Tujina

Aretirali domnevnega organizatorja umora Ane Politkovske

Moskva, 24. 08. 2011 11.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ruske varnostne sile so aretirale nekdanjega visokega predstavnika policije, osumljenega, da je leta 2006 v zameno za plačilo organiziral umor novinarke Ane Politkovske. Naročnik umora še naprej ostaja neznan.

Ana Politkovska je neutrudno kritizirala rusko politiko do Čečenije in dokumentirala zločine, ki so jih v kavkaški republiki zagrešili pripadniki ruskih varnostnih sil in proruskega čečenskega predsednika Ramzana Kadirova.
Ana Politkovska je neutrudno kritizirala rusko politiko do Čečenije in dokumentirala zločine, ki so jih v kavkaški republiki zagrešili pripadniki ruskih varnostnih sil in proruskega čečenskega predsednika Ramzana Kadirova. FOTO: Reuters
Sedaj upokojeni policijski polkovnik Dmitri Pavljučenkov je osumljen organizacije skupine kriminalcev, ki naj bi izvedla umor, ter dobave orožja, s katerim so umorili rusko novinarko, je danes povedal predstavnik ruskega preiskovalnega odbora Vladimir Markin.

"V skladu z rezultati preiskave je Pavljučenkov od neznanega posameznika prejel ukaz, naj organizira uboj Ane Politkovske v zameno za denarno nagrado, in se s tem strinjal," je pojasnil Markin.

Novico o aretaciji Pavljučenkova so v torek prvi objavili v ruskem časniku Nova Gazeta, za katero je delala tudi Politkovska. Slednja je kot ostra kritičarka Kremlja prejela številne mednarodne nagrade za novinarsko delo, v katerem je ruskega premierja Vladimirja Putina, ko je bil še predsednik države, obtoževala, da je nemire v ruski republiki Čečeniji izkoriščal za omejevanje demokracije v državi.

Maja so oblasti v rodni Čečeniji prijele Rustama Mahmudova, ki je osumljen, da je s strelom ubil Politkovsko.

Politkovsko so ubili oktobra leta 2006 v njenem moskovskem stanovanju, njen umor pa je vzbudil ogorčenje povsod po svetu in pokazal, da se ruski novinarji, ki niso naklonjeni režimu, soočajo s pomanjkanjem varnosti. Doslej neuspešna preiskava umora novinarke je sicer vzbudila številne kritike tako v Rusiji kot po svetu.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ca6e
25. 08. 2011 17.02
evasele, seveda je putin vojak, če je pa KGB-jevec in bivši Spetsnaz! Kdo pa misliš da si je po razpadu USSR-ja razdelil premoženje!
evasle
25. 08. 2011 12.29
Politkovska je bila raziskovalna novinarka. Raziskovala je katastrofalne razmere v ruski vojski (za navadne vojake, vzdrževanje podmornic, življenjske razmere v vojašnicah na vzhodu Rusije...), povezavo med politiki, gospodarstveniki in sodstvom (podobno je pri nas), vojno v Čečeniji (izživljanje Rusov nad civilnim prebivalstvom), zajetje talcev v Beslanu, moskovskem gledališču (ruska oblast se ljudem laže, da so talce pobili čečenski "teroristi", svojci pa trupel ne smejo videti), Yukos... Pogumna ženska, predana svojemu poklicu, takega konca ni zaslužila. Je ena od več kot 200 novinarjev, ki so bili ubiti v zadnjih 15 letih, kar je na čelu Rusije Putin. Ubiti so bili zaradi svojega dela. Država, kjer se to dogaja, zatira ljudi in njihovo pravico do svobodnega govora in neodvisnega poročanja. Putin je del vojaškega aparata, ki vse ustrahuje s podtalnimi metodami in na ta način obvladuje svoje ljudstvo, ki ne živi zavidljivo. Z odstranitvijo Politkovske in drugih novinarjev si je najbolj on oddahnil (in njegovi vojaški, policijski in gospodarski pajdaši). Sram jih naj bo!
Martian
24. 08. 2011 23.58
2 super uspeha Rusije v enem dnevu...kao organizatorja umora so aretirali....pa kao njihova raketa je prišla do vesoljske postaje..
franceljtancelj
24. 08. 2011 22.47
Kdo pravi, da Rusija ni pravna država? V čem smo mi bolši od Rusov?
franceljtancelj
24. 08. 2011 22.40
Kdo pravi, da Rusija ni pravna država? V čem smo pa mi boljši od Rusov?
Nimivseeno
24. 08. 2011 22.34
Kritizirala je Putina, le kdo je bil naročnik umora?
Elias47
24. 08. 2011 12.24
A res? Torej so aretirali Putina???
artifakt
24. 08. 2011 12.12
vas zanima naročnik umora? nej pogledajo mal po Kremlju...