Tujina

Arabec kupil neonacistično modno znamko

Berlin, 06. 04. 2009 06.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Znamko oblačil Thor Steinar je kupil arabski poslovnež. To ne bi bilo seveda nič nenavadnega, če ne bi šlo za z neonacizmom povezano znamko. Kupci zato že pozivajo k bojkotu.

Nemško modno znamko Thor Steinar, ki je priljubljena med neonacisti, je po poročanju medijev kupil arabski poslovnež Fajsal al Zaruni. V podjetju, ki je bilo lastnik znamke doslej, so navedbe, zaradi katerih so med desničarskimi skrajneži že začeli krožiti pozivi k bojkotu znamke, zavrnili in potrdili le, da je podjetje prevzel "tuji vlagatelj".

Sporni znak Thor Steinarja
Sporni znak Thor Steinarja FOTO:

Znamka Thor Steinar velja za dokaj kontroverzno, nosijo pa jo predvsem pripadniki neonacistične subkulture. Nošenje oblačil te znamke je prepovedano v nemškem zveznem parlamentu, v parlamentu zvezne države Mecklenburg-Pomorjansko, pa tudi na več nogometnih stadionih. Številni nemški politiki si prizadevajo, da bi to znamko prepovedali po vsej Nemčiji.

Na številnih oblačilih te znamke je upodobljena norveška zastava, posamezni modeli pa so poimenovani po norveških krajih, kot so Trondheim, Nordfjord, Nordstrand ali Bergen. Norveška je proti podjetju, ki je bilo lastnik znamke, zato lani vložila tožbo. Te sicer ni dobila, je pa družba obljubila, da na oblačilih te znamke poslej ne bo več upodobljena norveška zastava.

18 za Adolfa Hitlerja

Po poročanju spletnega časnika Spiegel Online se v zadnjem času videz skrajnih desničarjev precej spreminja. Obrite glave, črni škornji z belimi vezalkami in ''bomber'' jakne so zamenjale bolj stilske obleke in predvsem bolj zakodirani simboli. K tem se zateka tudi podjetje Thor Steinar.

Po podatkih nemške tajne službe je v Nemčiji okoli 40.000 aktivnih skrajnih desničarjev. Aretirajo lahko nasilne bratovščine, večina pa je za državo nedotakljivih, če le ne kažejo naokrog svastik ali javno podpirajo Hitlerja ali njegovo stranko.

Nemške oblasti so na primer leta 2004 prepovedale proizvode Thor Steinar, saj so bili njihovi logoti podobni simbolom, ki so jih nosili oficirji SS. Podjetje je preoblikovalo dizajne in sedaj spet dela s polno paro.

''Vesel kontakta''?!
''Vesel kontakta''?! FOTO:

Napisi na njihovih oblačilih so morda res manj očitni kot nekoč, a še vedno pomenljivi za tiste, ki simboliko razumejo. Nekatere oznake so zelo nedvoumne, kot na primer napis ''kontaktfreudig'', kar pomeni ''vesel kontakta'' z rdečimi packami, ki so videti kot madeži krvi. Tudi številki 18 in 88 sta zelo pogosti, pomenita pa Adolf Hitler in Heil Hitler, po poziciji, ki jo imata začetnici besed v abecedi.

Mnogi neonacisti prisegajo na znamko Lonsdale. Njihove majice na primer nosijo pod razprtimi jopami, da se vidi le NS, kar je okrajšava za nacional socializem. Prav tako so zaradi črke N priljubljene superge znamke New Balance.

Vendar pa Esther Lehnert iz skupine za svetovanje, ki pomaga učiteljem in staršem prepoznavati znake, da je nekdo pripadnik skrajne desničarske organizacije, opozarja, da je Thor Steinar drugačen primer, saj ne gre le za široko razširjeno znamko, ki jo pač nosijo neonacisti, temveč gre v tem primeru za oblačila, ki jih delajo ''iz scene za sceno''. Lehnertova tudi opozarja, da dandanes skrajni desničarji prav tako nosijo majice z likom Che Guevare in palestinske rute kot skrajni levičarji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mulac77
06. 04. 2009 22.54
+3
Novice prepisujete na googlu... Smešni ste... 14/28
Pticja_Grapa
06. 04. 2009 16.17
CIgav sin? Bwo...se ne ve...verjetno zbezljal direkt iz sirotišnice.
Herr Immergleich
06. 04. 2009 16.05
+0
Stvar svobode trga in stvar izbora posameznika. Zaradi mene si lahko na glavo nataknejo tudi dolge spodnjice, če jim je to všeč.
dr.psiho
06. 04. 2009 15.55
+5
kaj je v taki modi slabega...nerazumem?? Jaz bi se oblekel v ss stilu,a kaj ko to neprenese moja denarnica...
malipandit
06. 04. 2009 13.54
+1
Žalostno, pa vsi smo Adamovi sinovi... Cigav sin je bil pa adam?
bigich
06. 04. 2009 11.02
+0
pa dajte nehat... 99% mojih postov je deletanih. a je moj 131 IQ res prevelik za to stran?
Nelonen
06. 04. 2009 09.34
+1
to mi deli, zdej naj pa začne baletne čeveljčke izdelovat pa pahljače, pa podvezice za gejevske nacije :)
manco-capac
06. 04. 2009 08.39
-2
Eni so desničarji, eni so skini, eni so metroseksualci, drugi spet ..., vse samo ljudje ne. Žalostno, pa vsi smo Adamovi sinovi...
Morana7
06. 04. 2009 08.23
Naj že začnejo kaj bolj pametnega tiskat na majce ....kaj konstruktivnega predvsem. Žal smo edina vrsta na tem planetu, ki nočemo razumeti, da je za ta planet treba nekaj narest, ne pa ga samo uničevat. Vsi neonacisti, ki niso čistokrvni nemci ( če to sploh še obstaja, najbrž bi prej našli čistokrvne žide ), pa so itak paradoks na kubik, zagovarjajo namreč lastno smrt.
Uroš Palhartinger
06. 04. 2009 07.39
-4
Saj že vrabci čivkajo da sta islam in nacizem medsebojno povezana...
netete1
06. 04. 2009 06.55
+4
a drugace pa ni nic narobe ce bi kupil znamko, ki med mladostniki promovira in spodbuja anoreksijo, sex za denar in zeljo po priljubljenosti. Verjetno med mladostniki povzrocajo vec zrtev kot danes neonacizem.