Tujina

FOTO in VIDEO: Mladić v tako slabem stanju, da ga niso mogli zaslišati

Beograd, 26. 05. 2011 11.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
552

Srbske oblasti so končno ujele najbolj iskanega evropskega ubežnika Ratka Mladića. Po prihodu na sodišče so ga pregledali zdravniki, nato pa je stopil pred sodnika. A sodnik je zaradi slabega stanja osumljenca kmalu prekinil zaslišanje.

Proces izročitve haaškemu Mednarodnemu sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije se je začel že z njegovo aretacijo, je dejal Tadić, kdaj bodo Mladića izročili, pa je odvisno od pravosodnih institucij in postopkov v Srbiji.
Proces izročitve haaškemu Mednarodnemu sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije se je začel že z njegovo aretacijo, je dejal Tadić, kdaj bodo Mladića izročili, pa je odvisno od pravosodnih institucij in postopkov v Srbiji. FOTO: Reuters
Evropska komisija je sporočila, da novico razume kot potrditev, da Srbija odločno stopa po evropski poti.

Srbski predsednik Boris Tadić je na tiskovni konferenci potrdil, da je posebna enota notranje varnostne službe v jutranjih urah prijela Ratka Mladića. Kot je dejal, bo izročitev Mladića v Haag sledila v kratkem.

Mladić je trenutno še vedno v srbskem priporu, njegova izročitev haaškemu sodišču pa bi lahko trajala okoli teden dni, je po poročanju Reutersa povedal namestnik srbskega tožilca za vojne zločine Bruno Vekarić. ''Zaslišati ga mora preiskovalni sodnik, treba mu je predstaviti obtožnico, ob tem pa ima pravico do pritožbe na odlok o izročitvi,'' je pojasnil Vekarić.

Krajevni napis Lazarevo, na njem pa pripis Ratko heroj.
Krajevni napis Lazarevo, na njem pa pripis Ratko heroj. FOTO: Reuters

Srbski časnik Blic, ki se sicer prav tako sklicuje na navedbe Vekarića, pa poroča, da Mladića zagotovo ne bodo izročili pred ponedeljkom, ga pa bodo najkasneje v sredo prihodnji teden. Tudi če se bo pritožil, to ne bo zadržalo izročitve, poroča B92.

Visoka predstavnica EU za zunanjo politiko Catherine Ashton pa je danes povedala, da bo trajalo devet ali deset dni preden bo Mladić prispel v Haag.

Zaslišati ga bodo poskušali še jutri

Mladić je še vedno v Srbiji. Izročitev haaškemu sodišču bi lahko trajala teden tdni.
Mladić je še vedno v Srbiji. Izročitev haaškemu sodišču bi lahko trajala teden tdni. FOTO: Reuters

Postopek za izročitev je sicer že stekel, Mladić pa je tudi že stopil pred preiskovalnega sodnika oddelka za vojne zločine višjega sodišča v Beogradu.

Po tem, ko so ga okoli 16.ure pripeljali na sodišče, so ga pregledali zdravniki, nato pa se je začelo zaslišanje pred preiskovalnim sodnikom.

Kot je videti iz 15-sekundnega posnetka, je Mladić v spremstvu več policistov, počasi odšel pred sodnika Milana Diplarića. Oblečen je bil v vetrovko in pokrit s športno kapo, videti pa je tudi, da šepa.

Preiskovalni sodnik je zelo hitro prekinil današnje zaslišanje, in sicer zaradi zelo slabega psihofizičnega stanja osumljenca. Ponovno ga bo poskušal zaslišati jutri.

Haaški tožilec Serge Brammertz pa je dejal, da pričakuje , da bo vse urejeno za predajo Mladića haaškemu sodišču. Ob tem je izrazil priznanje srbskim oblastem in posebnim enotam, ki so omogočile prijetje Mladića.

Kdo mu je pomagal?

Preiskava o tem, kdo vse je pomagal pri skrivanju Mladića, še poteka, je povedal srbski predsednik. Dejal je, da v okviru preiskave ugotavljajo tudi, ali so pri skrivanju Mladića pomagale institucije srbske države.

Tadić je na novinarski konferenci dejal, da je Srbija s tem končala težko obdobje svoje zgodovine in "odstranila madež s Srbije in pripadnikov srbskega naroda, kjer koli že so". Izrazil je prepričanje, da je tako Srbija dokazala, da spoštuje vladavino prava, in da so se ji s tem odprla vsa vrata za članstvo v Evropski uniji.

"Zelo sem ponosen ob opravljenem delu. Čestitam vsem odgovornim za uspešno operacijo. Za Srbijo je dobro, da je ta stran zgodovine zaprta in da skupaj delamo za boljšo in uspešnejšo družbo v tem delu Evrope. Prepričan sem, da so zdaj tudi odprta vrata za članstvo Srbije v EU," je med drugim dejal Tadić.

Ratko Mladić - 6
Ratko Mladić - 6 FOTO: Reuters

Tadić je potrdil tudi, da so pri prijetju Mladića sodelovali z ameriškimi in evropskimi partnerji. Vse podrobnosti prijetja Mladića bo po njegovih besedah predstavila varnostno-obveščevalna služba BIA. On sam lahko potrdi le to, da je bil Mladić prijet na srbskem ozemlju, je dejal Tadić.

V komentarju ob dejstvu, da je do aretacije Mladića prišlo ravno ob obisku visoke zunanjepolitične predstavnice EU Catherine Ashton v Beogradu, je Tadić dejal, da je Ashtonova ena tistih, ki verjamejo v Srbijo, za kar se ji je zahvalil.

Član predsedstva Bosne in Hercegovine Bakir Izetbegović je sporočil, da je v aretaciji Mladića sodelovala tudi bosanska varnostna služba.

Mladić se je preimenoval v Milorada Komadića

Spletna stran srbske televizije RTS poroča, da so Ratka Mladića aretirali v hiši njegovega sorodnika Branka Mladića v vasi Lazarevo pri Zrenjaninu. Mladić naj bi bil aretiran ob pol šestih zjutraj.

Mladić se je tam skrival pod imenom Milorad Komadić. Sodeč po izjavah sosedov naj bi Komadić oziroma Mladić živel ''skromno in bedno'', poroča RTS.

Družinska hiša v Beogradu, v kateri živi Mladićeva žena Bosiljka.
Družinska hiša v Beogradu, v kateri živi Mladićeva žena Bosiljka. FOTO: Reuters

Po navedbah prebivalcev Lazareva pri Zrenjaninu je bila aretacija izvedena izjemno hitro in nihče ni nič opazil. Krajani pravijo, da so oblasti sicer to hišo že večkrat preiskale, a Mladića takrat niso našli.

Ko so tamkajšnji prebivalci izvedeli za aretacijo, so blokirali dostop do hiše in tako preprečili dostop novinarjem in snemalcem.

Aretaciji se Mladić ni upiral, ni bil preoblečen ali zamaskiran, vendar pa bi ga težko kdo prepoznal, saj se je zelo postaral. Po navedbah Rasima Ljajića je imel aretirani med aretacijo pri sebi dve pištoli.

Mladić ni imel brade, B92 pa piše, da je imel velike težave z eno roko. Bil naj bi v slabem zdravstvenem stanju in po poročanju srbskih medijev naj bi prestal najmanj eno kap. Na to še zlasti kaže dejstvo, da ne more premikati ene roke, kar je pogost znak kapi.

Družinsko odvetnik Mladićevih Miloš Šaljić
Družinsko odvetnik Mladićevih Miloš Šaljić FOTO: Reuters

Po navedbah krajanov Lazareva aretirani Mladić tam ni živel. ''Verjetno je prišel na obisk k sorodniku, mi pa ga tu nismo nikoli videli. Govorilo se je,da je prihajal sem sredi devetdesetih let, vendar je bilo to, preden se je vse to začelo dogajati,'' pravijo krajani.

Družina srečna, da je živ

Mladićeva družina naj bi šele po poldnevu izvedela za njegovo aretacijo. Po navedbah njihovega odvetnika Miloša Šaljića so šokirani. Pred družinsko hišo na Banovem brdu v Beogradu je zaenkrat mirno, tam so le novinarske ekipe. Ni Mladićevih privržencev, prav tako ni policije.

Je pa družina srečna, ker je izvedela, da je Ratko živ. Ob tem upajo, da se bodo imeli možnost srečati z njim, saj se niso videli že leta. Družina je namreč po lastnih navedbah mislila, da je Mladić mrtev, zato so tudi pred časom zaprosili, da ga razglasijo za mrtvega in jim omogočajo prejemanje njegove pokojnine.

'Ne daj se, general'

Obžalovanje zaradi Mladićeve aretacije je medtem že izrazil tudi njegov nekdanji ''šef'', politični vodja bosanskih Srbov Radovan Karadžić, ki so ga prijeli leta 2008 in proti kateremu tudi poteka sojenje na haaškem sodišču.

Nad aretacijo niso vsi navdušeni. Predstavnik skrajno nacionalistične Srbske radikalne stranke Boris Aleksić je dejal, da gre za sramotno aretacijo srbskega generala. ''To je udarec našim nacionalnim interesom in naši državi. Sedanji režim je režim lažnivcev – umazanih in skorumpiranih,'' je dejal in pozval k množičnim protestom proti aretaciji.

V Beogradu se je čez dan in zvečer večkrat na več krajih zbralo po nekaj deset protestnikov, vedno pa jih je policija razgnala.  Protestniki niso nosili nikakršnih simbolov, vzklikali pa so ''Ratko Mladić'' in ''Nož, žica, Srebrenica''.

V enem primeru se je število protestnikov na Trgu republike povečalo na kakih 200, a ko jih je policija opozorila, da je shod neprijavljen, so se razšli.

Policija je sproti razganjala protestnike.
Policija je sproti razganjala protestnike. FOTO: Reuters

V Novem Sadu pa se je zbralo okoli 500 protestnikov pred zgradbo radiotelevizije. Ko je eden od protestnikov napadel nekega kolesarja, je izbruhnil splošen pretep. Tudi tam so se po intervenciji policije razmere umirile.

Pred tem pa je v Beogradu, ko je namestnik tožilca Bruno Vekarić podajal svojo izjavo o Mladićevi izročitvi, več mimoidočih vzklikalo: ''Ne daj se, general!''.

Direktor srbske policije Milorad Veljović je že napovedal, da bodo bistveno okrepili varnostne ukrepe v državi zaradi zaščite diplomatsko-konzularnih predstavništev tujih držav. Dopisnik Bete pa je poročal, da so v Beogradu varnostne ukrepe že okrepili na območju parlamenta, televizije RTS in predsedstva.

V Republiki srbski v BiH pa je direktor tamkajšnjega centra za preiskavo vojnih zločinov Janko Velimirović menil, da bi morale institucije Republike srbske nuditi vso potrebno pomoč Mladićevi obrambi pred haaškim sodiščem. Na ta način "bi se končno približali resnici o dogodkih v Srebrenici" in zanikali "izkrivljene in zlonamerne predstave" o vodstvu Republike srbske med in po vojni.

Obtožnica ga bremeni genocida in sodelovanja v genocidu

Genocid v Srebrenici je po drugi svetovni vojni najhujši in največji pokol civilnega prebivalstva.
Genocid v Srebrenici je po drugi svetovni vojni najhujši in največji pokol civilnega prebivalstva. FOTO: Reuters
Nekdanji poveljnik vojske Republike srbske Mladić velja za simbol enega najhujših povojnih zločinov v Evropi – genocida v Srebrenici. Haaška obtožnica, ki so jo vložili leta 1995, ga po osebni in poveljniški odgovornosti kot poveljnika vojske bosanskih Srbov v dveh točkah bremeni genocida in sodelovanja v genocidu.

Poleg tega je obtožen odgovornosti za zločine proti človečnosti, med drugim iztrebljanja, ubojev in deportacij pripadnikov nesrbskih narodov v BiH ter kršitev pravil in običajev vojskovanja.

Po koncu vojne v BiH leta 1995 se je Mladić vrnil v Beograd, kjer je užival odkrito podporo tedanjega jugoslovanskega predsednika Slobodana Miloševića.

Haaški obtoženec se je odkrito kazal v javnosti vse do aretacije Miloševića aprila 2001, ko so Miloševića nove oblasti dva meseca pozneje izročile sodišču v Haagu.

'Prijeli bomo tudi Hadžića'

Majica z Mladićevo podobo
Majica z Mladićevo podobo FOTO: Reuters

Tadić je tudi obljubil, da bodo do konca njegovega mandata aretirali še zadnjega obtoženca haaškega sodišča Gorana Hadžića. Tega je tudi pozval k predaji, rekoč, da se ''ne more za vedno skrivati pred roko pravice''.

Preberite tudi:

Novica o aretaciji najbolj iskanega vojnega zločinca Ratka Mladića je sprožila številne odzive. Kaj pravi Slovenija?

In kako se je na novico o Mladićevem prijetju odzval svet?

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (552)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jokerr
28. 05. 2011 14.18
Ja Amerika pobija nedolžne ljudi v islamskih držvah zaradi nafte. Pa noben od njih ne konča v Haagu. Zato so pa ubili Bin Ladna,zato ker jim je vračal udarec.
pgdpgd
27. 05. 2011 10.08
Vso zlo na Balakanu je zasejala Amerika.Ampak njim se ne da soditi na haškem sodišču,ker ga zase in za svoje državljane ne priznavajo.
lemi81
27. 05. 2011 07.38
A:L:O hvala za film, bom pogledala. Kar se tiče mudžahedinov, sem mogoče kje napisal da zagovarjam to kar naj bi delali. Če je dokaz in če bo raspisana haška tiralica, potem naj o tem sodijo tisti, ki so za to postavljeni....neki blebetat tukaj z namenom zagovarjanja prasca, za katerega obstajajo dokazi in si jih lahko ogleda vsak bebec na you tubu nima smisla. Očitno imamo tukaj ene navadne nacionaliste, kot je to bil mladić.... Sicer pa res, na slovenskem portalu bi lahko pisal v slovenščini ali pa ti to ne pusti velikosrpski ponos? Tukaj je Slovenija, se mogoče še nisi sprijaznil s tem?
Frane Šajn
27. 05. 2011 06.54
samajajca Zakaj bi pa bili tiho, saj niso Slovenski hlapčki!
prepri43
27. 05. 2011 06.54
Pa smo kmalu spet skupaj in bomo imeli ta pravo policijo z brki kako se šika in sos pendrek! Ta poklic je njim pisan na kožo pri nas za to delo dobiš le Štajerca,pa še tega po nesreči!!
Frane Šajn
27. 05. 2011 06.52
ČE JE SAMO MLADIČ VLOŽEK ZA OPEVANO EVROPO PRAV, KARKOLI VEČ PA DRAGI MOJI SRBI DRŽITE SE ZUNAJ TE BRANŽE SVOBODNI!
samajajca
27. 05. 2011 06.38
Koliko vojn pa srbi morajo se zgubiti da bodo tiho ?
scipio
27. 05. 2011 06.37
mladić je še en (res-še-komajda) živ dokaz, da vsi veliki krvosesi in satrapi praviloma končajo bedni ali bedno. očitno je tudi tega bog že malo pošlatal za tole hromost itd. (adolfhitlerustreljenvbunkerju, benitomussoliniobešenzapete, binladenprerešetan, nicolaeceausscussvojobaboustreljen, arafatbeteženpacientvparizu artukovičbeteženpacient itd itd.) in vsak od njih vleče dolg šlajer z zapisom duš nedolžno pobitih za sabo globoko v pekel.... pa še nekaj bremeni te ljudi. karma vseh tistih, ki zato, ker jim je nekdo pobil nesojene prednike, nikoli ne bodo prišli na ta svet. vidiš, zato je zločin nad človekom, še posebej pa masovni zločin nad ljudstvom tako huda stvar.
arkan111
27. 05. 2011 05.57
PA SO SE SRBIJANCI PRODALI ZA EVROPO!!!
luckyss
27. 05. 2011 05.34
Saj vas kar razumem nekatere tule,zato bom napisal po vaše: Došli ste u Sloveniju, a sad vama je daleko otič na neki srbski forum- jadnici !
kekec-polde
27. 05. 2011 03.16
ma ne ti si veliki istoricar a ne ja nisi me uvredio bolje ovca nego krmak sorry nisam te mislijo uvrjedit al iz koze se nemoze
cheto
27. 05. 2011 03.06
Eeee moj kekc vid se da nimas pojma o zgodovini.Djabe da ti govorim o cem ce si pa ovca pa sorry ce sm te uzalu....
kekec-polde
27. 05. 2011 02.55
ir.maiden mas prav po mojem so mu dali 15 let zahvale zdej ko je pa na koncu z zdravjem pa kao predaja
ir.maiden
27. 05. 2011 02.50
ja itak tik pred smrtjo ga dajo. in so oprani vseh krivd. ceprav srbom ne bo ušeč. ziher bojo frke
kekec-polde
27. 05. 2011 02.47
rass nemoj srbe psovat nisu oni zaustavili rat pogledaj bosnju danas ne sve al veliku vecinu proso rat okreno se od vjere pije pivu i vice mir neka vlada dok jim ovaj pred kapijom od dzamije pisa bosanci ko ovce opet cekaju kad ce jih neko poklat a tako ce jim bit ako se svojoj vjeri ne vrate jer ono sto se je desilo bosancima to jim je kazna i opomena od boga sto su napustili vjeru
rizbo
27. 05. 2011 02.38
zakaj brisete komentarje ?
kekec-polde
27. 05. 2011 02.23
nisu sadili ruze vec su sbljama klali cetnike i to je javno reko na televiziji vodza odreda el-mudzahid i kako bi to ponovijo kad bi bosna bila napadnuta al vojnike a na civile ko mladic i hrabri skorpijoni zato on i dalje zivi u bosni i nije optuzen nit je pozvan u haag
kekec-polde
27. 05. 2011 02.18
ma ja tadic je kriv mladic nije bravo da je on ubivo vojnike nebi imo nista protiv tog covjeka jer to je zadaca vojnika al da se izživljava nad civilima pogotovo zenama i djecom to je prevazilazi svaku mjeru normalan covjek bi se toga stidijo al kako se ono kaze (cega se pametan stidi time se budal..hvali) ratko je reko na videu kad je uniso u srebrenicu-doslo je vreme da se svetimo turcima dahijama za prosla vremena-nije spominjo da se sveti oricu
rizbo
27. 05. 2011 02.18
lemi81 kaj so pa delali mudzahedini pol v Bosni ? a so mogoce rozce sadili ?
SuperBATman.3
27. 05. 2011 02.07
Tadicu izdajica ! ! !