Tujina

Arabski parlament poziva k umiku opazovalcev iz Sirije

Damask/Kairo, 02. 01. 2012 15.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pritisk na opazovalno misijo Arabske lige se spričo nadaljevanja nasilja sirskega režima nad protirežimskimi protestniki stopnjuje. Arabski parlament, posvetovalno telo Arabske lige, je pozval k umiku opazovalcev.

Predsednik arabskega parlamenta Salem al Dikbasi je pozval generalnega sekretarja Arabske lige Nabila al Arabija, naj zaradi nadaljevanja nasilja nad nedolžnimi civilisti iz Sirije nemudoma odpokliče misijo organizacije. "Opažamo porast nasilja. Ubitih je vse več ljudi, tudi otroci, in to kljub opazovalcem Arabske lige. To jezi Arabce," je sporočil Dikbasi.

Ravnanje Damaska pa je 88-članski arabski parlament označil za kršitev protokola Arabske lige, ki naj bi ščitil sirsko ljudstvo.

Opazovalci Arabske lige, ki so v Sirijo prispeli pred tednom dni, naj bi v tej državi nadzirali izvajanje mirovnega načrta za končanje devet mesecev trajajočega nasilja nad protestniki, ki je zahtevalo že več kot 5000 življenj. Misija je del načrta Arabske lige, ki ga je Sirija sprejela 2. novembra in ki med drugim predvideva umik vojske iz mest in stanovanjskih četrti, končanje nasilja ter izpustitev političnih zapornikov.

Opazovalec Arabske lige fotografira dogajanje v mestu Adlb.
Opazovalec Arabske lige fotografira dogajanje v mestu Adlb. FOTO: Reuters

Vendar pa se nasilje nad protestniki kljub opazovalcem nadaljuje, število žrtev med civilisti pa narašča. V nedeljo je bil po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice ubit sedemletni deček, potem ko so sirske sile streljale na avtomobil njegovega očeta. Deček je po navedbah opozicije prva žrtev sirskega režima v letošnjem letu, sicer pa o mrtvih poročajo tudi iz regije Homs.

Nasilje se nadaljuje tudi danes. Kot je v Kairu potrdil generalni sekretar Arabske lige al Arabi, sirske sile še vedno streljajo na protestnike, na strehah pa so ostrostrelci. Ob tem se je zavzel za popolno ustavitev nasilja. Od začetka opazovalne misije naj bi bilo ubitih okoli 150 protestnikov.

Al Arabi je sicer poudaril, da je opazovalna misija organizacije vendarle zabeležila nekaj uspehov. "V mestih in stanovanjskih četrtih ni več tankov, v mestu Homs je znova stekla oskrba s hrano, ljudje lahko pokopavajo svoje bližnje," je pojasnil. Po njegovih besedah je tudi "težko reči, kdo strelja na koga".

Al Arabi je tudi dejal, da je sirski režim osvobodil okoli 3500 zapornikov. Sirce pa je pozval, naj pomagajo opazovalcem in jim sporočijo imena svojcev ali prijateljev, ki so še vedno zaprti ali priprti.

Sirska opozicija opazovalcem očita, da ne naredijo dovolj za ustavitev nasilja nad protestniki, nekateri pa celo menijo, da opazovalci sodelujejo z režimom predsednika <b>Bašarja al Asada</b>.
Sirska opozicija opazovalcem očita, da ne naredijo dovolj za ustavitev nasilja nad protestniki, nekateri pa celo menijo, da opazovalci sodelujejo z režimom predsednika <b>Bašarja al Asada</b>. FOTO: Reuters

Sirsko protestno gibanje je opazovalce danes posvarilo pred zavajanjem s strani režima. Med drugim naj bi sirske sile spreminjale imena krajev in ulic, da bi člani misije Arabske lige mislili, da so obiskali žarišča protestov.

Vodja misije, sudanski general Mustafa al Dabi, je v odzivih na očitke prejšnji teden poudaril, da se je misija, ki naj bi predvidoma trajala mesec dni, šele začela in da opazovalci potrebujejo več časa za oceno razmer na terenu. Po načrtih naj bi se sedanjim 50 opazovalcem kmalu pridružilo še 20 članov misije.
 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Danijel Fric
03. 01. 2012 15.34
opice pustiti naj se potolčejo, mogoče še kateri od tapravih pride na vrsto
tekavcminka56
03. 01. 2012 12.15
+0
kje so pa komentarji? Hvala lepa za tako objektivno poročanje, opazovalci zgolj motijo zahod, da dobi povod za napad na sirijo, saj je vsem jasno, je pa res, kot je napisal en sokomentator, da se vas bomo celo življenje spominjali, predvsem po vaši "objektivnosti".
vzhod
02. 01. 2012 22.06
+2
ce bi v sloveniji skupina protestnikov streljala na vojsko bi vojska takoj reagirala nic drugace ni v siriji
European22
03. 01. 2012 10.25
-3
V sloveniji so protestniki inteligentn ljudje ki gredo protestirat in ne streljat. Konec koncev so pa začeli streljat vojaki, in po vsaki represiji nad ljudmi se ustvari odpor, ponavadi oboroženi odpor! To ni nič drugega kot avtomatska posledica islamske agresije in želje po kontroli!
tali?ni tom
02. 01. 2012 18.55
+3
ampak zakaj se je v katarju al tam nekje lani vse takoj nehalo??? a ja so glavni na plačilni listi mirovniških sil zda in ostalih nato levakov !
lopatko
02. 01. 2012 18.21
-2
Mislim, da je al Asad že zrel za akcijo NATA s podporo sil Arabske lige.