Tujina

Assange je pripravljen še pet let vztrajati na ekvadorskem veleposlaništvu

London, 17. 06. 2013 21.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zunanja ministra Ekvadorja in Velike Britanije nista našla rešitve za Juliana Assangea, ki je še vedno na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu. Ekvadorski zunanji minister upa, da bodo našli rešitev, še preden se bo ustanovitelj WikiLeaksa postaral.

Julian Assange in ekvadorski zunanji minister Ricardo Patino.
Julian Assange in ekvadorski zunanji minister Ricardo Patino. FOTO: Reuters

Začasni stanovalec na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu Julian Assange si od današnjih pogovorov med britanskim zunanjim ministrom Williamom Hagueom in njegovim ekvadorskim kolegom Ricardom Patinom ni obetal veliko. In prav je imel. Pogovori niso prinesli otipljivega napredka, če izvzamemo sklep, da bosta državi oblikovali skupino pravnikov, ki naj bi iskala rešitev iz zagate.

Ustanovitelj WikiLeaksa je po pogovorih Patinu zaupal, da je pripravljen ostati še pet let v zavetju ekvadorskih gostiteljev, saj se upravičeno boji, da bi ga ob izhodu iz veleposlaništva Britanci aretirali in poslali na Švedsko, ki pa bi ga izročila ZDA, kjer mu grozi smrtna kazen.

Patino je dejal, da bodo Assangeu zagotovili varno bivanje na območju veleposlaništva, upa pa, da ne bo trajalo tako dolgo, da bi se "častni gost" postaral in umrl v njihovih prostorih. Patino je še zagotovil, da ekvadorske oblasti Assangea ne bodo poskušale pretihotapiti v avtomobilu ali kako drugače, saj verjame, da bodo dosegli dogovor, ki mu bo omogočil, da bo varno zapustil Otok in odpotoval v Ekvador.

Prvi ekvadorski diplomat je še povedal, da ostaja Assange dobro razpoložen in je glede na razmere dobrega zdravja.

Podporniki Assngea zahtevajo, da mu britanske oblasti omogočijo varen izhod iz ekvadorskega veleposlaništva, kamor se je zatekel 19. junija lani.
Podporniki Assngea zahtevajo, da mu britanske oblasti omogočijo varen izhod iz ekvadorskega veleposlaništva, kamor se je zatekel 19. junija lani. FOTO: Reuters

Assangea želijo na Švedskem zaslišati zaradi obtožb dveh žensk o treh spolnih napadih in posilstvu, ki naj bi jih zagrešil v Stockholmu leta 2010. Ustanovitelj WikiLeaksa ostro zavrača obtožbe in trdi, da so bili spolni odnosi z obema sporazumni.

Po njegovem mnenju so obtožbe na njegov račun politično vzpodbujene in povezane z objavo več deset tisoč ameriških diplomatskih depeš na spletni strani WikiLeaks.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Butalci2013
18. 06. 2013 00.11
+1
nič mu ne manjka. Jaz sem tudi 24 ur doma in v službi drugam pa ne grem ker nimam denarja. Mi nič nebi manjkalo če bi bil samo doma.....
_Piki_Jakob_
17. 06. 2013 22.35
+4
Ocitno mu tam nicesar ne fali... Razen svobode...