Tujina

'Apple lahko spodnese le, če zdaj zaspi pri razvoju'

San Francisco/Ljubljana, 07. 10. 2011 13.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Ne tekmujejo le z enim podjetjem, ampak s koalicijo rivalov," po smrti Steva Jobsa na možen preobrat opozarjajo tuji analitiki. Naši strokovnjaki dodajajo, da se težave lahko pojavijo na dolgi rok.

Žalovanje ob smrti Steva Jobsa
Žalovanje ob smrti Steva Jobsa FOTO: Reuters

Ob nedavni smrti 55-letnega Steva Jobsa, ustanovitelja Appla, se ves svet sprašuje, ali se lahko trenutni razcvet podjetja preobrne v zaton. Ustvarjalni duh pokojnega vodje je imel namreč po besedah mnogih strokovnjakov in analitikov ogromno vlogo pri razvoju, zaposlene pa je iz dneva v dan inspiriral. Ravno morebitna izguba slednje, bi bila lahko izjemna priložnost za številne konkurente. ''Apple ne tekmuje le z enim podjetjem, ampak s koalicijo rivalov, med katerimi so tudi nekateri največji svetovni proizvajalci elektronskih naprav,'' je včeraj kmalu po objavi, da je Jobs umrl, dejal Ben Wood, vodja raziskav pri britanskem podjetju CCS Insight.

Svet se je včeraj poslovil od ustanovitelja Aplla.
Svet se je včeraj poslovil od ustanovitelja Aplla. FOTO:

Sašo Divjak: Spodneslo bi jih lahko, če bi zaspali pri razvoju

Ko smo o prihodnjih nevarnostih za podjetje povprašali Saša Divjaka, profesorja na ljubljanski Fakulteti za računalništvo in informatiko, je ta dejal, da je bil Steve Jobs res pomemben, a da verjame, da imajo v podjetju izjemno močno razvojno ekipo. "Zato se vsaj v kratkem roku njegova odsotnost gotovo ne bo poznala. Spodneslo bi jih lahko le to, če bi res malce zaspali pri razvoju. Konkurenca je namreč v svetu resnično velika in če ne gledaš naprej, če zaspiš, se ti lahko to zgodi. Kot vemo, firme nastajajo, včasih pa tudi kakšna ugasne. A oni nikakor še niso tako daleč,“ je dejal.

Ob tem naš sogovornik priznava, da je bil uspeh Jobsa nedvomno v njegovem vizionarstvu, na katerega podjetje tudi v prihodnje ne sme pozabiti. "To se vidi po tem, da mu drugi trenutno komaj sledijo. On je bil prvi, ki je zakorakal v smer tega, kar se danes dogaja – da smo postali mobilna družba, da računalnik ni samo neko težko orodje na naših mizah, ampak je nekaj, kar imaš vedno pri sebi,“ pravi in dodaja, da so bile tudi tehnične zahteve skoraj vedno izpolnjene. "Slednje sam malce bolje spremljam na področju izobraževanja in zanimivo je to, da je največ aplikacij, ki so uporabniku prijazne in zanimive, ravno na teh iPadih. Ostali so še precej zadaj,“ je še dejal. Formula za uspeh je po njegovih besedah nedvomno tudi smisel za dizajn. "Drugi mu pri tem komaj sledijo,“ pravi in dodaja, da je glavna prednost inovativnost ter seveda imidž, ki si ga je podjetje ustvarilo in bi ga moralo tudi ohraniti.

Kljub velikemu uspehu Jobsovega podjetja pa so nekateri njihovi izdelki naleteli na slab odziv. Sesuli so jih nezanesljiva strojna oprema, dizajn brez funkcionalnih nadgradenj, zapletene funkcije in seveda cene, ki so bile previsoke za ponujeno. Več o tem ...

Vuk Ćosić
Vuk Ćosić FOTO: 24ur.com

Vuk Ćosić: To je potres, a Apple bo znal funkcionirati dalje

Podobnega mnenja je tudi Vuk Ćosić, spletni strokovnjak, ki je Jobsovo smrt označil kot žalosten trenutek, na katerega pa je bil svet v resnici že pripravljen. Njegovo vlogo pri oblikovanju današnjega sveta je označil za izrazito. "On je eden od motorjev sprememb, ki smo jo doživeli in jo živimo že ves čas – to je preobrazba družbe v informacijsko družbo, torej tudi velik in trd oreh za današnjo politiko tudi v našem prostoru,“ pravi. Čudežna moč izdelkov, za katere se pred trgovinami gnetejo dolge vrste kupcev, je po njegovih besedah "v kombinaciji dobrega razumevanja potreb uporabnikov, nekega diktiranja lastnega sloga ter v maniakalnem spoštovanju detajlov“. "Vsak izdelek je v tem smislu izrazito perfekcionistično izdelan in ljudje se s tem takoj identificirajo. Stvar deluje in še seksi je,“ meni Ćosić.

Obžalovanje ob smrti računalniškega genija so izrazili tudi številni glasbeniki, igralci in politiki. Preberite, kaj so zapisali.

Da bi vse to ohranili tudi v nadaljnje, pa ne bodo smeli pozabiti na duh pokojnega vodje, pravi. "To je potres, ampak tako kot Ford po Fordu in Disney po Disneyju bo znal Apple tudi po Jobsu dobro funkcionirati. To je utečen stroj, vrhunsko podjetje. Morda lahko manjka le inspiracija,“ še dodaja.

So mešani odzivi do novega iPhone 4S prvi odraz izgube Jobsa?

Kot smo poročali, je Jobs avgusta vodenje podjetja predal dolgoletnemu operativnemu šefu Timu Cooku. Ta je ta teden predstavil najnovejši Applov iPhone, ki pa med strankami ni povzročil take evforije, kakršne so običajno spremljale predstavitve novih Applovih izdelkov.

''Tragična smrt vplivnega vodje podjetja in mešani odzivi industrije do zadnjega modela iPhone 4S v prihodnjih četrtletjih ustvarjajo številne izzive za Apple,'' je aktualno dogajanje komentiral Neil Mawston iz Strategy Analitics. ''Pozornost industrije se bo neizogibno obrnila na novi iPad 3, ki ga namerava Apple predstaviti v prihodnjem letu. Pri iPadu 3 bo jasno, ali lahko podjetje nadaljuje z impresivno tradicijo inovacij, ki jih je doslej vodil Jobs,'' še pravi.

Eden od izdelkov, ki bi lahko prvi resno ogrozil Applov mnogo dražji iPad, naj bi bila tablica Kindle Fire, izdelek podjetja Amazon.com Inc, ki bo s svojo množično potrošnjo dosegla ceno 199 ameriških dolarjev. Trenutni primat Appla pa bi lahko po mnjenju analitikov na tem področju resno ogrozil tudi Samsung, ki da ima trenutno najboljše možnosti, da predstavi nekaj novega in vnemirljivega.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mušmula 1
09. 10. 2013 01.25
povprecen telefon ,povprecne kakovosti,z nadpovprecno ceno
AA11
09. 10. 2011 06.58
bubsss 07.10.2011, 15:42 -1 nic bat ... v apple niso na vodilnih polozajih Hilde , Zidarji , JJ , ... itak imajo materjala za 10 let vnaprej in te kikirikiji ki jim " sledijo oz konkurenca ) nimajo sans . Apple je ze tok naprej da se prav igrajo z njimi in da je kao bl zanimivo . Jabolka ne pade dalec od drevesa !! Res pa je da je mozno vse ampak so najmocnejsa firma na svetu in si tega ne smejo dovolit :) Teli nasi analitiki ... bols bi bilo da bi to pamet in vtikanje nosa iskoristil za nase nekoc velike firme in delili mnelja ter svetovali ali prevzeli ... mogoce bi jim se kaj ratal . RE: Tudi Nokia je bila nekdaj velika in cenjena firma, ki je izdelovala najboljše telefone....brez radikalnih idej bo tudi Apple končal v povprečju, iz katerega zdaj izstopa Samsung....
Ramzess
08. 10. 2011 11.55
Smešno, Apple vendar ni bil nepripravljen na to, ...mah so nekateri podcenjevalni, očitno vidijo korist, in že mečejo polena.
rissp
07. 10. 2011 22.15
Ko že tako objokujete "genija","dobrotnika" Jobsa, kaj ko bi malo objokovali še na tisoče kitajskih mladenk ki so pri 25 100% invalidke (ne morejo več hoditi, imajo možganske poškodbe), saj za Apple drgnjejo jabolko (znak na zadnji strani laptopov) z živčnim strupom. Jobs jim je kljub temu da je sam umiral in je vedel kakšen občutek je umirati , ZAVRNIL njihovo prošnjo, naj se uporablja za 5% dražja kemikalija, po kateri delavke ne postanejo invalidke ali ne umrejo po 3 letih. In te mladenke se potem odpusti in se zaposli nove (seveda ceneje kot pa jih zdraviti ali pa jim dati "penzijo")... *
STELA_
07. 10. 2011 17.25
".....naši strokovnjaki dodajajo, da se težave lahko pojavijo na dolgi rok". ....kako so naši strokovnjaki pametni, zakaj ne pogruntajo česa za rešitev Slovenije
Jimi1
07. 10. 2011 16.23
Desktop.Messiah07.10.2011, 14:14.... to se je zgodilo zaradi odhoda sredstev prilivov in najetih posojil v menedžerske žepe in vlaganja v jahtno floto namesto v razvoj podjetij.... zaradi rdečega kriminala in države, ki to početje tolerira če ne celo podpira !
Jimi1
07. 10. 2011 16.19
Slovenija spi že 20 let, pa jo ravnokar spodnaša in odnaša v prezgodnji grob....
bubsss
07. 10. 2011 15.52
desktop ... dej me pis take neumnosti . sej je lepo da se za svoje postavis ... ni pa razumljivo da tako prbijes ;)) zakaj se niso mogel nazaj pobrat ?! zato ker so pobasal vse kar je bilo in se pet krat tok se zadolzil da jim noben noce dat 1 € kredita !! je pa res da ce nebi v istabenzu vse shlapel ... in zginil , verjamem da bi se nasel kaksen in to spravil pocasi na noge .
bubsss
07. 10. 2011 15.42
nic bat ... v apple niso na vodilnih polozajih Hilde , Zidarji , JJ , ... itak imajo materjala za 10 let vnaprej in te kikirikiji ki jim " sledijo oz konkurenca ) nimajo sans . Apple je ze tok naprej da se prav igrajo z njimi in da je kao bl zanimivo . Jabolka ne pade dalec od drevesa !! Res pa je da je mozno vse ampak so najmocnejsa firma na svetu in si tega ne smejo dovolit :)  Teli nasi analitiki ... bols bi bilo da bi to pamet in vtikanje nosa iskoristil za nase nekoc velike firme in delili mnelja ter svetovali ali prevzeli ... mogoce bi jim se kaj ratal . 
Foen
07. 10. 2011 15.04
a dejte ga no... to je pa res treba poznat zadeve da kej takega izustiš.
mojcd
07. 10. 2011 14.26
vaši analitiki nimajo pojma....saj ni umrl razvoj, le ustanovitelj - pionir. rip
Desktop.Messiah
07. 10. 2011 14.14
Respect Stevu, toda menim, je imelo kar nekaj uglednih članov slovenskega managementa na nadaljno usodo svojih podjetij večji vpliv kot g Jobs na Apple. Pomislite le, kaj se je po odhodu vodilnih zgodilo z Istrabenzom, SCTjem in drugimi paradnimi konji, ki si po odhodu vodilnih niso več opomogli.