Tujina

Apetiti po slonovini se večajo

Johanesburg, 30. 12. 2011 08.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Leta 2011 so oblasti po svetu zaplenile rekordno količino slonovine. Lovci so na tleh Afrike, zato da bi zadovoljili vse večje azijske apetite po oklovini, pobili več slonov kot pretekla leta, zaradi zaslužka pa je pod streli padlo več tisoč slonov.

Trgovina s slonovino je prepovedana od leta 1989.
Trgovina s slonovino je prepovedana od leta 1989. FOTO: Reuters

Uradne oblasti so po svetu leta 2011 zasegle rekordno količino nezakonito tihotapljene slonovine. Divji lovci so zaradi vse večjih zahtev azijskega trga, kjer slonovino uporabljajo za izdelavo prestižnega nakita in okrasja, letos pobili več slonov kot pretekla leta.

Zaradi prepovedi trgovina s slonovino ne upada. Samo v letu 2011 je bilo pobitih več tisoč slonov.
Zaradi prepovedi trgovina s slonovino ne upada. Samo v letu 2011 je bilo pobitih več tisoč slonov. FOTO: Reuters

Skupina Traffic, ki si prizadeva za zaščito slonov in prepoved lova,  beleži, da trend krvavega posla in plenjenja slonjih oklov narašča, v letošnjem letu pa so zabeležili več kot 13 zasegov tovorov z več kot 800 kilogrami slonovine. Leta 2010 jih je bilo le pol manj, torej šest.

Kot ocenjujo, so divji lovci tako pomorili vsaj 2500 slonov, letošnji zasegi pa so po besedah nadzornika trgovanja s slonovino pri organizaciji Traffic Toma Millikena največji v zadnjih dveh desetletjih.

 Plenjenju in nedovoljeni trgovini naj bi botrovalo povečano vlaganje Kitajske na afriški trg, poleg prestižne slonovine pa povprašujejo tudi po rudninah, energentih in lesu, zato se naravna bogastva Afrike pospešeno črpajo. Poleg Kitajske je več povpraševanja po slonovini tudi na Tajskem.

Milliken poudarja, da lahko del slonovine, ki so jo na poti na črni trg zasegli, prihaja tudi iz državnih zalog po prejšnjih zasegih, vseeno pa nadzor kaže, da se je močno povečalo tudi število pobojev slonov po celotni celini.

"Podatki kažejo, da je bilo letos pomorjenih več tisoč slonov, najhuje pa je prizadeta osrednja Afrika, saj večino slonov ulovijo v Demokratični republiki Kongo," pravi Milliken. Kritično raven dosegajo tudi podatki iz Zimbabveja, Zambije, severnega Mozambika, Tanzanije in Kenije.

Na afriški celini po ocenah okoljevarstvenikov živi od 400.000 do 700.000 slonov. Največ slonov letno pobijejo na območju centralne Afrike, poleg Konga pa so kritične razmere še v Mozambiku, Zimbabveju, Botsvani in Keniji.

Trgovanje s slonovino je v svetu prepovedano od leta 1989 dalje, prepoved pa so takrat uvedli zaradi nebrzdanega pokola slonov v Keniji, prepovedali pa so tudi občasne dražbe afriških oblasti, ki so tržile slonovino iz državnih rezerv.

V nekaterih državah južne Afrike, na primer v Botsvani, populacija slonov naglo narašča, število slonov pa ponekod že presega mejo vzdržnosti in zmožnosti v posameznih rezervatih, drugje pa število slonov zaradi divjega lova in nekontroliranega plenjenja naglo pada, poudarja Milliken.

Poleg slonov so vse bolj na udaru tudi nosorogi. V Južni Afriki so lovci pobili vsaj 443 nosorogov, leta 2010 pa 333. Cena nosorogovih rogov na črnem trgu dosegajo vrtoglave vsote, kar 65.000 ameriških dolarjev na kilogram roževine pa je vsota, ki prekaša ceno zlata, platine in kokaina na črnem trgu.

Nosorogove roge uporabljajo na Kitajskem za pripravo tradicionalnih zdravilnih pripravkov, zdrobljeni rogovi pa naj bi zdravili revmatizem in odganjali zle sile ter uroke. V Južni Afriki domuje 20.000 nosorogov, pred dobrim desetletjem pa so lovci iztrebili kar 15 vrst živali letno. Prepovedim navkljub žene lovce k nekontroliranemu pobijanju živali sla po hitrem in krvavem zaslužku.

 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sha2011
30. 12. 2011 20.24
+6
Ko bodo sloni izumrli, bodo pa svoje ude prodajali. Vse za denar. Aja saj so še druge živali, ki jih je treba pokončat. Sram me je, da sem človek. imam pa internet, knjige,... in bom tam občudovala lepote narave, ki jih je napaka narave uničila. razlika med živaljo in človekom: živali imajo pamet in srce, človek pa pohlep in hinavščino. torej, koga je treba iztrebit? Ni ga lepšega kot iti ven iz mesta v gozd in občudovat in poslušat ptičjo petje in pomirjat oči na drevesih in jasah. ni lepšega kot sedet doma v mrzlih in deževnih dneh z svojimi hišnimi ljubljenčki. Živali ne poznajo homofobije, kakeršnega koli rasizma, če si jezen ali žalosten, te potolažijo z svojimi vragolijami. Stari rek ampak še vedno drži; ,, Vse kar je boljše od tebe, je treba odstranit.'' Žal ljudje ne poznajo več prave ljubezni. Poznamo samo besede vse za denar, tud organe če je treba. Ubijamo za krzna, hrano, obutev. Ker hočemo kazati svojo razkošnost. Pa sploh ljudje vemo kaj je razkošnost? To prihaja iz srca ne iz denarnice. Jejte meso, ubijajte živali, mučite jih. Naj vam te besede ob vsakem nakupu mrtve živali pride pred oči: ,, Vse se enkrat konča, in kaj bomo pol?'' Ne jem mesa, ne nosim usnja niti krzna. In poglej to, še vedno sem živa in zdrava! :O Živali so bile pred nami, in učili so me, da je starejše treba spoštovat. In tudi jih! Do tega dne, me še nobena žival ni imela za manj vredno. Nobena žival ni tekmovala če bo imela več od mene. Nobena žival mi ni obrnila hrbta. In če so oni naši prijatelji, zakaj to počnemo? Bomo kaj več? Če bomo pobijali nič krive prebivalce tega res že bogega planeta? Prijateljev se ne ubija, se ne muči in se jih ne je. Če pa hočejo čarat, pa si naj lastno kost iz sebe da, in laja v polno luno. p.s. Denarja se ne da jesti! Denar ne mora obnovit našega edinega (pazi to) doma. En planet ena šansa.
Abacus
30. 12. 2011 14.53
+7
Evo Kitajska pelje kapitalizem dalje.
Abacus
30. 12. 2011 14.55
+5
Nekateri upajo, da ko pade bančni imperij v ZDA, da bo potem svet pravičnejši?
Abacus
31. 12. 2011 01.11
+1
Svet še nikoli ni bil pravičen, vsaj odkar obstaja človeštvo. Tako ni bil pravičen pod ZDA, tako tudi ne ko še ZDA obstajale niso in tudi ko bo vajeti prevzela druga supersila ne bo pravičen.
Abacus
31. 12. 2011 01.14
+1
Vidim, da brišejo poste, ene dva sta bila še pred mojim, 24ur to se tako ne dela.
ORIGINAL1970
30. 12. 2011 13.28
+7
To kar se dogaj je človeški pohlep ,ki nas bo pripeljal do propada.Ne vojne in bolezni naravne katastrofe in lakota bodo zdesetkale človeštvo ,ki bodo posledica izščrpavanja zemlje .Naravno ravnovesje je že pomojem porušeno kar se vidi v segrevanju ozračja. Mislim ,da je Marko Polo izjavil ko je odhajal nazaj v Evropo po odkritju Kirajske ,da se evropejcem in celemo sveto slabo piše ,ča se prebudi speči zmaj(to je bilo mišljeno za Kitajce).IN SPEČI ZMAJ SE JE PREBUDIL.
tony_abcde@yahoo.com
30. 12. 2011 13.21
+7
edina možnost, da si planet in narava opomore je, da človeštvo izumre ali da se vsaj zmanjša na miljardo
nikiz123
30. 12. 2011 12.26
+8
Grozno, človek je res največje zlo..
Majda Božnar
30. 12. 2011 13.01
+5
Imaš popolnoma prav - dobro je pa tudi to, da smo tudi ljudje samo začasno na tem planetu.
European22
30. 12. 2011 11.53
+13
Kitajska bo uničila cel svet, s svojim kapitalizmom pod Komunistično preobleko! Včasih smo uvažal Mahagonij čez edino uvoznico v evropi, Avstrijo, sedaj pa polahko uvažamo že iz kitajske, kjer je kubik Mahagonija ali Tika, malo dražji kot je pri nas bukovina! Da ne govorimo o rižu, ki je cenejši na tono kot pri nas gnojilo za takšno kubaturo, seveda pri nas so gnojila organska in skrbno kontrolirana, pri njih pa zelo škodljiva zdravju! Ni brazilija zastojn uvedla preiskavo uvožene hrane, od kar s kitajci trgujejo se je število zajedalcev v možganih pri ljudeh povečalo za 40%, do tega pa pride, če gnojimo s človeškimi iztrebki ter nepreverjenimi kemičnimi gnojili!
Nimivseeno
30. 12. 2011 09.36
+9
Eksponentni ekonomski rasti sledi eksponentno črpanje resursov. Resursov bo zmanjkalo na omejenem planetu in sistem bank, ki posojajo svoj natisnjen denar za obresti se bo sesedel.
European22
30. 12. 2011 11.48
+2
Edino čudno je to da nisi spet obtožil Amere, pri katerih je slonovina med prepovedanim blagom! Mogoče gre pa ljudem na boljše!
Nimivseeno
02. 01. 2012 20.30
Edino čudno je to, da verjameš amerom, kot da bi bili svetniki!