Tujina

Aretirali pobeglega župana, o študentih še vedno ni sledu

Cuidad de Mexico, 04. 11. 2014 14.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mehiška policija je aretirala pobeglega župana mesta Iguala, kjer je septembra izginilo 43 študentov. Ravno župan naj bi ukazal policiji, naj se sooči s študenti. Kje so, še vedno ni jasno.

Protestnik razbil sliko župana Iguale.
Protestnik razbil sliko župana Iguale. FOTO: Reuters

Mehiška policija je sporočila, da so aretirali pobeglega župana mesta Iguala, kjer je septembra izginilo 43 študentov. Župana Joseja Luisa Abarca in njegovo ženo Mario de los Angeles Pineda so aretiral v prestolnici, in sicer v stanovanju, ki sta ga najela. Aretaciji se nista upirala.

Policija ga je obtožila, da je policiji ukazal, da se sooči s študenti na dan (26. septembra), ko so izginili. Priče so poročale, da jih je policija strpala v policijska vozila. Policiji naj bi naročil, da ustavijo študente, da ne bi prekinjali govor županove žene.

Čeprav je od izginotja minilo že več kot mesec dni, še vedno ni niti sledu od študentov. So pa pri iskanju naleteli na številna množična grobišča, a trupla niso pripadala študentom.
Dogodki so šokirali Mehičane, ki zahtevajo, da oblasti naredijo več v preiskavi.

43 študentov je bilo del večje skupine, ki se je odpravila v Igualo, da bi protestirali proti diskriminatorni zaposlitveni politiki. Ko so se vkrcali na avtobuse, da bi se odpeljali nazaj na kolidž Ayotzinapa, jih je ustavila policija. Ta je začela streljati, ubiti so bili trije študenti in tri osebe v drugih avtomobili.

Skupino študentov so nato odpeljali na policijsko postajo, nato pa so jih predali lokalni mamilarski tolpi, so pojasnili nekateri policisti, ki so jih pridržali. Vodja tolpe, ki je bil prav tako aretiran, je po navedbah ukazal, da študenti ''izginejo'', potem ko so mu dejali, da pripadajo konkurenčni tolpi.

Kaj se je nato zgodilo z njimi, ne ve nihče. Vodja tolpe je sicer kot glavno organizatorko kriminalnih dejanj v Iguali označil županovo ženo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.