FIT 24UR

Angleži ne želijo kaznovati voznikov, ki v lokalu spijejo kozarec vina

London, 07. 12. 2016 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Anglija ne bo znižala dovoljene meje alkohola med vožnjo, kot je to že leta 2014 storila Škotska. "Ne želimo kaznovati voznikov, ker imajo v lokalu v rokah kozarec vina," je odločitev vlade pojasnil sekretar na ministrstvu za promet Chris Grayling. Spremembe je zahtevalo združenje organizacij za varnost v cestnem prometu.

Anglija ne bo sledila Škotski, ki je rabo alkohola med vožnjo omejila na kozarec vina.
Anglija ne bo sledila Škotski, ki je rabo alkohola med vožnjo omejila na kozarec vina. FOTO: Thinkstock

Mejne oziroma dovoljene vrednosti alkohola v krvi med vožnjo v Angliji ostajajo enake. Kot je povedal sekretar na ministrstvu za promet Chris Grayling, "ne želimo kaznovati voznikov, ker imajo v lokalu v rokah kozarec vina", navaja britanski Daily Mail.

Očitno jih več ne zabava ideja, da bi v tem pogledu sledili Škotski, ki je leta 2014 znižala mejo dovoljenega alkohola na kozarec vina in tako zmanjšala število smrtnih žrtev na cestah.

Napredek od leta 2010 stagnira

Angleška vlada je bila pod velikim pritiskom združenja organizacij za varnost v cestnem prometu, ki jo je oktobra pozvalo, naj sledi zgledu Škotske, ki je leta 2014 dopustno mejo alkohola med vožnjo znižala na kozarec vina. Aktivisti namreč opozarjajo, da je število smrtni žrtev na cestah zaradi alkohola na enaki ravni kot leta 2010 – približno 240 na leto, osem tisoč ljudi pa je poškodovanih.

Kot je povedala Katherine Brown, direktorica Inštituta za alkoholne študije, je napredek na tem področju zastal. "Čas je, da vlada pogleda tudi izkušnje v drugih državah, katere ukrepe so sprejeli, da je na cestah manj mrtvih. Vožnja pod vplivom alkohola mora biti stvar preteklosti," je prepričana. 

A vlada se je odločila, da ne želi kaznovati voznikov zaradi enega kozarca vina, ki ga spijejo v lokalu. Bolj kot teh, pravi Grayling, se mora policija sistematično lotiti resnih kršiteljev, ki nenehno kršijo in ignorirajo zakon. Odločitev vlade je tako zagotovo razveselila zmerne pivce in lastnike lokalov, precej manj pa aktiviste.

Sekretar priznal, da je telefoniral med vožnjo

Med aktivisti za varnost v cestnem prometu je zagotovo završalo, ko je Grayling med drugim priznal, da je med vožnjo uporabljal mobilni telefon, čeprav je v isti sapi poudaril, da pa nikoli  ni poslal nobenega sms sporočila, ker je to "popolnoma nesprejemljivo". Dodal je sicer, da se je to zgodilo pred leti, ko se še niso povsem zavedali nevarnosti tega početja.

Aktivisti so od angleške vlede zahtevali, da zniža dovoljeno mejo alkohola med vožnjo. Neuspešno.
Aktivisti so od angleške vlede zahtevali, da zniža dovoljeno mejo alkohola med vožnjo. Neuspešno. FOTO: Thinkstock

Na Škotskem lahko ženske spijejo majhen, moški pa velik kozarec vina 

Škotska je po tistem, ko se je odcepila od Velike Britanije, mejo alkohola z 80 miligramov alkohola na 100 mililitrov krvi znižala na 50 miligramov alkohola. To pomeni, da lahko ženske spijejo majhen kozarec vina, moški pa večjega.

Po podatkih škotske policije se je uporaba alkohola med vožnjo v samo devetih mesecih znižala za 12,5 odstotka. Kritiki sicer opozarjajo, da je za pravilne napovedi še prezgodaj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
07. 12. 2016 21.41
Kako bodo policaji vedeli kdo je pil vino in kdo ne, saj ne verjamejo na besedo, alkotest pa tudi ne loči pijač me sabo.
Ramzess
07. 12. 2016 21.39
Na Škotskem imajo tudi majhne kozarce za vino, ...
Ramzess
07. 12. 2016 21.38
Spijejo kozarec vina, ... res, še vedno ga vsi pustijo tam, spijejo pa vino iz njega, ali drugo pijačo, ki jo imajo v njem.