Tujina

Assange ostaja v Veliki Britaniji

London, 05. 12. 2011 14.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Velika Britanija ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea še ne bo izročila Švedski, kjer ga dve ženski obtožujeta posilstva in spolnega napada. Odvetnik domnevnih žrtev je odločitev sodnikov označil za "obžalovanja vredno".

Sodnika britanskega višjega sodišča sta ustanovitelju WikiLeaks Julianu Assangeu dovolila, da se pritoži na vrhovno sodišče zaradi odločitve nižjega sodišča, da ga bo Velika Britanija izročila Švedski.

Julian Assange
Julian Assange FOTO: Reuters

Ocenila sta, da se v primeru Assangea "pojavljajo vprašanja, ki so pomembna za javnost" in bi jih moralo obravnavati tudi vrhovno sodišče. Tokratna odločitev pomeni, da bodo v Veliki Britaniji dokončno odločitev sprejeli enkrat prihodnje leto. Če bo vrhovno sodišče zavrnilo Assangeovo pritožbo, bo moral ustanovitelj WikiLeaksa Otok zapustiti v 10 dneh.

Po besedah odvetnika švedskih tožnic Claesa Borgstroema je odločitev britanskih sodnikov "obžalovanja vredna. Če se ne bo končalo z njegovo izročitvijo, lahko zavržemo celoten sistem evropskega zapornega naloga, saj bo postal nekoristen." Eden od Assangeovih švedskih odvetnikov Per Samuelson pa je zadovoljen z odločitvijo sodišča. "To pomeni, da je dobil priložnost, da se obrne na vrhovno sodišče. To tudi pomeni, da bo njegova izročitev preložena. Obstaja veliko pomembnih pomislekov proti izročitvi," je še dejal.

Prijeli so ga na podlagi tiralice

V Veliki Britaniji so ga prijeli decembra lani na podlagi evropskega zapornega naloga, ki ga je izdala Švedska, kjer ga želijo zaslišati zaradi obtožb dveh žensk o treh spolnih napadih in posilstvu, ki naj bi jih zagrešil avgusta lani v Stockholmu.

Assange je lani povzročil pravi vihar z objavo ameriških diplomatskih depeš na spletni strani WikiLeaks, ki med drugim razkrivajo podrobnosti ameriške vojne proti terorizmu, odnose med velesilami in pikantne podrobnosti o posameznih politikih. Zato se tudi boji, da bi ga Švedska izročila ZDA, kjer bi lahko odgovarjal zaradi objav WikiLeaksa.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.