije in groženj," pravi Ricaurte.

Politolog kolumbijske univerze Rosario Vicente Torrijos tako meni, da je ekvadorski azil za Assangea "ena velika dimna zavesa, namenjena temu, da Correa, tarča kritik zaradi kratenja medijske svobode, izboljša svojo podobo pred svetom".

Vlada govori le z novinarji, ki jo podpirajo

Tudi organizacija Freedom House, ki se ukvarja s preučevanjem medijske svobode, ugotavlja, da so ekvadorski mediji vse bolj na udaru. Državni so strogo cenzurirani, zasebni pa osovraženi. Predsednik Rafael Correa slednje redno kritizira in jih skuša utišati, saj so pogosto kritični do njegovega vladanja.

Kot primer predsednikovega odnosa do medijev izpostavljajo njegov redni tedenski govor na nacionalnem radiu, v katerem je devetega julija svoje ministre javno pozval, naj "ne govorijo s skorumpiranimi zasebnimi mediji". Poziv je očitno padel na plodna tla. Ministri so celo odpovedali že dogovorjene intervjuje.

Takšna moč nad nadzorom informacij, ki pridejo do javnosti, je po mnenju Freedom Housa zaskrbljujoča in predstavlja nevarnost, da se sporne prakse prenesejo še na druge države v regiji.

Correa namreč ni ostal le pri besedah. Poskrbel je tudi za zaprtje več neodvisnih radijskih in televizijskih postaj v državi. Ko je šestega junija svoja vrata zaprl Radio Net v Ambadiu, je bila to v dveh tednih že peta radijska postaja, ki je morala končati svoje delo. Državni svet za komunikacijo je v uradni izjavi sicer pojasnil, da radio ni plačeval rednega mesečnega prispevka za najem frekvence. Po radijskih postajah je moralo vrata zapreti tudi več televizijskih hiš, seveda vedno zaradi domnevnega zamujanja s takšnimi in drugačnimi plačili in domnevnih kršitev pogojev najema frekvenc.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (176)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

juventus1912
20. 08. 2012 16.37
+2
Legenda. Upam da ga bodo spravili v Ekvador
Bogdan Vidmar 1
20. 08. 2012 16.22
+5
Assange je car !
partibrejkers
20. 08. 2012 16.19
+2
Agencijske novice povzemajo po Reuter in AP (oba sta v rokah rotčajldov s prijatelji, ki manipulirajo s ceno valut, zlata in nafte) in potem so vse novice prirejene njihovim imperilaističnim ciljem. Kaj se zares dogaja v Južni ameriki (Venezulela, Bolivija, Argentina, Brazilija), pa te agncije ne poročajo (najbrž ste opazili koliko malo se poroča o teh državah), ki so hladno rekle ne ameriškemu imperializmu in njihovemu IMF. Fajn dokumentarec na to temo je "south of the border" od Oliverja Stone-a.
tatatu
20. 08. 2012 15.52
+12
Ekvador vsaj ne kleči pred američani kot naša vlada in politiki!!
tatatu
20. 08. 2012 15.49
+5
Aha,sedaj pa je Ekvador za američane najslabši,ker jim ne liže prstov!!
zigasubic
20. 08. 2012 15.34
+6
A tale članek je direktno prepisan od Američanov? V Ekvadorju so torej "neodvisni" le mediji, ki so pod vplivom Američanov, kar je pa ostalih so pa nekredibilni? Dajmo še kak drug vir pogledati, kot le propagando ZDA...
igor2408
20. 08. 2012 14.30
No če koga zanima kaj stoji za to gonjo za demokracijo v zda ima prof. Noam Chomsky veliko za povedat na to temo....
Mirhollio
20. 08. 2012 14.20
+4
Če je tale tip koga posilil, naj me vdari strela. Tole je samo farsa - politična gonja proti njemu. Lahko smo mu hvaležni, za objavo dokumentov. Svet je od nas vseh ne pa samo od priviligirane manjšine. In posilstvo še je popoln izgovor. LP
nezZza
20. 08. 2012 12.55
-6
če misli da ni kriv posilstva naj se preda in prepusti sojenju, če pa je kriv naj ga pa vržejo v najbol zakoten zapor kjer bodo drugi posiljevali njega... ;)
dzo77
20. 08. 2012 14.03
+0
strinjam se tud pri nas eni zagovarjaju pedofile hahhaaha
sherum
20. 08. 2012 16.05
+4
Ženska miselnost . V kolikor se preda in odide pred sodišče ne bo videl več svetlega . Tu se ne gre za posilstvo
illy2
20. 08. 2012 17.17
+2
punčkica, tebi bi pa svetoval, da si prebereš švedsko zakonodajo..... če sexaš brez kondoma, te po njihovi zakonodaji ženska lahko toži zaradi posilstva in kaj je še najbolj zanimivo sta se te dve kuri pojavili v javnosti takrat, ko je začel javnost seznanjati s svinjarijami, ki se dogajajo okoli nas, plus tega pa ni prav nobena skrivnost, da sta švedska in zda zelo dobri prijateljici..... zakaj se nista pojavili že prej, zakaj ?????? bi ti toplo svetoval, da se ne izobražuješ preko kosmopolitana in jane, ampak raje vzemi v roke kako knjigo...... še ena žrtev medijev !!!!!
illy2
20. 08. 2012 17.22
+1
v njegovem primeru, se gre za to, da ga je potrebno pred svetom očrniti in ga čim prej spraviti na drugega..... nebi bil prvi in zadnji tudi ne.... dobrota, etika, humanost to so ključne stvari, ki trenutno v našem svetu niso dobrodošle....... za primer:::: naš hram, koda demokracije ASSANGE IMAŠ MOJO 100 % PODPORO svaki ti čast in slava kapo dol pred takimi ljudmi....
Prophet
20. 08. 2012 11.08
+12
Sedaj ko jim je Ekvador stopil na prste se je začelo dobro znano medijsko diskreditiranje nasprotnika...da se zmanjša podpora lastnega prebivalstva,ta bodo lahko kasneje izvedli kakšno umazano potezo.
Prophet
20. 08. 2012 11.05
+9
Tja Corea ima prav privat mediji pišejo zgodbo tako ,kot lastniki in kapital ukaže ..torej korupcija,poštenega človeka lahko popolnoma diskreditirajo.Po drugi strani tudi vpliv vlade na državne medije ni pravilen.Pravih neodvisnih medijev pa ni več..torej imamo nišo ki jo treba zapolniti in z zakonom zaščititi,mediji bi morali biti v zelo razpršeni lasti..to je pogoj za pravo demokracijo...
dzo77
20. 08. 2012 14.02
-1
igor2408
20. 08. 2012 14.32
+2
ma kakšno posilstvo...si kdaj poslušal assanga ko govori, to je duša od človeka dej ne padajte na te propagande
illy2
20. 08. 2012 10.42
+20
hm.... bravo slovenski mediji.....čestitke, predvidevam, da vam je notranje podatke o ekvadorju posredoval ameriški veleposlanik v sloveniji.... da vas ni sram,.... zavajate javnost in to ni pri vas nič novega..... assang je človek, ki ima jajca in je sezanil svet s svinjarijami, ki jih počnejo svetovni reditelji( z d a)..... zakaj raje ne objavite njegovih depeš, bi potem lahko rekli, da ste nekaj dobrega naredili za narod.... sramota
cirenij
20. 08. 2012 11.07
+6
Pa saj se že okoli Pahorja motajo sami ameriški predstavniki. Aleluja...
Feels_good_man
20. 08. 2012 10.10
+13
Sej v ZDA folk tudi ne more kritizirat vladajoče demokratsko-republikanske stranke, ki se drži na oblasti že zadnjih 100 let Oziroma če jo kritizira mu vsi rečejo da je butelj, ker da imajo dve stranki in svobodno izbiro med njima.
User300173
20. 08. 2012 10.07
-3
Kaj pa pravi Požareport...?
janez6bb
20. 08. 2012 10.03
+15
Kot da so zahodni mediji pa primer svobodoe govora, tukaj gor imate vsakodnevno dokaz da je resnica popolnoma drugačna:)
LAcaliente
20. 08. 2012 11.46
janez6bb
20. 08. 2012 11.49
+2
LAcaliente
20. 08. 2012 11.57
+3
:) paše malo ne...upam, da so baterije polne...čaka nas zanimiv zaključek leta...baje ;)
janez6bb
20. 08. 2012 12.23
+1
upam da ne preveč pester, mam rajš dopust pozim:) kot pa kaže, bo res nekaj zanimivega to jesen:)
LAcaliente
20. 08. 2012 12.25
+1
eh...pozimi je mrzlo pa sneg je :) me no like .... ja, če nič drugega bo konec sveta (as we know it) ane ... that should be a bang :)
KopulacijskiO
20. 08. 2012 09.57
+12
Še dobro, da se ni zatekel na slovensko veleposlaništvo!
Kozorog65
20. 08. 2012 09.59
+11
Naši bi ga takoj šenkali Američanom, da bi jim v rit zlazli...
dzo77
20. 08. 2012 13.58
+0
1Iam
20. 08. 2012 09.38
+11
in, a je to kaj drugače kot pa pri ostalih vladah? nobena ne mara kritike in jo poskuša bolj ali manj aktivno zatret... a zdej bomo pa ekuadorce črnili kolk so nedemokratični ker ne plešejo po ameriško...
Kozorog65
20. 08. 2012 10.00
+10
Prav imajo. Sej ni treba, da vsi klečijo pred ZDA.
1Iam
20. 08. 2012 10.43
+6
artifakt
20. 08. 2012 08.49
+12
emmm... to počno vse zahodne in vzhodne vlade, kažeje drugačno slike kot je realna tkao da... ja... članek je pro ameriški in služi ničemr, razen temu, da je rpo ameriški... vojska na ameriških ulicah?? ..pišite raje o tem..
LAcaliente
20. 08. 2012 11.44
+8
Baje da je Pro Plus jenkijevska firma...tko da....kakršno koli kritiziranje amerike na popu je ne viđeno :) živela novinarska svoboda pa to :) ...
290ktober
20. 08. 2012 07.01
+28
Spet naši VRLI novinarji nasedajo CII in Ameriki-POSRANCI!!!!!!!!!!!
vetlan
20. 08. 2012 06.50
+36
v nobeni državi ni demokracije , razen v ZDA, in seveda najbolj neodvisen medij je pop tv, kar opažamo tukaj
Kozorog65
20. 08. 2012 08.38
+9
Američani so degeni in mentalni siromaki....