Tujina

Ashdown: BiH je na poti k razpadu, EU bi morala ukrepati

Sarajevo, 23. 01. 2012 08.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Obstaja realna nevarnost, da postane BiH nefunkcionalna črna luknja, je prepričan nekdanji visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown. Evropska unija bi morala nujno ukrepati in osamiti tamkajšnje separatiste, še dodaja.

Nekdanji visoki predstavnik mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini, britanski diplomat Paddy Ashdown, je za bosansko spletno stran Dnevni Avaz povedal: BiH je na poti k razpadu, predsednik Republike srbske Milorad Dodik pa načrtuje, da bi državo naredil popolnoma nefunkcionalno, tako da bi "vsi dvignili roke od nje".

Ashdown: Evropa bi morala preprečiti razpad BiH in osamiti vse, ki slabijo enotnost ter pozivajo k separatizmu.
Ashdown: Evropa bi morala preprečiti razpad BiH in osamiti vse, ki slabijo enotnost ter pozivajo k separatizmu. FOTO: Reuters

Ashdown: BiH je po enajstih letih enotnosti na poti k razpadu

Vodstvo Republike srbske je označil kot separatistično, zato bi po Ashdownovem mnenju morala Evropska unija ukrepati in jih osamiti, pogovarjati pa bi se morala le s tistimi, ki si prizadevajo za enotnost BiH.

Ashdown dodaja, da je BiH enajst let hodila po poti enotnosti, funkcionalnosti in proti Evropski uniji, v zadnjih petih ali šestih letih pa se je ta dinamika poslabšala in obrnila v nasprotno stran. Opozarja, da "obstaja realna nevarnost, da postane BiH nefunkcionalna črna luknja", politiki pa bi morali prevzeti odgovornost in delovati bolj konstruktivno v korist državljanom.

"Nevarnost predstavlja dinamika, ki je usmerjena proti razpadu in neenotnosti. To se je začelo v Republiki srbski, to je začel Dodik, ko mu je mednarodna skupnost dovolila groziti z reformami, groziti neodvisnemu sodstvu, državnemu fiskalnemu sistemu in drugim državnim strukturam, ki so grajene 11 let," pravi Ashdown

Krivda je po njegovem mnenju deljena in dodaja, da Evropska unija ni pokazala dovolj moči, da bi te pojave ustavila. "Celo bošnjaške stranke, kot je Stranka demokratične akcije (SDA), zdaj posvečajo precej več pozornosti federaciji kot pa državi. To pomeni, da Bosna nazaduje proti situaciji, v kateri obstajata le dve entiteti, država pa je vse manjša."

Koliko vpliva ima EU?

Dotaknil se je tudi srbskega približevanja Evropski uniji in povedal, da bi moralo biti nadaljevanje pogajanj pogojeno s tem, da bi Srbija eksplicitno povedala, da nasprotuje težnjam, ki slabijo BiH.

Dodik: Ashdownovo stališče ni pomembno, zaradi posledic, ki jih je pustil v BiH, pa bi se moral sodno zagovarjati.
Dodik: Ashdownovo stališče ni pomembno, zaradi posledic, ki jih je pustil v BiH, pa bi se moral sodno zagovarjati. FOTO: Reuters

Dodik: Ashdown bi se moral sodno zagovarjati

Stališče je zelo razburkalo javnost v BiH. Na obtožbe se je odzval predsednik Republike srbske Milorad Dodik, ki je novinarjem v Banjaluki povedal, da v Bosni in Hercegovini ni separatizma, ampak država v tem trenutku razpada.

Ashdown bi se moral po Dodikovem mnenju sodno zagovarjati zaradi kršitev mednarodnega prava na tleh BiH, verjame pa, da se nekega dne tudi bo. "Sploh ni več pomembno, kaj Ashdown govori, pomemben pa je s stališča, kakšne posledice je pustil tukaj," je še dejal Dodik.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (255)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lolipoly
24. 01. 2012 03.40
+4
Najboljse, da se Jugoslavija nazaj zdruzi kot je bila, , ker nobena samostojna drzva , nemore delovati, samostojno...Nazaj socializem-komunizem, in utisat vse tiste ki nasprotujejo, nazaj obvezno vojsko, da se reda naucite.
Pepermint
24. 01. 2012 10.32
-1
ljx
24. 01. 2012 11.04
-1
Sej ni nujno da je Komunizem in socijalizem,jas jima nasprotujem,ampak fajn bi bilo nadeljevat z modelom reformizma kot ga je Ante Marković začel. Konfederativna ureditev republik bi pa zagotavljala,da se ne kregamo kaj je čigavo.
odprioci
24. 01. 2012 11.51
+1
socializem-komunizem je samo z drugimi besedami reči "delaj kot ti jaz rečem, ne delaj kot ti misliš". Vse mora temeljiti na prostovoljnem sodelovanju, pod prisilo nič ne dela.
Never forget 11.7.95
24. 01. 2012 11.55
Sem 100% da ti nimas v Bosni niti skednja,kaj sele da bi bil veleposestnik.Se v Sloveniji si bol na tesnem.Mar nitako?
vsezrazlogom
24. 01. 2012 00.33
lepa drzava.....škoda je............ samo avtocesto naj bi si zgradili in bi lahko uspeli.....
ljx
24. 01. 2012 01.45
+1
Sej so jim zgradil ene 25 kilometrov,ps lomil rampe na cestninski postaji,se kregali z uslužbenci in peljli skozi zapore,ker niso hoteli plačat cestnine. To so ti Evropsko usmerjeni Muslimani.
platon26
24. 01. 2012 10.44
+1
Mogoče so pa navajeni na Nemčijo! Ne vem zakaj bi morali plačevati cestnine? Zgraiš toliko kolikor lahko! Ne pa tako kot pri nas ko so 4 miljare v minusu sedaj pa ne vejo kje bi te še obrali!
ljx
24. 01. 2012 11.02
-1
Platon26,kje ti bo pa en Sarajevčan,ki je mogoče njdaljši izlet imel na Jadransko morje,navajen na Nemčijo?
Never forget 11.7.95
24. 01. 2012 11.53
ljx je svetski covek.Mi zaupas katere drzave si dal skoz? Mi hoces zaupat iz katere vasi u Bosni prihajas? Si bil sploh kdaj v Srbiji in ali saj priblizno poznas njihove razmere? Odgovr mi daj na vsaj eno vprasanje-Evropski vlah
Never forget 11.7.95
24. 01. 2012 12.11
Vidite v skoraj vsakem njihovem komentarju samo sovrastvo.V Sarajevu ni bil.Ponosen je na Banjaluko.Ne vidi pa da mu njegov narod izumira v podrinju,in to v miru.Ker je tako kratko gled,nevidi da mu narod izumira in to bo pokazal popis prebivalstva.To ti lahko garantiram ker sledim vpis v osnovne sole,vrtce,koliko otrok je krscenih,...(srbska).Ziv bil pa videl cez pol leta.In tudi to premozenje.
Never forget 11.7.95
24. 01. 2012 12.22
Toliko se napenjas,pa nisi pripravljen si odrezat noge in roke za sveto zemljo.Tako si od doma tudi gledal "srbsko krajino",Crnogoro,Kosovo.Mirno gledas kaj se ti dogaja na Sandzaku.No ja,mal po netu tipkas. Mene vprasas kaj jest delam?Kot sem ti povedal.Moja trenutna naloga je,da spremljam izumiranje in emigracijo Srbov!Ali je to karnekaj,preceni sam.
agus
23. 01. 2012 21.41
+1
čisto prav ima! zmotil se je mogoče samo v tem, da pravi, da BiH BO postala nefunkcionalna črna luknja - mislim namreč, da so to stopnjo že dosegli...
mcc
23. 01. 2012 21.13
-1
SELLAM ALELJKUM BRACO BOSANCI!!
odprioci
23. 01. 2012 20.48
+6
Nehajte pametovati že enkrat! Zakaj hočejo vsi vsiljevati svojo voljo nekomu drugemu? Brigajte se zase in začnite ponovno graditi Slovenijo. Vsi tisti ki pa omenjate vojno in take stvari pejte malo na fitnes da se umirite! Zmeraj uspe ta taktika deli in vladaj problem-reakcija-solucija. p.s. če mi že daš minus vsaj argumentiraj
platon26
24. 01. 2012 10.47
na žalost smo mi postali nefunkcionalna črna luknja v skupku ržav imenovanem EU torej o kakeršni koli granji lahko samo sanjaš! V eu smo samo zarai poceni elovne sile in nič drugega!
odprioci
24. 01. 2012 11.54
Saj to sem mislil, ljudje se oziraju sosedu in mu ukazijejo kako pa kaj naj dela namesto da poskrbijo za sebe in okolje v katerem živijo. In s tem mislim ven iz EU in stran z FIAT valuto.
srbin333
23. 01. 2012 20.38
-2
nej raspade na bosno hercegovino in srpsku republiku tko bi blo najbol
riberi
23. 01. 2012 21.08
+3
Zdi se mi da se bo prej Srbija razpadla kot Bosna. Edino upam da bo tokrat brez vojne
healer
23. 01. 2012 19.41
+1
Dokler bo na svetu taka urediteu da bo primankovalu vode, hrane in dokler ne bo iz vseh ljudi na svetu izginla sebičnost, pohlep,...in dokler bo evropski in zahodni svet pudarjal samo znanje in ne tudi srčnost kot pri nekaterih komunističnih sistemih, kot pri tibetancih itd. bodo na svetu vojne sovrastva in tegobe. Samo en način je, ki bo ustavil vse to je nadzor nad starševsko vzgojo otrok in omejitev rojstev po svetu, kjer je rodnost visoka. Sliši Se kruto ampak tako je stanje uzeti se moramo v roke. Človeštvo bo kot skupina vedno neumno če se to ne bo izvedlo vedno bo nekdo ki bo podpihoval in ustrahoval če ne bo na svetu zadnjega od vseh nas ki bomo prisluhnili ne le razumu ampak tudi srcu ! Ker v vesolju ne poznamo se nobenega se še ne zavedamo kako smo pomembni kot skupina kot clovestvo in kako smo nepomembni kot pozamezniki kot drzave kot nacije in podobno. Take spremembe so na nivoju sanj ampak če ne sanjaš če ne čutiš če ne misliš ne obstajas ! Point mojega besedila je zdruzevanje ne pa razhajanje če so pac tako zavedni srbi v bosni pac naj navijajo za srbijo naj njo predstavljajo samo naj ne rusijo drzave kot je bosna ki ima svojo zgodovino kulturo svoje meje in mednarodno priznanje. Glasovali bi proti EU zakaj nebi skupaj delili nekateri pravijo da gre vse v bruselj in to ni pravicno jast pa prvim da ce nebi bilo bruslja bi slo vse v ljubljano jaz pa tam ne zivim in bi me to motilo taksna logika je nesmiselna ! Isto je bilo pri jugoslaviji ambicije in pohlep sta jo unicili ! Tako bo vedno ! Domoljubje se ne meri kot unicevanje drugih drzav domoljubje se pogosto ne meri ko se boris za svojo zamljo ki pripada tudi sosedu domoljubje se meri po zaslugah ki si jih naredil za svojo drzavo in najpomembneje za druge potem postanes domoljub !
Spetsnaz
23. 01. 2012 18.55
+9
Kaj pa vem ! Kdo je podpiral ustanovitev (nikad cuo) drzave Kosovo? Kdo je podpiral razpad Yugoslavije? Kdo je podpiral vojno v Iraku? Kdo podpihuje vojno v Iranu? Kdo podpira vojno v Afganistanu proti izmisljeni mrezi Al Kajida ? Kdo podpira razpad EU in € ? Ce bo svetovna vojna bo zanimivo, kaj bo ko se bo enkrat koncala. Za sebe upam, da bom CRKNIL na ZACETKU !
bnam 2707
23. 01. 2012 21.05
+2
borisadriano
23. 01. 2012 17.53
+7
Natancno tako,od vsega propadlega ostaja v bosni le politika,isto je s kosovom,to so oblike ameriskih pasjih bombic evropski uniji,razvijajo pa se v smeri mafijskih centrov.Slovenci se tega ne razumemo in nastale strukture podpiramo vojasko in policijsko in si stem delamo stroske in zamere.
Spetsnaz
23. 01. 2012 18.42
+1
LJUBLJANA.
23. 01. 2012 17.28
+12
mah dol visi amerom, sam da se mi pokamo med, sabo, auuuu kako bo grozno ko bo vojna na njihovih tleh, to bo sele party. Oni hocejo,da se mi med sabo ! Dovolj je bilo !
Spetsnaz
23. 01. 2012 18.43
+4
USA rabijo zaradi lastnih domacih problemov in neuspesnosti sovraznike po svetu . Brez vojske in ekonomske nadvlade, bi se pobili med sabo ze zdavnaj.
Never forget 11.7.95
23. 01. 2012 17.25
+11
Jest sem ze omenil,da sem Bosnjak.In ne razumem tukaj teh vojnih huskacev,ki so na toplem.Streho nad glavo in majo za jest.Ki govorijo o neki delitvi.Pa res mislijo,da bodo Bosnjaki to kar spregledal.Pa veste,da je Bosnjaski rek"vi bosne nemozete mrzit,koliko je mi volimo".In pozabljajo da se je proti tej delitvi borilo zelo veliko pravoslavcev in katolikov,ki se danes govorijo da bi storili ponovno.Pozabljajo da sedaj Hrvaska ni okupirana in s tem bi nemoteno prihajala hrana itd.Ko pa omenim ce so pripravljeni darovat svojo roko in nogo za odcepitev,se pa prijavi samo eden in to z nasmejano foro.sej ni kej.Nisi dozivel vojne.Tukej ti je lepo,a ne prcej vseh revezov dol.
Spetsnaz
23. 01. 2012 18.44
+6
In kaj mislijo? A ce se odcepijo bo placa 1000 € in mleko po 0,5 €? hahahaha
ljx
23. 01. 2012 16.41
-6
Kle vsi zagovorniki bratsva in enotnosti kiksajo en point,to je pa da vsi rskenslajo Ashdowna! Zakaj pa ne bi podprli Dodika,če je on v pogajanjih za vlado odstopil Bosancem pa Hrvatom eno ministersvo? A je to manj vredno od ene bedne izjave nekega Paddyja?
Never forget 11.7.95
23. 01. 2012 16.47
+6
Ma ne govorim jest o bratstvu in enotnosti.Govorim pa o ucinkovitem vodenju drzave.Kar se pa tice tvojega vprasanja.Mora se podpreti dober namen.In podpiral bi tudi njega,ce bi se boril za ekonomicno moc drzave,ne pa svojega zepa.Njegov sin studira v Milanu.Nekdo iz Prijedora pa nemore zaradi financ do Banjaluke!
LJUBLJANA.
23. 01. 2012 16.54
+1
evo ljx vedel sem, srbi bi na tuji zemlji v ne srbski drzavi komandirali.. e tako ne gre.
Never forget 11.7.95
23. 01. 2012 17.14
+3
Ko sem pisal zgorni post,sem imel v mislih ljudi iz nogometne zveze Bosne.Prej ko so na tej zvezi sedeli politicno nastavleni ljudje(da ne omenjam izobrazbe kot so tesar,mesar,...vazna je bila nacionalnost) je imela zveza velik minus.Ti isti ljudje pa so postali bogatasi.Z zamenjavo garniture(FIFA in UEFA jih je stisnla)pa so na ta mesta prisli ljudje iz vseh vej,le da so si celo zivljenje kruh sluzili z nogometom!In v parih mesecih zmansali velik minus.Da ne omenjam Bajevica,Susica,Barbareza,Marica,....
LJUBLJANA.
23. 01. 2012 17.14
+5
pa da se RS odcepi, se ve kaj bo hrvati in bosanci bodo dokoncali kar so zaceli z olujo, in nato bo jok in stok kako srbi trpijo, ljudje ne delajte napak, samo po 20 letih bodo spet sprozili vojno, pozabite ze enkrat na razlike, se nova generacija ni zazivela pa se ze gredo vojne, to je vse ANTI JUGOSLOVANSKA POLITIKA !
Never forget 11.7.95
23. 01. 2012 17.16
+5
ljx
24. 01. 2012 01.39
+0
Vi se vsi mal preveč pametne delate,ma mal premal konkretnih potez vlečete in nikol neboste z ničemer zadovoljni,če sem čisto iskren,mi zvenite kot Janšini podporniki. Ja verjetno je življenje v tujini iz vas neredilo nekaj,kar ni ne Bosanskega,ne Balkanskega,torj niste ta pravi Jaroti.
Never forget 11.7.95
23. 01. 2012 16.36
+6
Ker nisem dobil odgovora na moje edino vprasanje,od ljudi ki zagovarjajo delitev Bosne.Si bom vzel pravico in izrazil svojo resitev.Vsak po svoje si razlagamo to nefunkcionalnost.Eni versko,nacionalno,zgodovinsko... Jaz pa bi rekel,da je resitev cisto enostavna,klub temu da ko se te "tri struje" vecine v tej drzavi.Nihce ne sprasuje nic Crnogorce iz Bosne,ukrajince,Jude,Slovence,....No ja,res je da teh skoraj ni vec,saj so nevedoc postali Srbi ali Hrvati. No resitev je v ekonomiji in ne fasizmu.Se pravi.Cim prej ukinit srbsko republiko in federacijo ter njene kantone.Se naprej naj bo deljeno predsedovanje na tri dele,vendar z enim parlamentom.Tako pa so na vseh polozajih najvecji fasisti z minimalnimi sposobnostmi.Probati razvijati celotno drzavo in z spodbujanjem pomagati sosednjim drzavam.Lakota ne sprasuje po imenu in preimku.Lacni so vsi.Ti tuji predstavniki morajo cimprej politicno onemogocit vsem sedanjim politikom nadalne ukvarjanje.To je recept,in verjamem da bi ga vecina prebivalstva sprejela.Sedanja garnitura,pa bi ga tudi sprejela,saj so si v teh letih napolnili zepe.
GuerrillaFighter
23. 01. 2012 16.40
-7
Ukini ti federacijo in pusti R.Srpsko pri miru ;)
Gavrilo
23. 01. 2012 16.41
-3
Republika Srspka naj se odcepi in se pripne h Srbiji kot njen dev države.
LJUBLJANA.
23. 01. 2012 16.55
+13
LJUBLJANA.
23. 01. 2012 17.22
+12
ukiniti federacijo ? Bosna je obstajala še preden je tvoja predhodnica RAŠKA ratala, zakaj mas take provokacije, kaj ko bi se vi vrnili v azijo ? Da ne bom uzalil koga natancneje na podrocja danasnje Rusije.
TheGreatRusia
23. 01. 2012 16.28
-3
TO SE JE PRIČAKOVALO, DODIK JE VSEM V NAPOTO, KER SPOŠTUJE DAYTON IN UDEJANJA PRAVILA IGRE, KI SO SARAJEVU V NAPOTO. SARAJEVO JE PA LEGLO ANTISRBSKE GONJE IN NEPRESTANO ZBADA REPUBLIKO SRBSKO. ZAKAJ GOSPOD AŽDAJA NE OMENJA VEHABIJ??? ZA NJIH SE VE, DA POSREDNO ALI NEPOSREDNO IZRIVAJO USTAVNI RED NA OBMOČJU CELOTNE BIH!
ljx
23. 01. 2012 16.32
-1
Zato ker mu paše nekdo iz kamenoobnim pojmovanjem sveta,da ga lah Paddy civilizira! Pa turbanonosce je velik lažji očrnit v svetu od enih lepo začesani Srbskih biznismanov.
ljx
23. 01. 2012 16.18
+0
Namest da bi vsi složno napisal,Ashdown pejt domov pa se brigi zase,so vsi začel naveliko pametovat katera stran ma spet bolj prav! Epa nabije vas Ashdown v glavo tko bedne!
LJUBLJANA.
23. 01. 2012 16.23
+4
kdo se krega kdo ima prov, jst ze ves cajt govorim o zdruzitvi slovanov nazaj ker samo tako lahko resimo probleme, tebi se je pa prele neki zataknil ker ni bilo na tvoji strani misljeno zopet teziti proti jugoslovanski politiki ampak tebi se glavi neki petlja okoli velike srbije, se pravi ti si tisti ki podpira tega amerikanjeca in v bistvu sodelujes z njim kot vlogo spilas srbijanca s problemi.
Dobskibelozapornik
23. 01. 2012 15.55
@NicNeVem 23.01.2012 13:35:39 -1 45Kak je ta človek (Dotik) podoben Jankoviču? Vizuelno in... Ti za res ničneveš!!
bigich
23. 01. 2012 15.22
+10
Kriva je amerika ... rep. srbske nikoli ne bi bilo ... Sam vredu ... dokler je mir bomo strpni ... ce bo pocilo pa ... adijo sandzak in vojvodina.
LJUBLJANA.
23. 01. 2012 15.27
+7
kriva je amerika ze za razpad juge poleg njih se Nemcija ter Vatikan, kateri so totalno proti pravoslavni veri in sploh njeni vecini v Jugoslaviji, hocejo se znebiti pravoslavne vere na balkanu. Catholic or nothing.
TheGreatRusia
23. 01. 2012 16.25
+6
TO JE DEJANSKO TAKO, VATIKAN NOSI VELIKO ODGOVORNOST, PRAV TAKO ZDA IN NEMČIJA!
GuerrillaFighter
23. 01. 2012 16.36
-4
Prvo kot prvo ni kriva ZDA ampak Alija Izabegovic Drugac Vojvodina ma zelo dobre odnose z Srbijo kar se pa tice "otomanskega sandzaka" pa na zalost ne obstaja vec obstaja samo raska :)
Gavrilo
23. 01. 2012 16.42
-3
Če bo poćilo,gljete da ne bote spet jokau Natu da vas srbi ne pohodijo.
LJUBLJANA.
23. 01. 2012 17.06
+5
letusunite krivi so vsi nacionalisti v vseh republikah bive Jugoslavije.
bigich
23. 01. 2012 17.20
+12
Ob zacetku vojne so srbi imeli like 99% orozja od JNA ter JNA na svoji strani. Topov, tankov, granat, raketnih izstrelkov, streliva itd. itd. itd. Bosnjaki so imeli pa lovske puške, frače, meče, buzdovane itd. Z zmagami nad četniškimi enotami ter kupovanjem orozja na črnem trgu so prisli do zajetnega arzenala, ki je tlakoval zmage nad četniki. So posnetki na youtube, kjer se bosnjaki veselijo nad ugrabljenim tankom, kot bi se otrok ob vrednem darilu. Torej če še 1x poči ... Veliko tudi berem o "suzenjstvu" srbov pod vladavino Turkov. Ce bi turki vodili vsaj 0,1% take politike kot so jo cetniki bi srbija bila nekje v analih zgodovine skupaj z etruscani in kartazani. Tisti, ki se ni dojel, da se bosna ne more podredit je fanatik. Ljudi zanima zivljenjski standard in ne kdo v kaj verjame.
odprioci
23. 01. 2012 20.43
-2
Zakaj sploh omenjaš vojne? Pejt na fitnes se malo sprostit in pozabi na vojno.
JezekTekaTeka26
23. 01. 2012 14.37
-5
Nikol ne bo miru dokler se bojo muđahedini po Sarajevu sprehajal ...
LJUBLJANA.
23. 01. 2012 14.48
+16
ali pa v sloveniji taksni kot si ti, embargo na rojevanja tebi podbnim bi se bil moral vzpostaviti leta 90.
JezekTekaTeka26
23. 01. 2012 15.53
-5
Eno so tvoje želje drugo je pa realnost ...
ljx
23. 01. 2012 16.20
+2
Niti v Sloveniji dokler bojo vojni profiterji tipa JJ vodil državo!
anesb
23. 01. 2012 14.11
+4
prej bo razpadla slovenija ko je čisto sranje tk da.....
Mars
23. 01. 2012 14.09
+0
Če se ne marajo sedaj te tri kulture; muslimani, katoliki in pravoslavci se ne bodo nikoli. Tukaj ni samo strah in mržnja, so tudi maščevanje in principi. Naj gredo po svoje in naj se nikoli več ne preliva kri na tem področju.
adetiv
23. 01. 2012 14.24
+6
ja naj grejo te k so si izmisll svojo državo v drugi državi kr lepo vn. grem takoj gla