Tujina

Argentina pred desetimi leti, Grčija danes

Buenos Aires/Atene, 26. 10. 2011 18.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Jure Tepina
Komentarji
21

V spominu ostaja bankrot Argentine pred desetimi leti. Država je ljudem pobrala prihranke na bankah in jih pahnila v revščino in stradanje. Otroci so umirali, Argentina je bila obubožana in ponižana. Danes se spet dviga.

V spominu ostaja bankrot Argentine pred desetimi leti. Država je ljudem pobrala prihranke na bankah in jih pahnila v revščino in stradanje. Otroci so umirali, Argentina je bila obubožana in ponižana. Danes se spet dviga.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Obi-van-Kenobi
28. 10. 2011 12.24
Naši poltiki imajo srečo ker vejo da Slovenci nismo sposobni it na ulice in razbijat vsepovprek, pri nas moraš demonstracije prej prihjavit!!!! Slovenceljni!
finec
27. 10. 2011 17.54
Hvala bogu, da je še pravi čas špoklical argentinskega finančnega genja k srebi.
Urkez Prime
27. 10. 2011 13.40
ameriški plan sesutja in odkupa države, to delajo ciini šakali, hočjo združt EU in ZDA, vse si lahko ogledate na youtube... za zanimivost: večinski lastniki švicarskih bank so američani
prehlad
27. 10. 2011 12.27
A PRI NAS SE KAJ SLIŠI KAKŠNO STANJE JE . AJA SO KAR BOL TIHO.
CrusaderKnight
27. 10. 2011 11.05
mojstermiha1026.10.2011, 20:425 Res je nafta je ključni vir oz. energent, iz nafte prihaja veliko produktov od goriva do plastike, in ostalih zadev, vendar za krizo lahko mirno kriviš Opec oz. muslimanske države ki vodijo opec ker vedno bolj dražijo nafto, zato mi moramo poslati trikrat več izdelko oz. hrane za liter nafte! Ko pa zagrozimo z zvišanjem cen nafte, pa oni nm zagrozijo da bodo že tako predrago nafto ki raste vsak mesec še podražiili! Če bi bila evropa pametna bi kolikor se da hitro začela uporabljati alternativne vere energije, potem nas bodo pa prosili če kupimo njihovo nafto!
cirenij
27. 10. 2011 07.34
ElSalbi Z obema tvojima komentarjema se povsem strinjam. To bi bila za nas rešitev. Ampak preveč smo podložni ZDA in EU. Ko s prstom pomignejo naši že klečeplazijo. In pa lastni interesi strankarskih veljakov. Parlament je gnila jama v interesu vladajočih strank. Z zdrahami neobremenjen strokovnjak z lastno hrbtenico bi moral napravit red. Ampak bi na vseh frontah naletel na odpor. Edino močna, enotna podpora naroda bi ga lahko obdržala. S tem, da je pri nas že veliko več kot 1% teh, ki bogatijo na račun reveža. Čudno, da sploh še obstojamo. Glede na to izgleda, da smo bili zelo bogata dežela.
CheGaucho
27. 10. 2011 02.18
Po mojem mnenju je Cristina Fernández de Kirchner trenutno najboljša predsednica vseh držav na svetu, zato bi morali naši pametnjakoviči rajši malo njo in njeno politiko vprašati kako se takemu scenariji, ki so ga dali skoz izogniti in na kak način se pobrati tako, da imajo potem še ljudsko podporo. Naši pa drugega ne znajo kot evropske ovce, ki samo posnemajo Ameriko. Aja pa še to tudi pri nas bi morali malo razmišljati, da bi prešli iz parlamentarnega na predsedniški sistem tako kot ima Argentina in bi tako predsednik določil ministre ter glede na to, da nebi bilo strank bi lahko postavil za ministre izključno strokovnjake ter tako nebi bilo potrebno gledati iz katere stranke kdo prihaja. Pa še ministri bi potem resnično bolj iz strokovnega vidika delovali, ker nebi bili pogledi odvisni od nobenih strank...
CheGaucho
27. 10. 2011 02.06
Ja sam res zdaj se Argentina dviga z povprečno 8% gospodarsko rastjo do čim Grki tonejo in tonejo. Tudi mi nismo daleč grškega scenarija in to samo zaradi nepravilne porazdelitve kapitala med ljudi preveč je na robu revščine do čim 1% bogatih pa na ta račun vedno bolj bogati. Občutek imam da smo kot v kakem sužnjelastniškem sistemu in kjer kapital vodi našo politiko...
Jimi1
27. 10. 2011 00.53
Pri Argentini je precej "pripomogel" naš Andreas, ki ga je nato zaneslo še v naše kraje... Ko pride do tega pomagajo zgolj njivice, vrtovi in gozdne parcele preživeti lastnikom.... Smo pa na odlični poti, da to kmalu doživimo.
suckers
27. 10. 2011 00.02
@bobocat problem je v napravični razdelitvi družbenegih dobrin ali bogatstva. in je večen problem, odkar človek obstaja.
mkug5g
26. 10. 2011 21.54
Argentina pred desetimi leti, Grčija danes, Slovenija jutri
Audy
26. 10. 2011 21.06
mojstermiha10, piramidna shema, ki ji pravimo svetovna ekonomija bo zaradi tega prej ali slej propadla. Dolgoročno se kakršnokoli eksponentno naraščanje obrne navzdol...
Nimivseeno
26. 10. 2011 20.55
bobcat kdo je tvoj bog, ki trpi? Mogoče kapital?
Nimivseeno
26. 10. 2011 20.53
Problem pa ni, da so drugačni časi. Sistem centralnih bank v privatni lasti s posojanjem denarja na obresti je privedel do tega. Ves denar je dolg nekoga. Ta denar ne more odplačat obresti. Zato je nujno novo zadolževanje in tako gospodarstvo raste z njim pa dolg. Ko se bančniki odločijo, da nekemu podjetju ne bodo nudili novega posojila to podjetje propade. Banke obogatijo, ker vlade krijejo izgubo bank (te so privatne), določena podjetja imajo v tej verigi dolg zaradi povezanosti. Če je ta dolg velik se zgodi spontani propad večih korporacij in nastane kriza. Ljudstvo plača izgubo bank, ostala podjetja propadejo.
bobocat
26. 10. 2011 20.45
Ladja na kateri plujemo mali ljudje se potaplja, kapitane (finančni kapital, banke, borzo, politične hlapce) je potrebno zamenjati. Hitro, tonemo! Kaj ti pomaga najnovejši iPad, če si dolgočasen, prazen v sebi kot kanta za smeti, brez sočutja in veselja do življenja. Ni normalno, da se nekateri vozijo z privatnimi letali, drugi pa iščejo svoje preživetje v kantah za smeti Dovolj je bilo! Revni ljudje niso zločinci, so žrtve nepoštenega, plenilskega razdeljevanja dobrin. Oblast ljudstvu, smrt izkoriščevalskemu kapitalu! Tragično je, da smo odvisni od zrcalne slike vsakokratne vladajoče elite, čeprav je to ogledalo nepošteno, skorumpirano...! To je naš svet. Oblastniki komaj čakajo, da uporniki postanejo nasilni. Nenasilje jim para živce, ne vedo točno, kje bi udarili… Bog trpi zaradi izkoriščanja in krivic na zemlji, sprašuje nas, zakaj nič ne ukrenemo?
Nimivseeno
26. 10. 2011 20.42
Danes so drugačni časi. Peak oil se je zgodil. Nafta pa je gonilna sila gospodarstva, ona omogoča eksponentno rast. Ko ne bomo več mogli načrpati vsak dan več, gospodarstvo ne bo moglo rasti. Brez rasti pa gospodarstvo z ogromnim dolgom ne more preživeti.
Aaron-Heydar
26. 10. 2011 20.11
Dejstvo je, da tudi nas kaj kmalu čaka isto. :(
skodelica kave
26. 10. 2011 20.06
ta propad grčije se ne more primerjati z argentinskim. takrat ni bilo največje finnančne krize v zgodovini človeka
vetrolov
26. 10. 2011 19.57
kmalu ne bomo več govorili o grškem, pač pa samo še o argentinskem scenariju. novi direktor sž je živ dokaz za to.
Starodavnez
26. 10. 2011 19.24
Če bi bili drugači časi bi imel upanje,da si Grčija opomore.Za Grčijo so še druge države,ki so na enaki poti..Problem je,da je cel svet strohnel in se počasi seseda vase... To je tako kot če bi rekel, da se srednji vek ne razlikuje od starega :) Časi in okoliščine so drugačne