Tujina

Andreotti dokončno oproščen

Rim, 15. 10. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Najvišje italijansko sodišče je Giulia Andreottija oprostilo obtožb sodelovanja s sicilijansko mafijo.

Kasacijsko sodišče v Rimu, najvišje italijansko sodišče, je danes potrdilo razsodbo prizivnega sodišča iz Palerma, ki je 2. maja lani nekdanjega večkratnega italijanskega premiera in dosmrtnega senatorja Giulia Andreottija oprostilo obtožb sodelovanja s sicilijansko mafijo. 85-letni Andreotti je tako dokončno oproščen obtožb.

85-letni Andreotti je dokončno oproščen obtožb sodelovanja z mafijo
85-letni Andreotti je dokončno oproščen obtožb sodelovanja z mafijo FOTO: Reuters

Sodniki so med prizivnim postopkom ocenili, da niso našli dokazov, ki bi Andreottija povezovali z organiziranim kriminalom leta 1980 na Siciliji. Vendar so dodali, da je imel Andreotti vezi z mafijo pred letom 1980, vendar jim je italijanski zakon o zastaranju preprečil, da bi se o tem izrekli.

Obramba je sicer zahtevala, naj kasacijsko sodišče objavi "izjavo o odvezi", s čimer bi enkrat za vselej oprali Andreottijevo ime, kar pa je sodišče zavrnilo.

Prvostopenjsko sodišče je Andreottija oktobra 1999 že oprostilo, vendar je tožilstvo vložilo priziv. Zatem pa je maja lani Andreottija oprostilo tudi prizivno sodišče v Palermu. Tam je bil Andreotti obtožen sodelovanja s Cosa Nostro v 70. letih, ko naj bi slednja pridobivala volilne glasove za Krščansko demokracijo, katere dolgoletni generalni sekretar je bil. Ključna priča tožilstva proti Andreottiju, mafijski skesanec Antonio Giuffre, je 16. januarja sicer potrdil, da naj bi se bivši premier v preteklosti sešel z mafijskim šefom Stefanom Rontadejem.

V povsem drugi zadevi je kasacijsko sodišče v Rimu 30. oktobra lani Andreottija že oprostilo obtožb sodelovanja pri umoru kritičnega novinarja Mina Pecorellija leta 1979. Sodišče v Perugii je 17. novembra 2002 Andreottija zaradi sodelovanja pri umoru obsodilo na 24 let zapora, vendar je najvišja pravosodna stopnja v Italiji s svojo razsodbo oktobra lani zaključila sodno preganjanje večkratnega premiera v tem primeru.

Andreotti, ki je bil v 40. letih prejšnjega stoletja za italijanskega premiera izvoljen sedemkrat, v več vladah pa je bil tudi minister, je še v začetku 90. let veljal za najvplivnejšega politika Italije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja