Tujina

Asad: Države, ki podpirajo terorizem, bodo plačale visoko ceno

Damask, 16. 07. 2014 12.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
10

Bašar al Asad je novi-stari predsednik Sirije. V govoru ob prisegi je poudaril, da bo nadaljeval z bojem zoper upornike, saj želi zagotoviti varnost na celotnem območju države. Tiste države, ki podpirajo "terorizem", pa je opozoril, da bodo plačale "visoko ceno".

Bašar al Asad je vnovič prisegel kot predsednik Sirije. Izvoljen je bil 3. junija, volitve pa so potekale sredi že več kot tri leta trajajoče državljanske vojne, in sicer le na območjih pod nadzorom režima. Prav zato sta jih opozicija in tujina označile za farso.

Asad je danes v govoru pred podporniki dejal, da bodo zahodne in arabske države, ki podpirajo terorizem, plačale visoko ceno, sam pa se bo boril zoper upornike vse do trenutka, ko bo v celotni državi vzpostavljena varnost. "To, kar danes vidimo v Iraku in Libanonu ter v vseh državah, ki jih je zadela ta bolezen 'lažne pomladi'... dokazuje, da so bila naša svarila upravičena. Kmalu bomo videli, kako arabske, regionalne in zahodne vlade plačujejo visoko ceno za podpiranje terorizma," je poudaril.

"Sirci, tri leta in štirje meseci... so minili, odkar so nekateri vpili 'svoboda'," je dejal Asad, pri čemer je imel v mislih začetek revolucije marca 2011. "Želeli so revolucijo, a pravi revolucionarji ste vi. Čestitam vam za vašo revolucijo in vašo zmago," je pred navdušenimi privrženci poudaril novi-stari predsednik. "Tisti, ki so izgubili smer, lahko sedaj jasno vidijo... pošastni obrazi so bili razkriti, maska svobode in revolucije je padla," je dodal 48-letni avtokrat.

Asad
Asad FOTO: Reuters

V Siriji je v treh letih krvavega konflikta umrlo že prek 170.000 ljudi. Analitiki pravijo, da Asad želi utrditi svojo podobo zmagovalca nad uporniki, prav tako pa naj bi si prizadeval znova pridobiti naklonjenost tistega dela prebivalstva, ki je utrujeno od dolgotrajne vojne. Prikazuje se tudi kot voditelj, ki se bori zoper islamske skrajneže.

V prid Asadu je dejstvo, da gre upornikom v Siriji že leto dni vse narobe. Izgubljajo namreč utrdbo za utrdbo – stari del Homsa ter oporišča v pokrajinah okoli Damaska in Alepa. Navzočnost upornikov na severu države, na primer v Idlebu, kot tudi na jugu, na primer v Dari, zibelki upora leta 2011, je razbita, ob tem pa režim nadzira obalo. Z vzhoda Sirije je upornike pregnala hegemonistična Islamska država ter tam razglasila kalifat.

Volitve so potekale le na območjih pod nadzorom režima.
Volitve so potekale le na območjih pod nadzorom režima. FOTO: Reuters

Kljub temu so analitiki mnenja, da Asad ne more storiti ničesar, da bi ljudje pozabili na preteklost. Po mnenju poznavalca v Dohi Salmana Šajka je bilo prelite preveč krvi, da bi lahko med večino prebivalcev vnovič pridobil legitimnost. Gre torej za Pirovo zmago na ruševinah države, ki ne bo več pristala na vrnitev v stanje pred vojno, še meni Šajk.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rissp1
17. 07. 2014 10.15
Aha - "volitve so fatsa", ker potekajo "sredi državljanske vojne". V Ukrajini pa so pučisti zmagali pošteno, čeprav koljejo lastno prebivalstvo in se polovica države ni udeležila volitev..
dannyer
16. 07. 2014 20.25
+4
ja eu vrednote podpirajo terorizem ,genocid itd ker je to znak 21 st razvoja in napredka .
yarrick
16. 07. 2014 22.01
+1
Eu podpira kapital, če pa je ta pridobljen z pomočjo terorizma...Vse za ceno denarja .... :(
Ranunculus
16. 07. 2014 14.23
+21
"Tisti, ki so izgubili smer, lahko sedaj jasno vidijo... pošastni obrazi so bili razkriti, maska svobode in revolucije je padla," je dodal 48-letni avtokrat... Avtokrat? Hja, 24ur mora verjetno po sluzbeni dolznosti v vsakem clanku pokazati na kateri strani je. Kako vam je pa kaj turski avtokrat vsec... pa monarhi tam naokoli... Tu skusate ustvariti vtis kot da je bliznji vzhod cel demokraticen, le se Asad je nek upornik... no, saj je, edini med avtokrati in monarhi na tistem koncu, ki ne uboga Angloamericanov...
Krta?a 21
16. 07. 2014 23.06
+4
Mene zanima kdaj bomo odstavilii evropski totalitarni rezim?
dreko123
16. 07. 2014 13.52
+29
Izrael, Savdska arabija, katar in seveda Amerika... - vse vpletene, ki sponzorirajo teorirstične skupine v Siriji, bi moral sankcionirat in odgovorne (tud če so marionete bankirjev) poslat v haag!
ustup1d
16. 07. 2014 14.19
+16
canelo
16. 07. 2014 20.54
-4
Ne razumem zakaj bi Izrael podpiral te iste teroriste, če pa ti njim predstavljajo še največjo nevarnost?
yarrick
16. 07. 2014 21.56
+3
Verjetno zato, ker je Sirija ena najtesnejših zaveznc Irana, le ta pa je ornk trn v peti bibiju (izraelu).Kaj pa misliš ZAKAJ je padel irak, pa libija, tunizija, egipt ? Vse skupaj zgleda nepovezano, vendar temu ni tako.vse to je zgolj zaradi osamitve irana.izrael sam hudičevo dobro ve, da sam po sebi nima dovolj vojske niti opreme, da bi spravil iran na kolena(razen z jedrskimi raketami, v tem primeru pa izrael neha obstajati), tako da se morajo zanašati na dejstvo da iranu zmanjkuje zaveznic ter da za izraelom stojijo ZDA.Brez ZDA izrael sam nima niti najmanjše možnosti, da bi zmagal v "all out war" z iranom...
Enota NAprej
16. 07. 2014 22.56
vprašanje če so zda dovolj "močne" za novo vojno?