Tujina

Argentina dobila predsednico

Buenos Aires, 29. 10. 2007 08.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Cristina Fernandez de Kirchner je postala prva izvoljena predsednica v Argentini.

Veselje Cristine Fernandez de Kirchner ob razglasitvi rezultatov.
Veselje Cristine Fernandez de Kirchner ob razglasitvi rezultatov. FOTO: Reuters

Po 96 odstotkih preštetih glasov je Cristina Fernandez de Kirchner, soproga sedanjega predsednika Nestorja Kirchnerja, prejela nekaj manj kot 45 odstotkov glasov. Drugouvrščena Elisa Carrio je prejela 23 odstotkov glasov, sledi pa ji Roberto Lavagna s 17 odstotki.

"La Cristina", kot jo imenujejo Argentinci, v predvolilni kampanji ni ponudila nič konkretnejšega.
"La Cristina", kot jo imenujejo Argentinci, v predvolilni kampanji ni ponudila nič konkretnejšega. FOTO: Reuters

Senatorka Fernandezova, ki ima za seboj 20-letno politično kariero, bo tako postala prva izvoljena predsednica Argentine, ne pa tudi prva vodja te države. Na predsedniški položaj je bila namreč v Argentini že ustoličena ženska, tretja soproga nekdanjega predsednika Juana Perona Isabel Peron, po smrti soproga leta 1974, pred tem pa je opravljala podpredsedniški položaj.

"Zmagali smo z veliko prednostjo," je 54-letna senatorka v govoru, ki so ga v živo predvajali po televiziji, izjavila nekaj ur po zaprtju volišč. Fernandezovi je malo zatem čestitala tudi drugouvrščena Carriova.

V predvolilni kampanji je Fernandezova, elegantna političarka, ki jo v domovini primerjajo z ikono argentinske politike Evo Peron, v tujini pa s Hillary Clinton, predvsem obljubljala ohranitev levo usmerjene gospodarske politike, ki jo je vzpostavil njen soprog Nestor Kirchner. Kaj določnejšega pa "La Cristina", kot jo imenujejo Argentinci, ni ponudila.

"Spremembe se šele začenjajo," je bil njen slogan - kakšne natančno naj bi bile, pa po navedbah AP ni povsem jasno. Tako je Fernandezova le nejasno spregovorila o vzpostavitvi novih delovnih mest, krepitvi demokratičnih institucij in financiranju novih šol, bolnišnic in avtocest.

27 milijonov volilnih upravičencev je v nedeljo poleg predsednika države volilo tudi 130 od 257 poslancev spodnjega doma parlamenta, 24 od 72 senatorjev in devet guvernerjev. Na položaj guvernerja pokrajine Buenos Aires, ki je drugi najbolj vpliven položaj v Argentini, je bil izvoljen argentinski podpredsednik Daniel Scioli.

Njen mož, sedanji predsednik, Nestor Kirchner, ji bo svoj položaj predal 10.decembra.
Njen mož, sedanji predsednik, Nestor Kirchner, ji bo svoj položaj predal 10.decembra. FOTO: Reuters

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DarthRevan
04. 11. 2007 07.42
Victoriosus, a če vem kje je Argentina? O, vem. Kar se tiče kvalitete mojih komentarjev pa - nekvalitetnim sogovornikom se mi ne zdi vredno pisat kvalitetnih komentarjev. Zakaj pa bi jih pisal, če je vse, kar razumete, zmerjanje in provokacije?
zavedno.slovenc@email.si
30. 10. 2007 11.10
GenT: Še nisi slišal, da se vlada izza štedilnika?
theykilledKenny
30. 10. 2007 08.07
Vse v družini ostane...
kriss714@amis.net
30. 10. 2007 00.46
Victoriosus, saj verjetno res ne ve kje je argentina. Tudi spol ga načeloma ne zanima, verjetno ima v pasaportu napisano : sex: vseeno. Če ga pa nategnejo, pa ve, kdo je bil. Partija, kot ponavadi. ha ha ha
victoriosus
30. 10. 2007 00.22
Gen.T, glede na kvaliteto tvojih komentarjev me čudi da sploh veš kje leži Argentina. Čakaj malo.... a veš?? Sicer pa: Tale Kirchnerjeva je skrajna levičarka, ki jo folk voli zaradi populistične propagande (v smislu: voli mene in dobiš kosilo-še do volišča te bo taksi zapeljal). V sedemdsetih letih je bila teroristka, prav tako njen mož. Argentina je čudovita država, škoda pa je ker pridejo taki na oblast, ki bodo stvari še poslabšale, kot da ni dosti hudo, da si sredi stoletja 5. najbogatejša država na svetu, na koncu pa zdrsneš pol sveta nazaj...
DarthRevan
29. 10. 2007 19.45
back TO the kitchen ;) Drugače me pa RES ne gane kakega spola je oseba, ki izvaja funkcijo šefa Argentine.
hot-shot69
29. 10. 2007 19.42
anne_bonny_pirate_44, go back in the kitchen, where you belong! Oh, and make me a sandwich...
Tomi, gospodar moj! Kva dogaja? A se kej treseš pa peniš okoli ust :)
kriss714@amis.net
29. 10. 2007 17.06
Nekje na simbolni ravni je volitve vendarle dobil huan peron.
DarthRevan
29. 10. 2007 16.11
Če ona ne bo sposobna voditi vse skupaj, bo pa Nestor naprej fural, kaj. Sicer pa, če se vse skupaj sesuje bo morda Argentina spet potrebovala kakega slovenskega Strokovnjaka....
tomi.passion@gmail.com
29. 10. 2007 09.43
To je samo en dokaz več, kako se vse feminizira. Ko so delali anketo med Argentinci, so te kot prvi razlog, zakaj bi jo volili, dejali, da jih spominja na junakinjo iz TV Novele (poleg asociacije Evite Peron). Sicer pa sta bili zanimivi drugi dve ugotovitvi javnosti, prva, ko so rekli, da jih nekoliko moti dejstvo, da več časa preživi pred ogledalom kot ga posveti opravljanju svoje funkcije (vsakeršna podobnost z Borutom Pahorjem je zgolj naključna) in druga ugotovitev, da niso povsem prepričani, če bo sposobna voditi vse skupaj. Skratka, upam, da bodo feministke zadovoljne. Naj živijo TV novele pa čeprav se vse skupaj sesuje. Žensko počutje in njen ego sta na prvem mestu.
zupancicevajama@email.si
29. 10. 2007 09.38
Silicon predsednica.