Tujina

VIDEO in FOTO: Hadžić se ne bo pritožil, v Haagu morda že v soboto

Beograd, 20. 07. 2011 09.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Srbske oblasti so ujele zadnjega haaškega ubežnika Gorana Hadžića. Slednjega je že zaslišal preiskovalni sodnik, njegova pot v Haag pa bi se lahko začela že v soboto. Pritožil se namreč ne bo, želi pa prej videti svojo družino.

Obtožbe zoper Gorana Hadžića:

- zločini proti človečnosti in kršenje zakonov vojskovanja,
- pregon,
- nasilna deportacija,
- poboji,
- zapiranje, mučenje, nehumana dejanja in kruto ravnanje do zapornikov,
- ter brezobzirno ropanje javne in zasebne lastnine.

Na Fruški gori v Srbiji so ob 8.24 v bližini samostana in objekta srbske vojne v vasi Krušedol aretirali zadnjega haaškega ubežnika Gorana Hadžića. Srbski mediji so že v ponedeljek, 18. julija, napovedovali, da ga bodo prijeli na Fruški gori, kar so pristojni takrat zanikali.

Tožilec za vojne zločine Vladimir Vukčević je povedal, da so Hadžićevi prijatelji v javnost dajali napačne informacije, da bi preprečili aretacijo. Po medijih so mu pošiljali sporočila, da se pripravlja njegovo zajetje. Želeli so, da bi zapustil državo, kar so pristojni organi preprečili v sodelovanju s tujimi organi, je poudaril.

Napredek pri iskanju je bil po odkritju, da želi Hadžić prodati dragoceno sliko italijanskega umetnika Amedea Clementeja Modiglianija, ker je ostal brez denarja. Stopil je v stik z nekaj osebami, med njimi tudi pripadniki Srbske pravoslavne cerkve.

Ob Hadžiću so aretirali tudi njegovega pomagača, s katerim bi se moral sestati, da bi mu dal kupnino. Srečanje sta prestavila za 24 ur, ker so se v ponedeljek, 18. julija, v medijih pojavile informacije o skorajšnjem ujetju. "Takrat smo ga čakali, vendar je bil sestanek odpovedan. Zdaj preverjamo, kdo je razkril, da se pripravlja akcija," je povedal Vukčević.

Po besedah srbskega notranjega ministra Ivice Dačića Srbija po aretaciji po 20 letih ni več "v temnici in zaporu".

Njegov prepoznavni znak je bila nekoč gosta črna brada. Danes so ga ujeli v sivi majici, plešastega, z brki in tridnevno brado. Imel naj bi pištolo, vendar se ni upiral. Med skrivanjem je menjal lokacije, v zadnjem času je živel v bližini Krušedola z lažnimi dokumenti, je še dodal Vukčević.

Bil je neprepoznaven, vendar naj pred policisti ne bi skrival svoje prave identitete. S fotografije je razvidno, da so ga vklenili v lisice. V sedmih letih skrivanja je pridobil tudi nekaj kilogramov.

Sin Srećko: Počutim se grozno

Hadžićevi svojci zaenkrat ne želijo dajati izjav za medije. V domači hiši v Novem Sadu, ki je od Krušedola oddaljen 22 kilometrov, so Hadžićeva soproga, sin Srećko in ostali sorodniki v šoku. Srećko Hadžić je za B92 samo dejal: "Počutim se grozno!" Pred hišo v Novem Sadu, kjer so Hadžića zadnjič videli leta 2004, so novinarske ekipe.

Čez nekaj ur so ga že zaslišali na sodišču

Pred zaslišanjem na sodišču
Pred zaslišanjem na sodišču FOTO: Vlada Srbije

Po prijetju so danes 52-letnega Hadžića odpeljali v pripor v Beograd, v prisotnosti odvetnika Toma Fila so ga zaslišali na sodišču. Preiskovalni sodnik Milan Dilparić je po zaslišanju ugotovil, da so izpolnjeni pogoji za izročitev v Haag. Čeprav obramba ni napovedala pritožbe, pa morajo počakati do izteka tridnevnega pritožbenega roka.

Pred zaslišanjem v sodni palači so ga s hitrim korakom odpeljali v sodno dvorano številka tri. Bil je bled, njegovi koraki pa so bili odločni. V sodni dvorani se je predstavil kot ekonomist, s sodnikom je sodeloval in brez pripomb sprejel obtožnico, o kateri pa se ni izjasnil.

Predstavil se je s pravim imenom, zatem so mu vzeli prstne odtise. Prosil je za srečanje z družino, kar mu je sodnik odobril. Med kratkim zaslišanjem je še izjavil: "Zavedam se, da je bil zadet koš, čeprav nisem košarkar." Odvetnik je dejal, da je njegov klient "malo bolan", vendar se dobro počuti.

Ne bo se pritožil

Fila je pojasnil, da se ne bodo pritožili proti izročitvi, saj bi bilo to le zavlačevanje. ''Vprašanje pritožbe je ekshibicionizem, tega ne bomo uporabili. Jasno je, da gre za Hadžića in da je aretiran,'' je povedal za srbske medije.

''Sodnik nam je obljubil, da bo lahko Hadžić najprej videl družino, sodnik je dovolil, da se to zgodi v četrtek in petek, od konca tedna pa je možen njegov transfer v Haag,'' je še pojasnil.

Fila je tudi povedal, da je bil aretirani haaški ubežnik med begom tudi v tujini, vendar pa ni želel povedati kje. ''Rusija, Belorusija, povsod je potreben denar. Haaški obtoženci niso narkodilerji, ki imajo kovčke denarja,'' je dejal Fila.

Izročitev v Haag bo sicer po enakem postopku kot pri Ratku Mladiću, ki so ga prijeli maja letos. Po zaslišanju na sodišču bodo opravili analize DNK in potrdili njegovo identifikacijo, po seznanitvi z obtožnico bo sodni svet odločil o njegovi izročitvi. Takrat se lahko začne njegova pot v Haag. Po ocenah namestnika tožilca za vojne zločine Bruna Vekarića bi lahko v Haag prispel v sedmih dneh, njegov nadrejeni, tožilec Vukčević, pa je dejal, da bo izročen v nekaj dneh.

Mednarodno sodišče v Haagu je vložilo obtožnico proti njemu pred sedmimi leti, in sicer zaradi vojnih zločinov proti človečnosti med vojno na Hrvaškem med letoma 1991 in 1995. Tedanjemu vodji na Hrvaškem samooklicane Republike Srbska krajina pripisujejo sodelovanje v organiziranem odstranjevanju hrvaškega in drugega nesrbskega prebivalstva v Srbski krajini. Med drugim naj bi bil odgovoren za smrt več sto hrvaških civilistov in deportacije več deset tisoč Hrvatov ter drugih Nesrbov. Ukazal naj bi tudi umor 264 hrvaških zapornikov v Vukovarju oktobra 1991.

Ob Biljani Plavšić in Nikoli Koljeviću leta 1993 na skupščini samooklicane Republike Srbska krajina
Ob Biljani Plavšić in Nikoli Koljeviću leta 1993 na skupščini samooklicane Republike Srbska krajina FOTO: Reuters
Za govorniškim odrom
Za govorniškim odrom FOTO: Reuters
Goran Hadžić naj bi se ukvarjal tudi s sumljivimi posli. Med drugim naj bi bil vpleten v nezakonit izvoz hrastovega lesa in vina. Večkrat naj bi ga videli z Željkom 'Arkanom' Raznatovićem, takratnim vodjo beograjskega podzemlja.

Hadžić je do 13. julija 2004 vsem na očem živel v družinski hiši Novem Sadu. Takrat pa je haaško sodišče v Beograd poslalo obtožnico in nalog za aretacijo. Takoj je pobegnil, saj naj bi dobil opozorilo od nekaterih pripadnikov srbskih varnostnih sil. Njegovo izginotje so prikrivali več dni, njegovi sorodniki so trdili, da je doma, policisti ga niso hoteli aretirati. Na haaškem sodišču pa so malo zatem objavili fotografije, kako 13. julija 2004 popoldne s potovalno torbo zapušča domačo hišo.

Prijeli so ga pravočasno

Hadžića so zdaj pravočasno aretirali, da mu bodo lahko sodili na haaškem sodišču. Tribunal je bil namreč pod hudim časovnim pritiskom, saj se mu mandat izteče konec leta 2014. Pred časom so sporočili, da bodo Hadžiću lahko sodili, če ga bodo prijeli do 30. junija prihodnje leto. Po oceni nekdanje glavne haaške tožilke Carle Del Ponte je aretacija velik uspeh srbskih oblasti in da je zdaj izpolnjen mandat varnostnega sveta Združenih narodov.

Tadić: Opravili smo svoje delo

Srbski premier Mirko Cvetković je pozdravil aretacijo z besedami, da je z njo končano sodelovanje Srbije s haaškim tribunalom.

Po besedah srbskega predsednika Borisa Tadića so opravili zadnjo dolžnost do haaškega tribunala, tako zakonsko kot moralno. Čestital je vsem, ki so sodelovali pri prijetju, in zavrgel špekulacije, da so ubežnika skrivale srbske oblasti. "Nismo vedeli, kje se skriva," je zatrdil. Dodal je, da bodo preiskave pokazale, kdo je pomagal Hadžiću.

Srbski predsednik Boris Tadić na izredni novinarski konferenci po aretaciji
Srbski predsednik Boris Tadić na izredni novinarski konferenci po aretaciji FOTO: Reuters

Zanikal je še poročanja nekaterih srbskih medijev, da so ga aretirali v pravoslavnem samostanu na Fruški gori oziroma v objektu srbske vojske, ki sta blizu Krušedola. Podrobnejših informacij o aretaciji ni dajal.

Poudaril je, da so akcijo dolgo pripravljali in jo dobro izvedli, da so vseskozi sodelovali s haaškim sodiščem. Na vprašanje, kakšen odziv pričakuje od Evrope, je odgovoril, da nikakršnega. "Ni šlo za trgovino in ne pričakujem ničesar v zameno. Aretacija je bila naša dolžnost in smo jo tudi izvedli," je povedal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (239)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MICLA
21. 07. 2011 08.58
kdaj boste pisali o naših lopovih,ki so pokradli celo slovenijo in še nam pišejo pravila vi pa objavljate večinoma o tujih kriminalnih dejanjih, kot da pri nas živijo sami poštenjaki slovenci ali smo res pravi telibani da to gledamo.
hladni_tus
21. 07. 2011 07.46
ljx, mona si ti in tvoj oče, ki te ni znal vzgojiti :) Gotovo si ravno tak junak kot tvoj idol hađić
ljx
21. 07. 2011 01.45
Ko pa primorske mone tipa primorc 100 začnejo o junaštvu pisat,se sam spomnim na to da so na pol Italijani in mi je vse jasno.
ljx
21. 07. 2011 01.43
Ta Evropa je za Srbijo naredila več kot za nas! Pri nam se vojni profiterji še vedno sprehajajo na prostosti,še več,aktivno sodelujejo v politiki!
bilokoji
21. 07. 2011 01.04
Tadic.. Ni bila vasa dolznost aretirati Hadzica. Temvec dolznost za prihod v Eu. Tako kot ima Slovenija dolznost(pomagati) do Grcije,ki sedaj placuje davke Bruslju prej pa Beogradu.
upornik007
21. 07. 2011 00.38
zakaj bi se pritozil sej mu bo prov fajn v hagu hrano bo mel toplo postlo pa s svojimi soborci se bo druzil
hladni_tus
21. 07. 2011 00.34
Yugo55 . krvniki naj za svoje zločine odgovarjajo. Dejstvo je, da so srbi izvršili agresijo na sosednje takrat že mednarodno priznane države in izvajali najgnusnejša zverstva. Gotovo niso samo srbi vsega krivi, nedvomno pa so zagrešili veliko večino zločinov, po večini ocen so krivci nekje med 85-90% vseh zločinov
Seljako1899
21. 07. 2011 00.33
rko20.07.2011, 10:055 hvala bogu. pravica le obstaja. zdej samo še obsodbe za vse te zločince PA BO ! pravice ne bo dokler ne obsodjo še vse hrvaške in muslimanske generale, povelnike in ne vem še kaj vse
SnowmanR
20. 07. 2011 23.53
Zanima me koga bodo zdaj preganjali, ko so vsi Srbi v Haggu? Bodo morda izdali nove obtožnice? Dejstvo je da če nebi bilo Srbskih generalov, voditeljev in vojakov, bi Haško sodišče propadlo. Srbi so biznis za HAGG ;) Dokler bodo Srbi branili svojo domovino pred katerimkoli sovražnikom, se bo Haškemu sodišču obetalo veliko denarja ;) Najboljše je da komplet Srbsko prebivalstvo in komplet Srbijo preselite v Haško sodišče, da ne obstaja noben Srb več, tko boste sebe zavaroval, da nebo prišlo do novih zločinov na območju biše Jugoslavije! Aja pa še nekaj kar zelo rad slišim, pa se mi zdi zelo smešno - JA PA SEJ SO SRBI KRIVI ZA VSE! Bullshit
pajomir
20. 07. 2011 23.35
mah cev svet ns scat voz!!!!!!!!!! mogli bi nadeljevank snemat kok majo materjala looool
hladni_tus
20. 07. 2011 23.04
"Hadžić je bil videti prestrašen" - tipičen srbski junak in heroj :)))
Dobskibelozapornik
20. 07. 2011 22.57
Jokerr20.07.2011, 22:49 Seveda da je v krizi če ima take parazite k si ti in tebi podobnimi.
Dobskibelozapornik
20. 07. 2011 22.56
mk1320.07.2011, 22:46 Verjamem da so te globoko prizadele to vrstne aretacije, tolaži se samo s tem da nisi edini! Slovenija nima nič popolnoma nič s tem žal.
hrast66
20. 07. 2011 22.55
Če je pri zločinu v Srebrnici sodelovalo cca 24000 ljudi, kar je ugotovila neodvisna komisija ( intervju v Delu) potem bi moral v Hag še marsikdo.
Jokerr
20. 07. 2011 22.49
@korintos Ja Slovenija pa 3. na svetovni lestvici pred bankrotom. Slovenija je še najbolj dolžna EU.
mk13
20. 07. 2011 22.46
jz nevem kako lahko rečejo da so vsi haški ubežniki v hagu!!! ko pa Clinton pa ceu takratni vrh EU ni še zmeraj v HAGU... pa enako vela še za slovenijo.... tudi slovenci bi morali v HAG zaradi prodaje orožja hrvaški in širjenje vojne na balkanu..... tako da to kar so do zdej naredili je 0 zame.....
Dobskibelozapornik
20. 07. 2011 22.37
gingiskan20.07.2011, 22:150 Ko že greš, prosim če pobereš vse preostale svoje drekce in vse skupi nes v Mongolijo. Hađžiča nam pusti sodi v Hag.
KlubPravilnoPretepenihŽena
20. 07. 2011 22.15
Vidim da redko kateri komentar je povezan z člankom in redko kateri obiskovalec je podkovan z resničnimi podatki u glavnem ksenofobija in kompleksni ljudje, tako da se bom samo posral tukaj in grem naprej frrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.
major1
20. 07. 2011 22.01
Peljite ga takoj, da ga zdravi Haag in ne Srbija.
cucjetina
20. 07. 2011 21.53
tadić samo še da priznaš kosovo potem ste v evropi