Tujina

Vojna napoved ZDA: skrivni načrt Kim Jong Una

Washington, 31. 03. 2013 08.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Severna Koreja je zaostrila že tako ostro retoriko napovedovanja vojaških obračunov. Čeprav večina analitikov meni, da dejanski spopad ni verjeten, so strokovnjaki pod drobnogled vzeli severnokorejske orožarske zaloge.

Kin Jong Un
Kin Jong Un FOTO: Reuters

Potem ko je Severna Koreja napovedala, da je spet v ''vojnem stanju'' z južno sosedo, s katero je tehnično v vojni že vse od leta 1953, večina sicer dvomi, da bo prišlo do dejanske vojne, je pa pričakovati vsaj nekaj incidentov.

Nekaj nelagodja po svetu povzroča dejstvo, da je februarja Severna Koreja izvedla že tretji jedrski poskus.

Na seznamu sovražnikov mladega severnokorejskega voditelja Kim Jong Una sicer ni le južna soseda. Napovedal je namreč, da je čas za poravnavo računov z ameriškimi imperialisti. Ob tem je raketnim enotam ukazal, naj bodo rakete pripravljene za napad na ZDA ter ameriška vojaška oporišča na otoku Guam in na Havajih.

Vprašanje pa je, kako izvedljive so Unove grožnje. Čeprav je o orožarski opremljenosti Severne Koreje veliko ugibanj, namreč ni povsem jasno, s kakšnim arzenalom tesno zaprta država zares razpolaga.

Režim naj bi imel na voljo več raket kratkega in srednjega dosega, kot je na primer Nodong, variacija rakete Scud.

Z dosegom do okoli 1000 kilometrov bi Nodong teoretično lahko zadel Južno Korejo in Japonsko, vendar pa je zaradi nenatančnosti precej neuporabno orožje za napade na ameriška vojaška oporišča v regiji. Nobenega dvoma pa ni, da bi bilo civilnih žrtev, če bi se Un odločil za napad, veliko.

Raketa srednjega dosega Musudan skrbi predvsem Japonce. Doseg 4000 kilometrov namreč pomeni, da bi lahko severnokorejski režim udaril kjer koli na Japonskem. S koliko tovrstnimi raketami režim razpolaga, ni znano, ocene pa se gibljejo od nekaj deset do 200.

Med naprednejše pridobitve Severne Koreje spada raketa Taepodong 1, ki pa ima omejen doseg in vprašljivo natančnost.

Več sivih las ZDA povzroča njen starejši brat Taepodong 2. 40-metrska raketa naj bi imela doseg 6000 kilometrov in bi teoretično lahko zadela Aljasko. Raketa je bila decembra 2010 uporabljena za uspešno lansiranje satelita v vesolje.
Ameriški obrambni strokovnjak Barry Pavel je lansiranje označil kot pomemben mejnik. ''V bistvu gre za isto tehnologijo, kot je potrebna za izstrelitev jedrske konice med kontinenti,'' je dejal.

Kaj je vzrok vojnih napovedi?

Analitiki se sicer precej ukvarjajo tudi z vprašanjem, kaj se pravzaprav skriva za vojnimi napovedi severnokorejskega voditelja, v katerem so analitiki in mediji ob prevzemu funkcije videli novost v severnokorejskem načinu vladanja.

Za razliko od svojih predhodnikov je odkrito pokazal, da se zabava ob odprtjih zabaviščnih parkov, veselil se je, ko je v Pjongjangu zapadel sneg ... Danes se po vojnih napovedih le še malo razlikuje od svojih predhodnikov – dedka in očeta, ki nista vedno ostala le pri besednih grožnjah ter še danes ostajata močna in vplivna lika, balzamirana in na ogled v mavzoleju.

Kljub temu večina analitikov meni, da gre za predstavo za domačo javnost. Iz izolirane države sicer prihaja zelo malo informacij, a na podlagi tistih, ki so na voljo, si je mednarodna skupnost o Severni Koreji ustvarila sliko, ki ni rožnata.

Severnokorejsko gospodarstvo še ni okrevalo, po veliki lakoti leta 1995 pa ljudje hrano še vedno "kupujejo" s prehranskimi boni. Še vedno naj bi stradali dve tretjini 24 milijonskega naroda. Tudi svoboda je precejšnja dobrina, v delovnih taboriščih naj bi bilo zaprtih okoli 200.000 ljudi, težave pa so tudi v zdravstvu, kjer je bila umrljivost otrok leta 2004 ocenjena na celo nekaj več kot 20 odstotkov. Kljub drugačnemu zunanjemu vtisu je tako nezadovoljstvo precejšnje.

Vojne napovedi naj bi bile tako po mnenju analitikov njegov načrt, kako utrditi oblast in poslati opomin morebitnim domačim nasprotnikom, da je voditelj trdno na oblasti.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (630)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kdor ne krade ni politik
03. 04. 2013 17.05
verjetno so za to spet krivi strici iz ozadja
tankopiš
01. 04. 2013 13.04
+0
Kaj hoče ta prč prčasti.
o22
01. 04. 2013 09.48
+1
Otrditi oblast!,ali je treba zaradi tega groziti J.Koreji ,Ameriki in še komu.Ta pobalin bo zakuhal 3 svetovno vojno ,veliko itak ne manjka.In to bo jedrska vojna !!!!!Še bomo trpeli ,če bomo preživeli.
Uporabnik12485949221
02. 04. 2013 16.59
-7
evropa bo itak na strani severne koreje in kitajske
Bruhalnica24
01. 04. 2013 09.28
+2
Preko aj pada mu svetujejo naši strici....
tsdafsdfsfgjhtz
01. 04. 2013 09.24
-1
Največji oroblem je to, da američani provocirajo S Korejo... pa podpihujejo J Korejo... o tem se oa nič ne piše. Upam, da bo počla kaka jedrska. Pa rusija ne bo pustila intervencij tako blizu rusije... to lahko kar pozabite... v S Koreji ne bo ameriških prptiraketnih ščitov.
tankopiš
01. 04. 2013 13.08
-2
Kdo bi se boril proti komunizmu če ne bi bilo Amerike?.V Sloveniji ne bo več komunizma ,to kar pozabite.
asdfghjklqwertz
01. 04. 2013 07.11
-7
Pa o kakšnem profitu oz. denarju neki vi govorite? Čisto vsaka država, ki je kdaj bila v vojni, je zaradi vojne bila v velikem minusu - pred, med in po vojni. Samo poglejte ... Koliko bilijonov so američani zapravili za vojsko od zalivske vojne pa do danes, in koliko so sedaj v plusu? Skratka, nič. Vojne in vse, kar je v vezi z vojsko, je samo stran metanje denarja. V vojnah ni dobička. Kdor vidi to v tem, res ne vem po čem vi gledate, da je kakšen dobiček ... mogoče za Kim Joung Una, ki si hoče dvigniti moralo in slavo med njegovimi domačini. Je pa vse skupaj kot en začaran krog. (Rečmo, po tehnološkem vidiku) Ameriška vojska izumi GPS, namenjen je samo za vojsko ... čez leta postane še za civilno uporabo, vojska izumi letala na daljinsko upravljanje (za enkrat je še samo v vojaški uporabi in spet vprašanje časa, kdaj bo prišlo do civilne uporabe), Znanstveniki iz svetovno znanih univerz izumijo patente, ki so kasneje sestavni del za novo tehnologijo vojske hkrati pa so nekateri "patenti" tudi za medicino. Sateliti na primer ... Tako ameriška kot ruska vesoljski agenciji pošljeta v vesolje satelit ... oba sta namenjena v vojaške namene ... danes? Uporabljajo jih šole, naravoslovci, vojska, politika, itd ... Vse skupaj je povezano, brez enih ni drugih, brez drugih pa ni tretjih in obratno ...
kim llsung
01. 04. 2013 07.57
+5
Imajo pa posamzeniki korist od vojne in to tisti,ki vodijo svet,zraven se izropajo bogastva in podvalijo svoje firme,potem je treba dat se kredite za obnovo drzave....
platon26
01. 04. 2013 09.10
+5
Hahahaha ne morš vrjet kakšno razmišanje vojna ni dobiček? A dnar vržejo v smeti in dobijo orožje al kako? Največ zaasluži tisti ki posodi denar za obresti torej če je to nekaj 100 miljard po 5% obrestni meri je to res lep zaslužek! Nato zaslužijo privat korporoacije ko vojska do tal sesuje neko državo in lepo pridejo in prevzamejo najdobičkonosnejše posle! Na izgubi so pa samo ovčice torej narod ki dopusti vojno in se nato še v njej bojuje torej prvo so žrtve med slepimi ovcami na koncu pa še plačajo vse tiste miljarde in obresti ki si jih je država sposodila od privat banke no če tu ni zaslužka res ne vem samo res je malo žalostna slika profila če razmišljaš tako zab....
o22
01. 04. 2013 09.52
+5
Seveda vojna dela dobiček.Našemu Janši se presneto pozna in še več ,težave mu sedaj dela ,ker ne ve od kod denar prihaja.
YUGO45
01. 04. 2013 00.20
+6
Bucko še kako dobro ve kakšne možnosti ima sam proti ZDA 0%! A kaj če ima tudi on kake stričke iz ozadja?
borisl1
31. 03. 2013 22.20
+6
Kaj je vzrok vojnih napovedi? nenasitljiva želja kominističnega bajska po nadvladi... če ne bi imel tako poševnih oči bi bil original telebajsek!
D3LIJA
31. 03. 2013 22.33
+4
Najbl me zmot to,da so usi S. korejci suhi,edin on je telebajsek. Ostali živijo u lakoti,ampak važn da je orožje pa hrana za kim bin un đuna al kaj je že
D3LIJA
31. 03. 2013 22.40
+0
vrjetn petarde strelajo s temi katjušami,druzga itak ne znajo izdelat
Ata_Smrk
31. 03. 2013 22.07
+1
jakić, pomir mal prijatelja ne
Anony_mous 1
31. 03. 2013 21.56
+23
S tremi opravljenimi jedrskimi poskusi se jaz nebi preveč hvalil pred jedrskimi velesilami kot so ZDA. Sicer res ne vem, kako bi odreagirala Kitajska in najbrž tudi Rusija, če bi tam dejansko počilo. Si pa drznem pomisliti na to, da nimata ne Kitajska ne Rusija neke pretirane koristi od S. Koreje, tako da je velika verjetnost, da bi ob morebitnem napadu, S. Koreja potegnila ta kratko. V končni fazi so za vsako vojno v ozadju gospodarski interesi, ZDA, Kitajska in Rusija - 3 velesile si najbrž nebi skočile v lase, saj bi po tem takem bil to začetek konca človeštva.
k_komet
31. 03. 2013 23.27
+7
Hja...ne nujno. Pred leti je nek Japonski ekonomist (imena si nisem zapomnil) prišel v javnost s čisto resno tezo, da bo svetovno gospodarstvo zašlo v hudo krizo in recesijo, ter da bo za nov zagon celotnega svetovnega gospodarstva edina rešitev globalni spopad v katerem bo prišlo do drastičnega zmanjašanja prebivalstva, ter še večjega uničenja materialnih resursov. Doživel je mnoge kritike, so pa bili tudi priznani ekonomisti in teoretiki, ki so mu pritrdili. Nenzadnje pa so zgodovinska dejstva precej na njegovi strani.
Lojs501
01. 04. 2013 00.43
+4
Oba imata zanimive teorije. Dejstvo je, da je svet prenasičen in da bo prej ali slej prišel čas, ko se bo začelo na veliko "čistit".
Klimova
31. 03. 2013 21.52
-1
Umrljivost otrok? SAMO DEKLIC namreč....
Boris Krošel
31. 03. 2013 21.51
+5
Meni se zdi to ena brezvezna tema ker itak ze od nekdaj so mi ti njihovi voditelji kar neki. Zdaj imajo nekega pokavca ki bo vojno naredil. Je pa domišljav pokavec. Upam da se bo streznil in da malo odraste...
tsdafsdfsfgjhtz
31. 03. 2013 21.50
+3
Mene brišeš a doleo spamerja ne.
tsdafsdfsfgjhtz
31. 03. 2013 21.48
-1
Pa dobt je admin. A si ti prizadet? Kaj je tukaj spornega, če napišem da bi predzadnji odstavek rad videl v razpredelnici. Pa da se podatki primerjajo z slovenijo ameriko in kosovom? Še eno tako pa bom poslal dva tri mejle....
KontraVolta
31. 03. 2013 22.03
-2
LOS - T
01. 04. 2013 09.41
furajo neki svoji štos...ko bi ga vsaj pojasnili kje, kaj ji moti da brišejo...
dolejo
31. 03. 2013 21.22
-4
Sporočilo javnosti, novinarjem, urednikom in lastnikom medijev Ali vas kar naenkrat ne zanima katastrofa, v katero drsi Slovenija z "novo" vlado? Zbudite se in ne bojte se stricev iz ozadja, kajti prava revolucija šele prihaja. Prebuja se tiha večina, da izvede zadnje dejanje osamosvojitve in demokratizacije. Presenečen sem nad hitrostjo, s katero se organizira plebiscitna večina Slovencev, da zaščiti svojo domovino. Kljub temu, da je večina novinarjev vedela, kam pelje Slovenijo tihi puč proti Janši, so veselo trobili v ideološki rog destrukcije, sedaj bo pa kmalu prišel račun za to. Rezultat vašega dela je, da je Slovenija padla v kremplje plenilske elite in popolnoma nesposobne vlade brez programa, znanja in odgovornosti. Bodite prepričani, da delavni Slovenci ne bomo plačali vaših ideoloških projektov, ampak vam bomo izstavili račun in še kazen povrh, da nikoli več ne zlorabljate medijev za laži in ideološke zarote. Sedaj je čas, da se pokesate za sramotno vlogo, ki ste jo igrali v zadnjih letih. Sedaj so se odkrile karte, kakšen človek je kdo. Novinarji, pisatelji in ostali javni uslužbenci, ki ste se vpregli v voz laži in sovraštva do drugače mislečih, ne morete več opravljati del, ki so vam bila zaupana. Če smo pred leti mislili, da v Sloveniji lustracija ni potrebna, smo sedaj prepričani, da ste dokazali, da je še kako potrebna. Naroda ne morete izbrisati, ampak ste izbrisali sebe iz zgodovine naroda in se vrgli na smetišče zgodovine. ideološko neobremenjen protestnik
mobius
31. 03. 2013 21.50
+11
dolejo S tvojim besedilom bi se skoraj strinjal, ko pa si navedel enega od glavnih pučistov sem se samo nasmejal, če ne bi bilo smešno bi bilo žalostno, ker sem dejansko jaz tudi ideološko neobremenjen protestnik, kar pa za tebe ne morem reči.
Anony_mous 1
31. 03. 2013 21.51
+13
Ne pozabiti, da je Sloveniji nazadnje vladal JJ. Ta vlada je pa šele komaj začela. Se pravi nas je vaš JJ spravil do tega.
olyca
31. 03. 2013 22.02
-3
Pripravlja se državni udar in upam da se hitro začnemo reševati !!!
dolejo
31. 03. 2013 22.31
-5
nemir med razbijače, rušilce in pervertite in ne pozabi ... vse kar sem prepisal je bilo napisano na svetovnih medijih in izrečeno na vseh slovenskih TV postajah v Odmevih, Preverjeno, Pogledih, TV3 in Planet TV.
bager 123
31. 03. 2013 20.59
+17
ta kim jong ju čudn a se je že rodu tak
Dobri Ivek
31. 03. 2013 21.12
+14
ja, mati narava se je prav hudomušno poigrala z njim!
+9
poglejte si slike ko s traktorji vlečejo katjuše na vozovih v google napišite north korean weapon, pa slike pa poglejte...
Dobri Ivek
31. 03. 2013 21.29
+4
zmago56
31. 03. 2013 20.32
+14
S Koreja ima zunanje sovražnike, ki jim je vojno napovedala, Slovenija pa ima notranje sovražnike, ki jim tudi že dolgo vojno napoveduje a iz vsega tega ne bo nič.
pink_panter
31. 03. 2013 20.16
+28
čeprav v Sloveniji ni rožnato in so na oblasti sami tatovi, sem ob takem branju srečna, da sem rojena tukaj in živim tukaj, kot pa nekje tam.. :(
goko
31. 03. 2013 20.14
+6
"Z dosegom do okoli 1000 kilometrov bi Nodong teoretično lahko zadel Južno Korejo in Japonsko, vendar pa je zaradi nenatančnosti precej neuporabno orožje za napade na ameriška vojaška oporišča v regiji. Nobenega dvoma pa ni, da bi bilo civilnih žrtev, če bi se Un odločil za napad, veliko. Raketa srednjega dosega Musudan skrbi predvsem Japonce. Doseg 4000 kilometrov namreč pomeni, da bi lahko severnokorejski režim udaril kjer koli na Japonskem. S koliko tovrstnimi raketami režim razpolaga, ni znano, ocene pa se gibljejo od nekaj deset do 200." pa kaj se vi hecate na 24 ur. Razdalja med japonsko in severno korejo je ca. 1000km, s čim bi Nodong zagatovo prispel do južne koreje:) in verjetno tudi do japonske, da ne govorimo o Musadanu.
Dobri Ivek
31. 03. 2013 21.08
+3
Kaj pa veter, pa to ... Se bo veter malo obrno, pa bo šel Peking v franže.
bora_bora
31. 03. 2013 19.40
+17
Koliko je vreden človek - posameznik, v tem iztirjenem svetu?
hondica
31. 03. 2013 20.49
+7
Na zahodu več, kot vzhodu. S tem ne mislim nujno geografskih pojmov.