Tujina

Arkanovim morilcem 120 let zapora

Beograd, 09. 10. 2006 13.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Beograjsko sodišče je izreklo sodbe obtožencem za umor Željka Ražnatovića Arkana skupno 120 let zaporne kazni.

Željka Ražnatovića Arkana so ustrelili januarja leta 2000, v beograjskem hotelu Intercontinental
Željka Ražnatovića Arkana so ustrelili januarja leta 2000, v beograjskem hotelu Intercontinental FOTO: POP TV

Beograjsko sodišče je izreklo sodbe obtožencem za umor poveljnika paravojaške enote Željka Ražnatovića Arkana in trem dosodilo po 30 let zapora, preostalim petim pa skupno 30 let zapora. Arkanove morilce je sodišče v Beogradu obsodilo že oktobra 2001, vendar je srbsko vrhovno sodišče sodbe razveljavilo in zahtevalo novo sojenje.

Željko Ražnatović, Ceca
Željko Ražnatović, Ceca FOTO: Reuters

Na 30 let zapora so bili kot neposredni storilci zločina obsojeni Dobrosav Gavrić, Milan Đurišić in Dragan Nikolić. Eden od pomagačev je dobil devet, trije po šest, eden pa tri leta zapora. Prvo in drugoobtoženi tokrat nista prišla na sodišče, zato bodo za obema razpisali tiralico.

Arkana in dva njegova prijatelja so 15. januarja leta 2000 ustrelili v beograjskem hotelu Intercontinental. Večino vpletenih v atentat na takrat enega od najbogatejših Srbov so aretirali že v nekaj dneh po atentatu.

Sodni postopek proti obtožencem, ki so ga začeli ob koncu leta 2000, je imel zanimive preobrate, tudi zato, ker so ga trikrat ponovili. Beograjsko sodišče je prvoobtoženega Gavrića oktobra 2001 obsodilo na 20, Đurišića in Nikolića pa na po 15 let zapora.

Arkan je v Srbiji zaslovel tudi s prvim zasebnim nogometnim klubom v Srbiji (Obilić), ki mu je uspelo preriniti se celo v prvo ligo in postati državni prvak. Morda še bolj zanimiva pa je bila Arkanova poroka s takrat nadvse priljubljeno pevko ljudskih melosov Ceco.


Srbsko vrhovno sodišče je septembra 2002 vse tri sodbe razveljavilo zaradi pomanjkanja dokazov in naložil novo sojenje, ki so ga začeli aprila 2003, vendar prekinili januarja letos zaradi odstopa predsedujočega sodnemu senatu. Arkanovim morilcem so tretjič začeli soditi marca letos.

Ob razpadu SFRJ in izbruhih vojn na začetku devetdesetih letih prejšnjega stoletja je Arkan ustanovil prostovoljno paravojaško enoto Tiger, ki je kmalu postala strah in trepet na bojiščih na Hrvaškem, v BiH in na Kosovu. Vzporedno z vojaškimi pohodi "tigrov" je naraščala tudi ekonomska in politična moč prvega med njimi, Arkana. Arkan je med vojnimi vihrami ustanovil tudi lastno Stranko srbske enotnosti, s katero mu je uspelo priti celo v srbski parlament.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anzi_mahackala
10. 10. 2006 13.01
-1
Rijad Proši?
09. 10. 2006 21.36
-1
krajišnik- ti si še mlad dečko, ti ni za zamerit.
mutambo
09. 10. 2006 16.09
+0
Strinjam se s tabo rijo 27 in rečem le še to da bi jim morali dati kar lepe denarce saj si Arkan ni zaslužil nič drugo kot to kar ga je doletelo.
Rijad Proši?
09. 10. 2006 15.26
+2
v bistvu bi morali Arkanovim morilcem podeliti denarne nagrade.