Tujina

FOTO in VIDEO: 'Aretacija Saifa al Islama prinaša nov začetek'

Tripoli, 19. 11. 2011 12.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Po aretaciji Saifa al Islama je Catherine Ashton Libijo pozvala k sodelovanju z Mednarodnim kazenskim sodiščem. Libijski premier Abdul al Rahim Kib pa je zatrdil, da bodo Gadafijevemu sinu zagotovili pošteno sojenje.

Saifu al Islamu bodo sodili v Libiji, sporočajo tamkajšnje oblasti. Sodili mu bodo zaradi zločinov proti libijskemu narodu in grozi mu smrtna kazen.

Na jugu Libije je bil aretiran sin nekdanjega libijskega voditelja Moamerja Gadafija Saif al Islam, ki je v mesecih po začetku libijske vstaje poosebljal režim polkovnika Gadafija. O izročitvi se je Saif al Islam, ki je pred začetkom vstaje veljal za najverjetnejšega naslednika Moamerja Gadafija, pogajal z Mednarodnim kazenskim sodiščem v Haagu (ICC).

Saif al Islam je po aretaciji povedal, da je v redu in da je ranjena roka, na posnetkih ima namreč povito roko, posledica Natovega letalskega napada, ki se je zgodil pred mesecem dni v bližini Tripolija.

Več sto ljudi se je zgrnilo na letališko stezo, ko je letalo s Saifom al Islamom na krovu nameravalo iz Obare na jugu poleteti proti Zinatanu na zahodu, kjer je tudi že pristalo. Iz njega je stopil moški, delno zakrit v tuareških oblačilih, ki novinarjem ni hotel razkriti identitete, a so poteze obraza in očala brez okvirja vseeno kazale na to, da gre za Saifa al Islama. Njegovi prsti, palec, kazalec in sredinec, so po poročanju Reutersa močno obvezani.

Saif al Islam je povedal, da je v redu in da je rana na roki stara že mesec dni. Ranjen je bil med zračnim napadom.
Saif al Islam je povedal, da je v redu in da je rana na roki stara že mesec dni. Ranjen je bil med zračnim napadom. FOTO: Reuters
Iz Nata so sporočili, da verjamejo, da bodo libijske oblasti in ICC poskrbeli, da bo Gadafijev sin Saif deležen pravičnega sojenja.

Novico o njegovem prijetju v južni libijski puščavi je že potrdil tudi pravosodni minister prehodne vlade Mohamed al Alagi, ki je dodal, da 39-letni sin nekdanjega libijskega diktatorja pri prijetju ni bil poškodovan. Dejal je tudi, da so Saifa in njegove telesne stražarje borci iz zahodnega gorskega mesta Zintan prijeli v bližini puščavskega mesta Obari.

Al Alagi je za arabsko televizijo Al Džazira še izjavil, da bodo Gadafijevemu sinu sodili v Libiji, vendar se bodo morali o tem uskladiti še z ICC. "Ne moti nas, da bi bili pri procesu navzoči mednarodni opazovalci," je dejal.

Bašir Taelba, poveljnik borcev iz Zintana, močne frakcije med libijskimi uporniki, je na tiskovni konferenci dejal, da bo Gadafijev sin zaprt v Zintanu, in sicer tako dolgo, dokler ne bo vzpostavljena oziroma oblikovana nova vlada, ki bi ji ga lahko predali. Taelba je tudi povedal, da so Gadafijevega sina aretirali skupaj z dvema pomagačema, ki sta ga skušala pretihotapiti v Niger. Ni pa želel odgovarjati na vprašanja o tem, kje bodo Saifu al Islamu sodili. Dejal je zgolj, da bo o tem presojal nacionalni prehodni svet.

Mandatar Abdul al Rahim Kib naj bi vlado predstavil do torka, usoda Saifa al Islama, ki mu Libijci želijo soditi doma, preden bi ga najverjetneje predali ICC, pa bo prvi veliki test el Kibove avtoritete. Premier je tudi uradno potrdil, da so prijeli al Islama. Dodal je, da je ujetnik trenutno pod nadzorom upornikov v Zintanu. Zatrdil je še, da bodo Gadafijevemu sinu zagotovili pošteno sojenje, ki bo v skladu z mednarodnim pravom in normami. Današnji dan je sicer označil kot "zgodovinski" ter izrazil upanje, da današnja aretacija Libiji prinaša nov začetek.

"To je zadnji akt libijske drame," je povedal  minister za informiranje Mahmud Šamam. "Sodili mu bomo v Libiji in sojeno mu bo po libijskih zakonih," je še dejal. 

Saif al Islam na letalu v Zintanu
Saif al Islam na letalu v Zintanu FOTO: Reuters
Saifa al Islama so borci nacionalnega prehodnega sveta zajeli že na začetku bojev za Tripoli 21. avgusta letos, a se jim je že naslednji dan izmuznil.

Evropa in ZDA pozvali k pravičnemu sojenju

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton je Libijo po današnji aretaciji Saifa al Islama pozvala k sodelovanju z Mednarodnim kazenskim sodiščem. Libijske oblasti morajo sedaj zagotoviti pravično sojenje Saifu al Islamu, v skladu s predvidenimi postopki in ob polnem sodelovanju z ICC, je v izjavi za javnost menila Ashtonova. Današnjo aretacijo je ocenila kot zelo pomemben razvoj dogodkov, saj je Saif al Islam v režimu svojega očeta igral zelo pomembno vlogo, ICC pa je zanj zaradi zločinov proti človečnosti izdal zaporni nalog.

Tudi v zvezi Nato so izrazili upanje, da bodo libijske oblasti skupaj z ICC zagotovile pravično sojenje Saifu al Islamu. Kot je opozorila tiskovna predstavnica Nata v Bruslju Oana Lungescu, je to nujno, da bo lahko nova Libija zgrajena na vladavini prava in spoštovanju človekovih pravic.

K zagotovitvi pravičnega sojenja in "humanega ravnanja" s Saifom al Islamom so Tripoli poleg tega pozvali v ZDA in Veliki Britaniji. Kot so poudarili na ameriškem State Departmentu, so vse strani v Libiji vedno pozivali, naj vse priprte predajo v nadzor nacionalnega prehodnega sveta, ta pa naj zagotovi, da bodo z njimi ravnali v skladu z mednarodnimi standardi. Sojenje v skladu z mednarodnimi standardi je od Libije zahteval tudi britanski premier David Cameron.

Amnesty International je medtem od libijskega vodstva zahteval zagotovitev varnosti Saifu al Islamu ter njegovo izročitev ICC. Kot so opozorili, mora biti deležen sojenja pred pravičnim sodiščem, kjer mu ne bo grozila smrtna kazen. Ob tem so spomnili na še vedno nerazjasnjene okoliščine, v katerih sta bila ubita Moamer Gadafi in njegov sin Mutasim.

Tiskovni predstavnik ICC Fadi al Andulah je sicer izjavil, da je Libija obvezana Saifa al Islama izročiti ICC, a obenem ni izključil možnosti, da bi mu vendarle sodili v domovini. Kot je namreč dodal, lahko libijske oblasti – če verjamejo, da je sojenje na nacionalni ravni boljša rešitev – zaprosijo, da se ta primer na osnovi načela komplementarnosti ne preda ICC.

Glavni tožilec ICC Luis Moreno Ocampo je medtem napovedal, da bo prihodnji teden odpotoval v Libijo, kjer se bo s tamkajšnjimi prehodnimi oblastmi pogovoril glede aretacije 39-letnega Saifa al Islama in nadaljnjih postopkov. Tudi on je ocenil, da smejo nacionalne države same soditi obtoženim vojnih zločinov, vendar pa je treba zagotoviti, da bodo Saifu al Islamu sodili pravično in za iste zločine, kot bi mu sodil ICC.

'Lovili ga bomo, dokler ga ne ujamemo ali ubijemo'

Zaporni nalog za Saifa al Islama je ICC izdal 27. junija, istočasno kot za njegovega očeta in nekdanjega vodjo Gadafijeve obveščevalne službe Abdulaha al Senusija. Krivi naj bi bili zločinov proti človečnosti med nasilnim zatrtjem protivladnih protestov v Libiji oziroma za "obsežne in sistematične napade" na libijske civiliste.

To je bilo prvič, da je ICC izdal zaporne naloge še v času trajajočega konflikta, ki se je v Libiji začel februarja, končal pa z zavzetjem Sirte in smrtjo Gadafija konec oktobra. Po nekaterih informacijah naj bi po Gadafijevi smrti tako Saif al Islam kot al Senusi pobegnila v Niger, slednji pa naj bi od tam pobegnil v Mali.  Saif al Islam je bil na begu mesec dni.

Od visokih predstavnikov Gadafijevega režima, za katerimi je Mednarodno kazensko sodišče v Haagu izdalo tiralico, ni bi aretiran ali ubit le Abdulah al Sanusi. Shammam je povedal, da je Al Sanusi še na begu, a ga bodo našli. "Lovili ga bomo, dokler ga ne ujamemo ali ubijemo," je zagotovil.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BogatunLOL
20. 11. 2011 11.29
Naprošam novinarja tegale prispevka, da mi pove kje je bil ujet HANIBAL? Po mojih informacijah namreč ni bil ujet.... Pa tudi še en moški član družine je na prostosti... INFORMACIJA TAKŠNA KOT JE - UJET ŠE ZADNJI GADAFIJEV SIN NE DRŽI VODE!!!!! Je fasificirana novica....
BogatunLOL
20. 11. 2011 11.09
Kolikor vem, 24ur to še zmiraj zavestno ignorira, prikazovanje vojnih ujetnikov ni zakonito!!!! Saif vsekakor je vojni ujetnik in ga ŠČITIJO VSE KONVENCIJE iz področja oboroženih spopadov!!!! Objavljanje takšnih posnetkov je sicer značilno za nedemokratične režime in prav takšne medije - vladna trobila!!!!
tekavcminka56
20. 11. 2011 09.34
gadafi je zelel ustanoviti lastno afrisko valuto, ki je imela podlago na zlatu, medtem ko vemo, da sta euro in dolar brez kakrsne koli podlage. In kar so naredili libijskemu ljudstvu, ki dobro vemo kako je prej zivelo, vecina tistega kar je nekdo prej objavil, kaj vse so imeli totalno drži, ker sem govoril z možakarjem, ki je tam služboval 3 leta. Ameriko in Nato bo potrebno počasi malce obsodit vojnih zločinov, pa tistih v zakulisju, vendar kdo lahko ščije proti vetru? Edino mi vsi združeni v eno.
Iniesta
20. 11. 2011 01.10
V Libiji še dolgo ne bo miru. Sedaj se med seboj za oblast in vpliv bojujejo različne frakcije med uporniki. Žalostno, kaj je Zahod naredil od te države!
itiswhatitis
20. 11. 2011 00.39
LAHKO ŠE POVETE ČESA JE OBTOŽEN SPLOH?
Konrad Ajster
19. 11. 2011 23.17
Ali še živimo v časih kot so bili turški napadi na Evropo? Sedaj se sodi premagancem ki so vedno bili zločinci! Ne morem verjeti, da v takšnih časih živimo sedaj, že v drugem tisočletju, za katerega se je verjelo, da bo človeška kultura in sodobni nazori neke visoke tehnične, gospodarske in pravne kulture, ko se sedaj dogajajo srednjeveški zločini, z vojnimi in pohlepnimi napadi nad bogastvo in kulturo nekega naroda, ki je solidno živel in se razvijal pa ker je imel prevelika naravna bogastva, so ga napadle najbolj razvite države sveta pa čeprav se jim sedaj že narava maščuje, da si morajo sedaj vsi že zategovati pasove, so napadli zahrbtno legalno vlado, in plačali prevratnike in jim tudi obljubili, odlična napredovanja, da so lahko organizirano napadli z najmodernejšim orožjem državo, ki nikomur ni bila nič dolžna, še več, ta ista vlada je finančno podpirala, ravno svoje zahrbtne napadalce, kateri pa so totalno uničili vse kar se sploh uničiti da v neki deželi, medtem pa ko so pobili sto tisoče ubogih ljudi in z zemljo zravnali njihove domove, sedaj še dodatno obsojajo za zločine preostale nesrečne voditelje te nesrečne in uničene države! Sedaj ni zločinec tisti napadalec in rušilec neke države, temveč je tisti, ki se je po svoji državljanski dolžnosti branil od napadalcev, a še najbolj žalostno je to, da Evropa, ki se ima za nekaj zvišanega od ostalega sveta, ne samo da zagovarja napadalca in njegove zločince, temveč je pri vsem tem umazanem zločinu, tudi vse to finančno in politično podprla! »Nič ni čudno, če nekdo nekomu kopa jamo pa nazadnje sam vanjo pade«!
Vid Juri?
19. 11. 2011 23.06
Anzeboy, se delno strinjam s tabo in prvi pokazatelj je a so uporniki ki so ga ujeli hm avtonomni, nočejo ga predat Tripoliju, dokler ne vidijo.... ne vem ne boj mesarsko klanje bo med plemeni za prevlado
janez20000
19. 11. 2011 21.43
zelo zanimivo je da v Siriji režim pobija desetine protestnikov dnevno, okoli 4000 do sedaj in nihče ni nikogar obtožil, kaj šele poslal letala nad njo....isto Bahrain. Američani so celo poslail najemniško vojsko, da pobija državljane, ki želijo zamenjati režim. In seveda mediji o tem poročajo bore malo...zelo demokratično! ...samo do kdaj mislijo, da bomo ljudje padali na take fore?
Konrad Ajster
19. 11. 2011 21.29
Ali je današnji avtomobil največji morilec ljudi? Novice.Dnevnik.si Tiskane izdaje/Dnevnik novost naprodaj športni terenec audi Q3 od 29.730 Ko ima angel mlade? Komentar: Avtomobil, je danes dejansko vsem nujno potreben in si je težko zamisliti normalno sodobno življenje brez avtomobila, kar je le ena stran medalje, ko pa je nasprotno od te nujnosti tudi spoznanje, da zahteva avto tudi največ žrtev človeštva, bi pa že lahko avto primerjali z vsemi vojnami, ko nam sedaj dnevno nastajajo žrtve človeških življenj in še dodatno tudi trajnih invalidnosti, kar nas vse še dodatno stane! Vse, tudi evropske institucije, enako vedo za glavni vzrok nesreč, ki je prehitra vožnja pa se odgovorni nočejo odločiti, da bi temu naredili konec z prehitrimi avtomobili, ki imajo sedaj kar dva do tri krat premočne motorje, za potrebno predpisano hitrost na vseh evropskih avtocestah, medtem pa da so lahko takšni motorji tudi elektronsko blokirani proti višjim hitrostmi, ki takšni kot so sedaj vedno bolj ogrožajo promet in ljudi, ne glede na astronomske kazni! Evropski zakonodajci raje osebno imajo »močne konje pod seboj«, medtem pa ne razmišljajo, da bi se odrekli teh velikih in smrtno nevarnih hitrosti s tem, da izdelajo zakon o maksimalni moči pogonskih motorjev in z omejenimi hitrostmi! Da je možno doseči, z mnogo manjšimi motorji in omejenimi močmi pogonskih motorjev bolj varno vožnjo, se lahko le malo vrnemo v zgodovino pred dvajsetimi ali tridesetimi leti, ko se lahko tudi statistično dokaže, da so bili pogonski motorji avtomobilov v povprečju le 45 KM, medtem ko so danes 90 KM in so bile vozne razmere in ceste neprimerne z današnjimi in tudi z le redkimi in vedno uničenimi asfaltnimi oblogami ter mnogimi ovirami pa še s konjsko vprego vozov, tudi mnogo več zavojev pa so bile cestne žrtve le neznatne in tudi prava senzacija! Takrat pa je veljalo, da ko bomo enkrat dobili boljše in modernejše ceste ter boljše pa bolj varne avtomobile, se bodo nesreče na cestah zelo zmanjšale, medtem pa kot vidimo danes, je vse ravno obratno, ker to tudi sam vem iz svojih lastnih izkušenj, ko sem imel takrat še prvi osebni avto (Olimpijo) že pred 45 – timi leti in še danes vozim avtomobile brez nesreče ali kakor kolikšne poškodbe! Zato predlagam, da se naj Evropa le zbudi in prične trezno ukrepati proti nesrečami, toda ne z višjimi kaznimi, temveč je potrebno onemogočiti nesreče z novimi predpisi o sodobnejših avtomobilih, ki bodo z manjšimi močmi, ob enem tudi prihranili na gorivu in na manjšem onesnaževanju ozračja! Pa moj lep pozdrav in varnejšo vožnjo želim vsem! Konrad Ajster
Konrad Ajster
19. 11. 2011 21.14
Ali še živimo v časih kot so bili turški napadi na Evropo? Ne morem verjeti, da v takšnih časih živimo sedaj, že v drugem tisočletju, za katerega se je verjelo, da bo človeška kultura in sodobni nazori neke visoke tehnične, gospodarske in pravne kulture, ko se sedaj dogajajo srednjeveški zločini, z vojnimi in pohlepnimi napadi nad nad bogastvo in kulturo nekega naroda, ki je solidno živel in se razvijal pa ker je imel prevelika naravna bogastva, so ga napadle najbolj razvite države sveta pa čeprav se jim sedaj že narava maščuje, da si morajo sedaj vsi že zategovati pasove, so napadli zahrbtno legalno vlado, in plačali prevratnike in jim tudi obljubili, odlična napredovanja, da so lahko organizirano napadli z najmodernejšim orožjem državo, ki nikomur ni bila nič dolžna, še več, ta ista vlada je finančno podpirala, ravno svoje zahrbtne napadalce, kateri pa so totalno uničili vse kar se sploh uničiti da v neki deželi, medtem pa ko so pobili sto tisoče ubogih ljudi in z zemljo zravnali njihove domove, sedaj še dodatno obsojajo za zločine preostale nesrečne voditelje te nesrečne in uničene države! Sedaj ni zločinec tisti napadalec in rušilec neke države, temveč je tisti, ki se je po svoji državljanski dolžnosti branil od napadalcev, a še najbolj žalostno je to, da Evropa, ki se ima za nekaj zvišanega od ostalega sveta, ne samo da zagovarja napadalca in njegove zločince, temveč je pri vsem tem umazanem zločinu, tudi vse to finančno in politično podprla! »Nič ni čudno, če nekdo nekomu kopa jamo pa nazadnje sam vanjo pade«!
revolucijazdaj
19. 11. 2011 21.07
Posvojili so zelo hitro sistem bancnistva itd... Pravnega pa ne bod kajne? Ne pise se mu dobro. Zivljenje pa ni bilo slabo ceprav nekateri izpodbijajo. Poleg vseh ze znanih ugodnosti sam poglejte kaksne avtomobile vozijo, pa kaksno tehnologijo imajo kot so smart telefoni, racunalniki itd... Ma kar dajste si zatiskat oci. Ko bo nam trdla zares zacela presti bo ze prepozno.
Aven
19. 11. 2011 21.05
Mene moti NATO in seveda Sarkozy. Prvo je potrebno iz politike odstraniti Sarkozy-ja. Evropa ne potrebuje politikov te vrste. EnaEvropa.
Roxy79
19. 11. 2011 20.52
čudno da ni "padel " iz letala.... (vsak izgovor upornikov je dober)
janez6b
19. 11. 2011 20.48
+1
Gadafi je motil zahod in enega samcatega razloga; vsi se lahko prepricate da je zelel gadafi uvesti trgovanje z nafto za zlate dinarje, ne pa nic vreden dolar, in nato to temo je z drugimi drzavami organiziral dve konferenci z drzavami v opecu, in oni so bili navduseni nad idejo, ko je ideja postala uresnicljiva se je zgodilo kar se je je, cudno da terorist gadafi zakoda ni motil prej in so lepo sodelovali z njim, celo obama se je srecal z teroristom.
12345s
19. 11. 2011 20.25
ubili ga bodo, da nebi kaj razkril
vudalino
19. 11. 2011 20.10
demokracija v vsako libijsko vas-do tokia
Redžepi
19. 11. 2011 19.54
a zdaj ga bo pa raja rastrgala
mkoshi
19. 11. 2011 19.39
Vojna v Libiji in odstranitev Gadafija gra skupaj z novim svetovnim redom. Nič dobrega se ne piše državam , ki se ne uklonijo Ameriki. Žalostno kaj naredi pohlep
ajd_mrš
19. 11. 2011 19.31
ZDA --zdelati demokratično ameirko..tuki se ne ve kdo pije kdo plača. vse skupi je en začaran krog, ki vodi ljudstvo Libije na propad. Američani bojo pa lahko spet malo ceno sodčka dvignili.
kalif001
19. 11. 2011 19.15
V ZNAK PODPORE GADAFIJU IN V ZNAK PROTESTA PROTI AMERIŠKEMU IMPERIALIZMU PODPIRAM GRADNJO DRŽAMIJE V LJUBLJANI! ISLAM 4 EVER