Tujina

Aretirali zloglasnega albanskega obveščevalca

London, 25. 03. 2009 10.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Londonu so aretirali albanskega obveščevalca, ki naj bi ugrabil, mučil in umoril pričo dogovorov med Miloševićem in Berisho. 13 let je živel pod tujim imenom in od socialne pomoči.

55-letni Ilir Kumbaro se je od leta 1996 v Veliki Britaniji predstavljal kot kosovski begunec Shaqa Shatri, ki beži pred srbskim preganjanjem, na podlagi česar je dobil tudi status begunca. Na podlagi lažne identitete je dobil dovoljenje za bivanje in britanski potni list, saj je trdil, da trpi za depresijo in posttravmatskim sindromom pa so mu odobrili tudi socialno pomoč.

Njegovega dvojnega življenja morda nikoli ne bi odkrili, če ne bi sam storil ključne napake. Ko je izpolnjeval obrazec za obnovitev socialne podpore, je pomotoma napisal svoje pravo ime in ne lažnega, kar je zadostovalo za začetek detektivske preiskave, ki je pripeljala do razkritja. Pri tem so sodelovale tudi albanske oblasti in Interpol. Britansko sodišče je že dovolilo izročitev Albaniji, o čemer bo odločalo še britansko zunanje ministrstvo, poroča BBC.

Odzvala se je tudi nevladna organizacija Amnesty International, ki si je že leta prizadevala za aretacijo Kumbara. Kot so zapisali na spletni strani, pozdravljajo odločitev sodišča, da lahko Britanija izroči Kumbara. ''Na ta način mu bodo lahko za ugrabitev in mučenje Remzija Hoxhe sodili v Albaniji. Po 14 letih si družina Hoxha zasluži izvedeti resnico o tem, kaj se je zgodilo,'' so zapisali.

Je ubil pričo dogovorov med Berisho in Miloševićem?

Sali Berisha naj bi se z Miloševičem dogovarjal o pogojih tihotapstva.
Sali Berisha naj bi se z Miloševičem dogovarjal o pogojih tihotapstva. FOTO: Reuters

Kumbaro naj bi namreč s še tremi pripadnikoma albanske tajne policije leta 1995 ugrabil in mučil tri moške. Pri tem naj bi bil eden – albanski poslovnež iz Makedonije Remzi Hoxha – tudi ubit. Njegovega trupla niso nikoli našli.

Hoxha pa naj ne bi bil kar naključna žrtev, saj je bil prav on, po poročanju albanskih medijev priča pogovoru med nekdanjim albanskim predsednikom Salijem Berisho in Slobodanom Miloševićem. V tem pogovoru, ki naj bi se zgodil v Makedoniji, naj bi se Berisha in Milošević dogovorila za pogoje za tihotapljenje nafte med vojno v BiH.

Berisha obtožb nikoli ni hotel komentirati, je pa leta 2005 priznal, da je toleriral tihotapstvo čez makedonsko-albansko mejo. Svojo ''popustljivost'' je utemeljil s humanitarnostjo, češ da je s tem lajšal tegobe makedonskega in kosovskega prebivalstva, ki jih je povzročil embargo Združenih narodov. Od teh poslov pa naj bi po navedbah Berishevih kritikov imela korist predvsem Miloševićeva vojska v BiH.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

stagehead7474
27. 04. 2009 16.23
Srbenda 27.03.2009, 13:09 Srbi su herojski narod, 6 ratova za 100 godina nije ni to šala. To res ni šala, ampak je največja "budalaština" s katero se ni za hvalit...
Bolivar
27. 03. 2009 17.26
srbeđa Kaj praviš neki dokumentarci?? Kaj so to snimili u Beogradu?! Saj ti nobeden ne želi žalega,veseli nas da si ponosen Srb,samo bolj objektiven bi pa lahko bil!
zogby
27. 03. 2009 16.23
Srbenda "hhaha ja ocitno ne veš da to ni forum, ampak so to DOKUMENTARCI.!!! ja za vas so SRbi laznivci, tako da vi kar verjemte 24ur, CNN, NYT,... jst vem kar je res,... Srbi su herojski narod, 6 ratova za 100 godina nije ni to šala." >>Kdo je pa posnel te dokumentarce? Tako kot ti zelo verjameš "svojim" virom,tako jim jaz ne verjamem! Tudi jaz lahko vem kaj je res!?! In kot pravim v Beograjskem muzeju so ostanki samo od F-117 in F-16 ter nekaj brezpilotnih letal in manevrirnih raket!Čeprav so v ZRJ zatrjevali da so sestrelili čez 70 letal al kako je že bilo? Seveda v primeru Bosne in sestrelitve letal NATO,bi verjetno Rusija predstavila satelitske fotografije teh sestreljenih letal,samo da bi osramotili Američane,tako kot so za kitajsko veleposlaništvo pokazali sat.fotografije! Seveda bi se tudi iz množice Srbov v Bih(mislim ,da jih je okoli 1.500.000) najdel kakšen ki bi posnel vsaj kako fotografijo,ki bi dokazovala pričanja! Kot je bilo v Makedoniji,ko je neki kmet fotografiral zasilni pristanek letala A-10 za boj proti tankom! Res ste imeli veliko "ratova" kot praviš,ampak ste večino sami zakuhali,vsaj v zadnjem obdobju!
zogby
27. 03. 2009 13.32
Srbenda Kar praviš za ruskega dobrovoljca,je žalostno zares,ker človek ni nič kriv in je nastradal,ampak ni bil to edini primer,tudi vojaki drugih držav so bili žrtve,ki so jih povzročili Albanci po koncu vojne,največ je bilo Italijanov! Obžalujemo lahko vsakršno žrtev!
Srbenda
27. 03. 2009 13.13
ja kdo je gledal je videl ko je Ruski dobrovoljec, govoril, kako je našel neke tablete, drogo ki so jo koristlili OVK, ta ruski dobrovoljec je izgubil oko, med vojno na kosovu, trenutno pa še živi doli na KiM.
Srbenda
27. 03. 2009 13.09
Te nekakšne "operacija strela" in "pakao košara" pa so samo neki forumi iz Srbije,to ravno ni dokaz kako ljudje čvekajo o neki "resnici". hhaha ja ocitno ne veš da to ni forum, ampak so to DOKUMENTARCI.!!! ja za vas so SRbi laznivci, tako da vi kar verjemte 24ur, CNN, NYT,... jst vem kar je res,... Srbi su herojski narod, 6 ratova za 100 godina nije ni to šala.
zogby
26. 03. 2009 23.12
Te nekakšne "operacija strela" in "pakao košara" pa so samo neki forumi iz Srbije,to ravno ni dokaz kako ljudje čvekajo o neki "resnici".
Srbenda
26. 03. 2009 21.45
NATO je ciljal na lazne tarce, ki so jih izdelovali v neki tovarni v Srbiji, ZAto je NATO mislil da je unicil vso Srpsko tehniko,... sem pa bral od nekaterih ki so sodelovali v rusenju, ameriskih helikopterjev in letal ki trdijo da so z SRpskimi letali poleteli v Bosno Tuzlo ter na tamkasnjem letaliscu unicili precej helikopterjev in letal, tako da, sigurno da NATO ne bi povedal po resnici zaradi sramote, poglej tudi dokumentarec Operacija STRELA PAkao Košara, in udarec groma, vojaki razlagajo, kaj so sestrelili in koliko, ter o Srpski genijalnost ko so prevarili NATO z laznimi tarcami,...
zogby
26. 03. 2009 18.10
Ah glede izgub ZRJ med samim napadom Nata je res kar pravi Srbenda,ni bilo tako zelo veliko izgub v tehniki,če ravno več kot jo je imela zveza NATO! Nato je do konca vojne ciljal bolj na protiletalske tarče kot pa na razne tanke,oklepnike...pa še ti so bili bolj priložnostna tarča! KAr se pa tiče izgub NATO jih pa tudi ni tako veliko kot ti misliš Srbenda,ker drugače bi bili eksponati ostankov teh sestreljenih letal v letalskem muzeju v Beogradu! Pa jih ni toliko! Dejanske izgube zveze NATO so sledeče: -1 F-117 sestreljen (deli tega letala so v muzeju na ogled),poškodovan naj bi bilo še eno tako letalo F-117 ,katero je zasilno pristalo nedaleč od zagrebškega letališča Pleso! Seveda so hrvaške sile takoj zaščitile območje in dogodek prikrile javnosti.V primeru prvega, pilot rešen,v drugem primeru??? -1 F-16 sestreljen nad Šabcem!(pilot rešen) - 2 AH-64 apache(naj bi bili nesreči) eden od teh dveh je padel pri Tirani,pilota sta preživela,tako da ta je bila verjetno res nesreča! Drugi je pa strmoglavil nedaleč od albansko-srbske meje(cca 10 km) in bi bil lahko posledica protiletalske rakete izstreljene s strani Srbov na Kosovu in tudi pilota sta v tem primeru umrla. -Britanski Harrier je padel v Adriatik,verjetno zaradi poškodb med bojno nalogo(pilot se je rešil) - 32 UAV(Unmaned aerial vehicle) različnih tipov! -nekaj 100 manevrirnih raket. Potem je zasilno pristalo še letalo za boj proti tankom A-10 Tunderbird II v Makedoniji pri letališču Petrovac. Poškodovano naj bi bilo tudi eno letalo F-15 a se je vrnilo v bazo! In pa zasežen HMMWV-vozilo plus trije vojaki v severnem delu Makedonije ,vojake so izpustili po določenem času,hummer je pa na ogled prav tako v muzeju! Izgube na strani ZRJ(govorim samo za tehniko pa so bile): - 11 letal Mig 29 - 6 G-4 super galebov - 2 Mig-21 - 1 Mi-8 Ostalih okoli 50 letal,ki so pa bila uničena pa je bilo tako starih in neletečih ter tudi maket,da je bila vsaka bomba nanje vržena več vredna kot tisto rjasto skopucedralo! Nekaj takih maket ter tankov iz 2.SV je bilo tudi namenjeno postavljenih na polja in dodelanih s plastiko,da so izgledali kot T-55 ali M-84! Kopenske izgube so bile pa izredno nizke le 14 tankov(9 M-84 in 5 T-55) ter 20 raznovrstnih oklepnikov in 18 kosov artilerije. So pa bili poškodovni številni vojaški logistični centri in domala vsa letališča! Če bi bilo še kaj več izgub ,bi se vse izvedelo saj ni bila tako varovana skrivnost kot je bil 11.9 in zarota pa je vseeno prišlo na plan!
sbosbo
26. 03. 2009 08.24
@srbenda Gledal sem na naših TV postajah, čeprav je res, da so pod USA vplivom. Vendar, kar se te zgodbe tiče jim verjamem. Logično gledano, kdo jih je hotel sestreliti, sploh na ozemlju Albanije? Albanci?? Težko verjamem! Sploh sestreliti "apacha" ni mala malica. In vojaška moč Srbije in njene vojske leta 1999 ni bila niti senca JLA iz 1991!!
Srbenda
25. 03. 2009 20.59
@sbosbo kje pa si gledal to da sta se med sabo zaletela verjetno na CNN, sej oni ne lazejo vse kar recejo je resnica. kajneda.
sbosbo
25. 03. 2009 17.33
... in kakšna je realna zguba letal in helikopterjev? Tisti "apache" na S Albanije, kar se jaz spomnem, sta se med seboj zaletela. Opreme pa so uničili dovolj, da nekoga prisilijo, da se preda (čeprav so eni slavili zmago takrat). @vasija se strinjam!
Srbenda
25. 03. 2009 15.39
@Lionkingo1389 obtožen sodelovanja pri trgovini s človeškimi organi(amerikanz), trgovine z ljudmi, heroin(90% sv. heroina gre preko KIM), cigarete,... Tako je.!!! Hhahaha zakaj je NATO zvezo sram da pove o realnih zgubah letal in helikopterjev,...kako so se hvalili da so unicili vse tanke in vojno opremo srpsko na KiM, al kako so pogledali ko so se Srbi vracali s skoraj celotno opremo. In o unicenih apache helikopterjih, na severu albanije.
vasija
25. 03. 2009 15.36
Pa ne da imajo Albanci tudi zločince?! Jaz sem pa mislu, da so tok ubogi in nedolžni ljudje to... pa da jih grdi Srbi neki za brezveze mučijo... zdaj sem zmeden!!!
12309
25. 03. 2009 15.27
obtožen sodelovanja pri trgovini s človeškimi organi(amerikanz), trgovine z ljudmi, heroin(90% sv. heroina gre preko KIM), cigarete,...
zakretene
25. 03. 2009 14.13
Srbija je Kosovo, hehehehehe
celjan123
25. 03. 2009 14.07
delavec99
25. 03. 2009 14.00
????????????????12.44 ???????????????????
zvirob
25. 03. 2009 13.53
Ja,valjda...napisal napačno ime na vlogo za socialko...hahaha...in vi tu temu verjamete,ali kaj?Biseri
zoxcar
25. 03. 2009 13.44
kosovo je srbija