Tujina

Andreotti obsojen za umor

Rim, 17. 11. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanjega italijanskega premiera in dosmrtnega senatorja Giulia Andreottija je sodišče v Perugii zaradi sodelovanja pri umoru kritičnega novinarja Mina Pecorellija leta 1979 obsodilo na 24 let zapora.

Giulio Andreotti
Giulio Andreotti FOTO: Reuters

Nižjestopenjsko sodišče v Palermu je sicer Andreottija oktobra leta 1999 zaradi pomanjkanja dokazov in neverodostojnosti mafijskih prič v Perugii oprostilo. 83-letni sedemkratni italijanski premier se na današnjo obsodbo lahko pritoži.

Potem ko je bil Andreotti skupaj s petimi drugimi osebami leta 1999 oproščen naklepnega umora, je tožilstvo, ki je zanj zahtevalo 10-letno zaporno kazen, vložilo priziv. V skladu z obtožnico naj bi novinarja Pecorellija na ukaz Andreottija ubila mafija. Nekdanji premier naj bi se namreč bal, da se je Pecorelli dokopal do za zanj obremenjujočega gradiva. Doslej niso odkrili, kaj točno naj bi novinar v zvezi z Andreottijem odkril.

Na današnjo odločitev se je nekdanji italijanski premier odzval z besedami, da vedno je in bo verjel v pravico, čeprav "se ta večer borim s sprejetem nečesa tako absurdnega". Že v preteklosti je nekdanji premier vztrajal, da je tarča političnih nasprotnikov in mafijcev, ki se mu maščujejo za razbitje organiziranega kriminala.

Andreotti je bil v nekem drugem procesu v Palermu obtožen sodelovanja s siciljansko mafijo Cosa Nostra. Tudi v tem primeru ga je sodišče oprostilo, tožilstvo pa je vložilo priziv. V tem procesu, ki se je začel leta 1995, so kot priče nastopili tudi mafijski šefi in Andreottija obtožili, da se je v času, ko je bil predsednik vlade, zavzemal za milejše kazni v procesih proti mafijskim botrom, v zameno pa naj bi Cosa Nostra na Siciliji njegovim krščanskim demokratom pridobivala volilne glasove.

Andreotti, ki je bil v 40 letih za italijanskega premiera izvoljen sedemkrat, v več vladah pa je bil tudi minister, je še v začetku 90. let veljal za najvplivnejšega politika Italije.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou