Tujina

V Jemnu velja 48-urna prekinitev ognja, a o kršitvah že poročajo

Sana, 19. 11. 2016 14.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Jemnu velja 48-urna prekinitev ognja, ki je vzbudila upanje, da se bo vendarle umirilo prelivanje krvi, ki je v več kot dve leti trajajočem konfliktu terjalo več tisoč življenj civilistov. A iz nekaterih krajev že poročajo o prvih kršitvah dogovora.

V Jemnu je danes opoldne po krajevnem času (ob 10. uri po srednjeevropskem) začela veljati 48-urna prekinitev ognja.

Gre za odziv na sporočilo jemenskega predsednika Abedraba Mansurja Hadija, ki je podprl premirje "v odgovor na prizadevanja Združenih narodov in drugih za vzpostavitev miru", je arabska koalicija zapisala v sporočilu.

Kot je še dodala, obstaja možnost podaljšanja prekinitve ognja, če bodo hutijski uporniki in njihovi iranski zavezniki spoštovali dogovor in dovolili dostavo pomoči v oblegana mesta.

Jemenski uporniki še niso sporočili, ali bodo upoštevali prekinitev ognja.
Jemenski uporniki še niso sporočili, ali bodo upoštevali prekinitev ognja. FOTO: AP

Skoraj dve uri po tem, ko je dogovor o prekinitvi ognja stopil v veljavo, so z različnih območij v Jemnu previdno poročali o miru.

Tiskovni predstavnik uporniških vojaških sil Sharaf Loqman je sporočil, da spoštovanje miru njihovih sil sloni na izpolnjevanju dogovora druge strani. "Vojska, varnostne sile in milice Hutijev so pripravljene braniti dostojanstvo ljudi, suverenost in neodvisnost, če bi napadalci vztrajali pri nadaljevanju agresije," je povedal za jemensko uporniško tiskovno agencijo Saba.

Tokratna razglasitev premirja je sedma v vrsti prekinitev ognja. Prejšnje so v razdejani državi spodletele, med njimi zadnja oktobra.

V prvih urah veljavnosti prekinitve ognja so z različnih območij v Jemnu previdno poročali o miru. A kasneje so se pojavila prva poročila o kršitvah.

Med drugim naj bi spopadi uporniških in provladnih sil potekali v bližini Taeza, tretjega največjega mesta v državi. V tem mestu na jugozahodu Jemna naj bi uporniki tudi izstrelili raketo na stanovanjsko naselje, pri čemer je bil ubit en civilist, dva pa ranjena. O občasnih spopadih poročajo tudi iz krajev Nahm, Šabva in Sarva blizu prestolnice Sana.

Jemen je v primežu nasilja od septembra 2014, ko so uporniški Hutiji vdrli v Sano. Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije je marca lani sprožila vojaško operacijo proti upornikom, a ti še vedno nadzirajo več delov države, tudi glavno mesto.

Konflikt v Jemnu je po podatkih ZN doslej zahteval več kot 7000 življenj, predvsem civilistov. Več kot 37.000 ljudi je bilo ranjenih, najmanj trije milijoni pa so morali zapustiti domove v najrevnejši državi Arabskega polotoka. Mednarodne organizacije opozarjajo, da so se v zadnjih tednih začele širiti bolezni, v porastu je tudi podhranjenost.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

devote
19. 11. 2016 16.18
-1
Je mogoče padel prvi klic iz Bele hiše pravkar izvoljenega?? ka melarji, tole vam povem: slaba se vam piše.
NiVzdevka76
19. 11. 2016 17.06
-1
In prav je tako! Nobene pravice nimaš se obnašat kot šimpanz v jawnosti. Doma počni kar hočeš, ostale pa pusti z bolano glawo na miru....
devote
21. 11. 2016 10.16
@NiVzdevka. Komu ti to repliciraš?? Glede na to, da imaš bolano glavo, te bom pustil na miru.
Roka pravice 1
19. 11. 2016 15.18
+13
Zakaj nobeden ne obsodi Savdsko Arabijo?
Joža Gabroža
19. 11. 2016 15.35
+8
jzkzfzmz
19. 11. 2016 16.15
+8
Ker jo podpira ameriška vojska. In tudi ne pišejo da so bombardirali kmetije in zbiralnike za pitno vodo. N epišejo koliko civilistov vsak da n pobijejo. Zato je ne obsodijo. Haaško sodišče je v lasti amerosov. Torej kdo bo jim potem sodil? Naši mediji ne upajo resnice pisat so preveč skorumpirani!