Tujina

Annan za povečanje mirovnih sil v Kongu

New York, 03. 06. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Generalni sekretar ZN Kofi Annan je pozval članice Varnostnega sveta, naj v Demokratično republiko Kongo pošljejo večje število mirovnih sil od doslej odobrenih 5000 vojakov. Priporočil je tudi podaljšanje mandata.

Varnostni svet je v petek sicer odobril napotitev 1400 vojakov pod vodstvom Francije v provinco Ituri na vzhodu države, kjer je v spopadih med sprtima plemenskima skupinama Hema in Lendu umrlo okoli 500 civilistov. Sile pod vodstvom Francije naj bi septembra nadomestilo 1700 vojakov pod vodstvom Bangladeša, vendar je Annan dejal, da bi jih bilo potrebno najmanj dvakrat toliko.

Annan je v poročilu o delu Misije OZN v DR Kongo (MONUC) priporočil podaljšanje mandata misiji do konca junija 2004 in povečanje števila vojakov mirovnih sil. Annan si želi, da bi povečali število vojakov na 10.800 in jim dal tudi malce krepkejši mandat, saj lahko zdaj le opazujejo, kaj se dogaja, posredovati pa ne morejo.

Najhuje je v pokrajinah Ituri in Kivus, kjer se po Annanovih besedah različne oborožene skupine pobijajo vsevprek, sklepajo in razdirajo vojaška zavezništva, predvsem pa ne upoštevajo nobene avtoritete, reda ali zakonov. V pokrajini Ituri je od leta 1999 umrlo 50.000 ljudi, pol milijona pa jih je ostalo brez domov. Mirovne sile pod vodstvom Francije so bile odobrene zaradi poročil o pokolih in kanibalizmu, predvsem pa zaradi strahu, da se ne bi ponovili množični pokoli iz Ruande leta 1994.

V državi, kjer skoraj že deset let traja državljanska vojna, se število oboroženih skupin povečuje
V državi, kjer skoraj že deset let traja državljanska vojna, se število oboroženih skupin povečuje FOTO: Reuters

Annan je še opozoril, naj nikar ne zanemarjajo obsega naloge, ki čaka mednarodno skupnost v Kongo, obenem pa dodal, da naj sprte strani v državi nikar ne pričakujejo, da bo mednarodna skupnost urejevala njihove spore. Annan je pozdravil odločitev VS, da v Ituri pošlje mirovne sile, vendar bodo sile pod francoskim vodstvom skrbele za varnost le v neposredni bližini glavnega mesta pokrajine Buniji.

Zadnja državljanska vojna v DR Kongu se je začela leta 1998, ko sta državo napadli Ruanda in Uganda, vladi v Kinšasi pa so priskočili na pomoč Zimbabve, Namibija in Angola. Po mirovnem sporazumu v Lusaki se je začel izredno počasen umik tujih sil iz države, pri čemer se je ugandska vojska iz Iturija umaknila šele letos. Za sabo je pustila varnostno praznino, ki so jo zasedla sprta plemena.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja