Tujina

Anan za podaljšanje

Banjul, 02. 07. 2006 19.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Generalni sekretar ZN Kofi Annan je na srečanju Afriške unije poudaril, da se zavzema za podaljšanje misije v Darfurju.

Kofi Annan je na dvodnevnem vrhu Afriške unije (AU), ki se bo sklenil danes v gambijskem Banjulu, dejal, da se zavzema za podaljšanje mirovne misije AU v zahodni sudanski pokrajini Darfur do konca tega leta, medtem ko za to pokrajino načrtuje namestitev sil ZN. Zato je Annan na vrhu zaprosil za prilagodljivost afriških voditeljev, ki sicer vztrajajo pri umiku svojih finančno podhranjenih sil iz Darfurja do konca letošnjega septembra.

Annan je poudaril, da se zavzema za podaljšanje mirovne misije AU v zahodni sudanski pokrajini Darfur, do konca tega leta
Annan je poudaril, da se zavzema za podaljšanje mirovne misije AU v zahodni sudanski pokrajini Darfur, do konca tega leta FOTO: Reuters

Annan je dejal, da je imel ob robu vrha "vsebinski" pogovor s sudanskim predsednikom Omarjem al Baširjem, ki nenehno ostro nasprotuje namestitvi mednarodnih sil. "Jaz sem se seveda ponovno zavzemal za morebitno namestitev sil ZN v Darfurju in dogovorila sva se, da bomo nadaljevali dialog," je na novinarski konferenci povedal vodja svetovne organizacije. 53 afriških voditeljev zbranih na vrhu naj bi se sicer še drevi odločilo o naslednjih korakih, s katerimi naj bi izboljšali razmere v Darfurju.

Predsednik Senegala Wade je poudaril: "Ne smemo se izmikati svoji odgovornosti"
Predsednik Senegala Wade je poudaril: "Ne smemo se izmikati svoji odgovornosti" FOTO: Reuters

Medtem pa je Senegal danes na vrhu AU izrazil pripravljenost gostiti sojenje nekdanjemu čadskemu predsedniku Hisseneju Habreju, katerega izročitev sicer zahteva Belgija na podlagi obtožb vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti. "Menimo, da je Senegal najprimernejša država za njegovo sojenje in menim, da se ne smemo izmikati svoji odgovornosti," je dejal senegalski predsednik Abdoulaye Wade. Slednji je tudi pozval AU, naj pomaga pri organizaciji sojenja. Primer namreč po njegovih besedah zadeva celotno Afriko.

AU je za odločitev o usodi Habreja sicer že pred tem zaprosil Senegal, kjer nekdanji čadski diktator v izgnanstvu živi že 15 let, odkar so ga odstavili z oblasti. Habre je oblast v Čadu prevzel z udarom leta 1982, leta 1990 pa je bil na enak način strmoglavljen.

Posebna komisija, ki so jo v Čadu ustanovili leta 1992, je Habrejev režim obtožila 40.000 političnih umorov in 200.000 primerov mučenja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.