Tujina

Arabska liga bo Siriji zamrznila premoženje

Kairo, 27. 11. 2011 17.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zunanji ministri držav Arabske lige so na kriznem zasedanju v Kairu odobrili uvedbo gospodarskih sankcij proti Siriji, da bi s tem povečali pritisk na režim predsednika Bašarja al Asada. Ukrepe je podprlo 19 od 22 članic.

Sirija
Sirija FOTO: Reuters

Katarski zunanji minister Hamad bin Džasim al Tani, čigar država predseduje Arabski ligi, je na novinarski konferenci dejal, da sta proti sankcijam glasovala Libanon in Irak. Današnji ukrep Arabske lige je prvi te vrste proti kaki arabski državi. Sankcije naj bi začele veljati v kratkem.

Katarski zunanji minister je ob tem ponovil, da namen sankcij ni prizadeti sirsko ljudstvo, ampak sirski režim, kar so na zasedanju v soboto sicer že potrdili tudi finančni ministri Arabske lige. Ti so na srečanju v Kairu pripravili predlog sankcij in ga nato posredovali zunanjim ministrom lige, ki so ga danes potrdili.

Sankcije med drugim predvidevajo prepoved potovanja sirskih vladnih predstavnikov v arabske države in zamrznitev njihovega premoženja v državah članicah Arabske lige, ustavitev poslovanja s sirsko centralno banko in umik investicij iz Sirije. Ministri so se zavzeli tudi za ustavitev komercialnih letov sirske državne letalske družbe v katero od članic Arabske lige.

Generalni sekretar Arabske lige Nabil al Arabi pa je dejal, da je organizacija pripravljena ponovno preučiti sankcije, če bo Sirija uresničila načrt Arabske lige, sprejet v začetku novembra, ki med drugim predvideva prihod mednarodnih opazovalcev v državo in umik vojske iz sirskih mest.

Sirija se je znašla pod vse večjim mednarodnim pritiskom, da naj ustavi nasilje nad protirežimskimi protestniki, ki je od sredine marca letos po podatkih ZN zahtevalo že več kot 3500 življenj. Samo danes naj bi bilo v Siriji ubitih enajst ljudi, od teh šest na območju Homsa, ki je že več tednov tarča napadov varnostnih sil, ki skušajo tam zlomiti nasprotnike režima.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

upornik_007
27. 11. 2011 20.36
+1
še mal pa bodo napadli sirijo