Tujina

Assangeova prošnja za azil 'zadnji obupan poskus'

Sydney, 20. 06. 2012 08.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Avstralska premierka Julia Gilard je ustanovitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu, ki je zaprosil za politični azil v Ekvadorju, ponudila konzularno pomoč. V Veliki Britaniji pa Assangeu grozi aretacija, saj je kršil pogoje varščine.

Avstralska premierka Julia Gilard je Julianu Assangeu, ustanovitelju WikiLeaksa, znova ponudila konzularno pomoč. Assange je včeraj za politični azil zaprosil na veleposlaništvu Ekvadorja v Londonu.

"Avstralija bo še naprej dajala podporo Assangeu, tako kot podpira vse Avstralce, ki živijo v tujini in se znajdejo v težavah," je dejala Gillardova v torek ob robu vrha skupine gospodarsko najmočnejših držav G20. Dejala je še, da se mora Assange odločiti sam.

Assange išče načine, kako se izogniti izročitvi Švedski.
Assange išče načine, kako se izogniti izročitvi Švedski. FOTO: Reuters

V Veliki Britaniji Assangeu grozi aretacija

V Veliki Britaniji pa Assangeu grozi aretacija. Britanski Scotland Yard je danes sporočil, da je Assange kršil pogoje varščine, ki so med drugim zahtevali, da na naslovu, določenem ob plačilu varščine, ostane med 22. in 8. uro. Zaradi kršenja pogojev – v tem času je bil na ekvadorskem veleposlaništvu – mu zdaj grozi aretacija.

Kot so pojasnili, Assangea sicer ne morejo prijeti, dokler ta uživa zaščito ekvadorskega veleposlaništva v Londonu. Na britanskem zunanjem ministrstvu so pojasnili, da je Assange "zunaj dosega policije", da pa se dogovarjajo z Ekvadorjem o rešitvi tega vprašanja.

Gillardova je dejala, da bi Avstralija izročitvi nasprotovala, če bi Assangeu grozila smrtna kazen, vendar gre v tem primeru za obtožbe o spolnih napadih in posilstvu, ki naj bi jih obravnavali po švedski zakonodaji.

Assangeova mati Christine pa je danes ocenila, da je prošnja njenega sina za politični azil v Ekvadorju "zadnji obupan poskus". Ob tem je izrazila upanje, da bo njen sin dobil azil v tej ali kateri drugi državi na svetu.

Spomnimo ...

Britansko vrhovno sodišče je 14. junija zavrnilo prošnjo Assangea za vnovično obravnavo vprašanja njegove izročitve Švedski. Prošnjo za ponovno odprtje primera je vložil, potem ko je vrhovno sodišče konec maja zavrnilo njegovo pritožbo na sklep o izročitvi.

Assange je tako v prizadevanjih, da prepreči izročitev, izkoristil vse pravne možnosti na Otoku in se lahko obrne le še na Evropsko sodišče za človekove pravice. Po mnenju pravnih strokovnjakov tudi tam nima veliko možnosti za uspeh.

Vrhovno sodišče je sicer v svoji odločitvi 14. junija zapisalo, da lahko postopek izročitve steče šele čez 14 dni, kar pomeni najprej 28. junija. Po preteku tega dvotedenskega roka imajo pristojni organi deset dni časa za dejansko izročitev.

Assangea želijo na Švedskem zaslišati zaradi obtožb dveh žensk o treh spolnih napadih in posilstvu, ki naj bi jih zagrešil v Stockholmu leta 2010. Ustanovitelj WikiLeaksa ostro zavrača obtožbe in trdi, da so bili spolni odnosi z obema sporazumni.
Po njegovem mnenju so obtožbe na njegov račun politično vzpodbujene in povezane z objavami na WikiLeaksu, ki so bile najbolj odmevne prav v mesecih pred izdajo zapornega naloga.

Assange je namreč povzročil pravi vihar z objavo več deset tisoč ameriških diplomatskih depeš na spletni strani WikiLeaks. Zato se boji, da bi ga Švedska izročila ZDA, kjer bi lahko odgovarjal zaradi spornih objav.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vsevid
21. 06. 2012 22.36
ASSANGE JE TIPIČEN PRIMER AMERIŠKEGA KRIMINALNEGA NASILJA NAD POSAMEZNIKI IN DRŽAVAMI
razocarani
20. 06. 2012 19.06
+7
tip je imel jajca in razgalil nekaj umazanije veljakov v svetu se nasih bednikov.. zato si zasluzi nobelovo nagrado in ne da ga ta bedni pokvarjeni svet preganja. ja pokvarjenci se tako branijo ....
Swashta
20. 06. 2012 19.25
+2
tip ? misliš Manning? Assange namreč nima ne jajc, niti obraza, saj je brez kančka slabe vesti potunkal Manninga, da bi lahko sebe preko Wikileaks promoviral.
nikhrast
20. 06. 2012 16.05
-6
Assange ima probleme, tako neprijazen in domišljav je da je užalil skoraj vse prijatlej in sodelavce. Je kdo sploh slišal da je kdo rekel kaj prijaznega o njem?
Swashta
20. 06. 2012 19.32
+5
Večino sploh ne zanimata obe plati zgodbe. Na žalost ne zanimata niti slovenskih novinarjev, ki svoje občinstvo futrajo z enostranskimi zavajajočimi informacijami.
Majda Božnar
20. 06. 2012 13.35
+11
Zadnjo soboto sem na HRT1 gledala film po kjižni predlogi G. Orwella - ŽIVALSKA FARMA. Vse je bilo popolno: je bilo pa dodano: živali so lahko po televiziji gledale samo reklame!! (izdaja knjige 1945).
janez6bb
20. 06. 2012 15.29
+4
Swashta
20. 06. 2012 12.59
-12
Ni mi jasno, koga Assange pravzaprav farba. Več kot očitno se je na švedskem zapletel v resne težave z dvema ženskama (pustimo ob strani, ali je vse skupaj zgolj maščevanje prevaranih žensk, ali ju je dejansko zlorabil - o tem naj razsodi švedsko sodišče). Kaj pa naj bi to imelo veze z Wikileaks, mi je pa vse manj jasno. ZDA bi namreč lahko zahtevale njegovo izročitev tudi pri angležih in bi jo verjetno celo prej dosegli, kot na švedskem. Vendar doslej še nismo slišali, da bi ZDA zahtevale izročitev, ali pa se vsaj želeli 'pogovoriti' z njim. Dlje, kot se vsa zadeva z izročitvijo Švedski vleče, bolj bi moralo biti vsakomur jasno, da je Wikileaks zgolj njegov bedni izgovor, s katerim si skuša rešiti rit, ker ni znal brzdati svojih hormonov. Ne vem, kako je Assange lahko za nekatere zaslepljence neke vrste heroj. Heroj je tisti ameriški vojak, ki je danes v zaporu, ker mu je dostavil zaupne dokumente - pa si dejansko nihče ni zapomnil njegovega imena. Assange pa je zgolj pokvarjenec, ki je te dokumente zlorabil za svojo lastno samopromocijo.
RR1
20. 06. 2012 13.22
+7
Premalo poznaš dogovore med državami, zato ti ni čisto jasno
Swashta
20. 06. 2012 13.44
-2
Lahko pojasniš (ter se očitno zelo spoznaš?) kateri dogovor med državami, bi ZDA omogočil lažjo izročitev iz Švedske, kot pa iz Velike Britanije? Po mojem mnenju je Švedska bistveno bolj neodvisna od ZDA, kot pa Velika Britanija. Glede na to, koliko časa je Assagne že v Veliki Britaniji v hišnem priporu, bi američani vsaj poskusili zahtevati izročitev - pa o tem nikoli ni bilo govora! Zakaj pa naj bi čakali, da ga bodo angleži izročili Švedski, pa da se jim nazadnje še izmuzne - če bi res bil tako velik interes ZDA, da se ga pripelje pred ameriško sodišče?
janez6bb
20. 06. 2012 15.30
+4
Manning je vojak ki je dal v javnost dokumente:)
Swashta
20. 06. 2012 18.34
+0
Točno - vsaj eden, ki se še spomni, komu v resnici pripada 'slava', ki si jo je prilastil Assange. Manning bo dolgo sedel v zaporu in bo pozabljen, Assange se pa za kiklami podi in se zdaj kuja, da bi pred sodiščem pojasnil, ali je bil baraba in res ženski prevaral v nezaščitene odnose proti njuni volji. Glede na objestno minuskanje, pa se lepo vidi, kako je uspel preslepiti ljudi, ki menijo, da je ubogi Assagne žrtev in nekakšen heroj.
janez6bb
21. 06. 2012 09.11
+1
awashta jst se čist ne strinjam, je le bilo treba tudi objaviti dokumente
puer2
20. 06. 2012 12.14
+16
Tole avstralko je ratalo sram, tip je ekvador zaprosu za pomoč, svašta ! pri nas pa ni nič drugače, slo tudi liže od zadaj ... se ve komu
Kimberley-Echo
20. 06. 2012 12.13
+14
Če bi ga britanske oblasti aretirale na ekvadorski ambasadi, bi bil to mednarodni incident. Ekvadorska ambasada je trenutno ekvadorski teritorij. Če se motim, naj mi nekdo razloži kako je s tem, prosim?
enadve
20. 06. 2012 13.32
+5
Ambasade niso več teritorij od države, ki ima ambasado, ampak območja z omejeno jurisdikcijo države prejemnice (tukaj Britanije). Ne morejo ga pa aretirati na ambasadi, ker morajo imeti dovoljenje vodje ekvadorske diplomatske misije (ki dovoljenja verjetno ne bo dal). Drugače pa imajo politični azil samo še južnoameriške države, tako da možno, da Assangu uspe. Lep pozdrav
Kimberley-Echo
20. 06. 2012 23.48
+1
Hvala! Z zadnjim stavkom se sicer ne strinjam najbolj, ker tudi v Avstraliji lahko zaprosiš za politični azil, pa prepričan sem, da tudi še kje drugje.
Feels_good_man
20. 06. 2012 09.31
+19
Škoda da so naši politiki take mevže da mu ne dajo azila pri nas
rs23
20. 06. 2012 10.58
+22
BUONGIORNO
20. 06. 2012 11.11
+14
In kaj bi v naši državi, ki ne zna niti svojih državljanov zaščititi zoper FBI, ki si drzne kolovratiti po Mariboru in zasliševati slovenske državljane!! Da ne govorimo o primeru "Hypobanke", ko so se Avstrijski varnostniki sredi LJ. obnašali bolj domače kot na Dunaju!!