Tujina

Aretirali pet uslužbencev tabloida The Sun

London, 11. 02. 2012 14.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanska policija je aretirala osem ljudi – pet uslužbencev tabloida The Sun, predstavnika policije, uslužbenko ministrstva za obrambo in predstavnika oboroženih sil. Gre za preiskavo domnevnega podkupovanja policije s strani medijev.

Britanska policija
Britanska policija FOTO: Thinkstock

Po navedbah družbe News Coorporation, lastnice tabloida The Sun, ki je dolgo veljal za dragulj na kroni medijskega imperija Ruperta Murdocha, je policija preiskala stanovanja in pisarne petih njihovih uslužbencev. Prijeti novinarji so osumljeni podkupovanja javnih uslužbencev in spodbujanja k zlorabam položaja.

Poleg tega je policija aretirala še predstavnika policije, uslužbenko ministrstva za obrambo in 36-letnega predstavnika oboroženih sil. Osumljeni naj bi bili korupcije in zlorab javnega položaja.

Akcijo so izvedli v okviru operacije Elveden, ki preiskuje sum podkupovanja policistov s strani britanskih novinarjev v zameno za izdajo informacij. Tokrat so raziskavo prvič razširili tudi na druge javne uslužbence oz. zaposlene na obrambnem ministrstvu in v vojski.

Operacija Elveden sicer poteka vzporedno z operacijo Weeting, ki so jo uvedli po škandalu zaradi vdiranja v telefone s strani novinarjev tabloida News of the World, časnika medijskega mogotca Murdocha.

Urednik Colin Myler z zadnjo številko tabloida News of the World
Urednik Colin Myler z zadnjo številko tabloida News of the World FOTO: Reuters

Škandal je izbruhnil v začetku lanskega julija, ko so na dan prišle informacije, da je News of the World vdiral v telefone znanih oseb in politikov, pa tudi žrtev ugrabitev ter svojcev ubitih vojakov in žrtev terorističnih napadov. Ugotovitve so šokirale britansko javnost in vlada je uvedla javno preiskavo dogodkov, ki ji je sledilo več aretacij.

Obtožbe o prisluškovanju so se kasneje razširile tudi na nekatere druge tabloide, med drugim Daily Mirror in Sunday Mirror, pa tudi Sunday Times in The Sun, ki sta oba prav tako v Murdochovi lasti. Preiskave so poleg tega sprožili v ameriškem delu Murdochovega News Corporation.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Desktop.Messiah
11. 02. 2012 16.00
-2
Odlična novica. Predstavniki senzacionalističnega žurnalizma pod krinko raziskovalnega novinarstva, katerih plen je postal tudi cenjen poslanec Zoran Thaler končno za zapahi. Zoran, kmalu bo VSA resnica prišla na dan ni vrag, da te čez 4 leta spet ne vidimo v kakšni vidni funkciji.
saintjozef
11. 02. 2012 16.11
+1
Vsaj na finto ni takoj padel. (desni pa prec)
Desktop.Messiah
11. 02. 2012 16.17
+1
Podpis! Še več, nekdanji Drnovškov šef diplomacije in etablirani evropski poslanec