Tujina

Ameriško sodišče: NSA nezakonito zbira telefonske podatke

New York, 07. 05. 2015 17.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sistematično zbiranje podatkov o telefonskih klicih, ki ga izvaja ameriška Agencija za nacionalno varnost je nezakonito, je odločilo ameriško sodišče. Sodniki so namreč presodili, da jim ameriška zakonodaja teh pooblastil ne nalaga.

Sistematično zbiranje podatkov o telefonskih klicih je nezakonito, pravi ameriško sodišče.
Sistematično zbiranje podatkov o telefonskih klicih je nezakonito, pravi ameriško sodišče. FOTO: Blaž Garbajs

Ameriško zvezno prizivno sodišče je odločilo, da je sistematično zbiranje podatkov o telefonskih klicih, ki ga izvaja ameriška Agencija za nacionalno varnost (NSA), nezakonito in da presega okvire, ki jih je dopustil kongres.

Gre za prvi primer, da je kako redno višje sodišče razsojalo o tem programu NSA, ki ga je od leta 2006 vedno znova potrjevalo posebno sodišče za nacionalno varnost, njegove odločitve pa so tajne.

Trije zvezni sodniki so v sodbi na 97 straneh odločili, da določila ameriškega zakona o domovinski varnosti (Patriot Act) ne omogočajo avtorizacije zbiranja telefonskih metapodatkov in da "ne morejo nositi te odgovornosti, ki jim jo nalaga vlada".

Določil, ki omogočajo Zveznemu preiskovalnemu uradu zbiranje podatkov podjetij v protiterorističnih preiskavah, ni mogoče legitimno interpretirati na način, da bi omogočala sistematično in splošno zbiranje podatkov o telefonskih klicih v domačem prometu, je odločilo sodišče.

V ameriškem kongresu se krešejo mnenja o omenjenem programu zbiranja telefonskih podatkov.
V ameriškem kongresu se krešejo mnenja o omenjenem programu zbiranja telefonskih podatkov. FOTO: Reuters

Razsodba bo zagotovo povečala napetosti v kongresu, kjer se ravno razvnema razprava, ali bi ta program NSA ukinili, zamenjali ali celo razširili.

Tudi sodniki so pozvali kongres, da "če želi omogočiti tako daljnosežen program brez primere, potem ima za to vso možnost in naj to naredi nedvoumno".

Kot navaja New York Times, naj bi bili v predstavniškem domu pripravljeni sprejeti zakon, ki bi končal omenjeni program zbiranja telefonskih podatkov, vendar pa se temu močno upira vodja republikanske večine v senatu, Mitch McConnell.

Podobna zakonska pobuda je bila v senatu že zavrnjena novembra lani, ravno zaradi McConnellove intervencije. Zdaj predlaga, da bi sporna zakonska določila "jasno dopolnili" na način, da bi se program lahko nadaljeval v sedanji obliki.

Sodišče je sicer odločalo v tožbi Ameriške unije za državljanske svoboščine (ACLU) proti NSA in FBI, ki je bila vložena, potem ko je žvižgač Edward Snowden razkril razsežnosti programov nadzora v imenu nacionalne varnosti. Prvostopenjsko sodišče je sicer odločilo, da je bil program zakonit, prizivno sodišče pa je zdaj razsodbo obrnilo. Ni se pa sodišče izreklo glede obtožb, da je program NSA kršil tudi ameriško ustavo, še navaja New York Times.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
07. 05. 2015 22.01
+3
to je živ obup kaj počne tale amerika in njeni strici
ni_mi_vse_eno
07. 05. 2015 20.24
+1
preiskovati druge je zakonito, ubijati drugega v vojni je zakonito. Vprašati se moramo alije to moralno?
ni_mi_vse_eno
07. 05. 2015 20.23
seveda zakonito. Zakon smo ljudje.
spoštovanje
07. 05. 2015 20.22
+2
sploh pa smo jim navadni smrtniki zelo zanimivi ja.....komaj čakajo da kaj rečemo čez koga
Ramzess
07. 05. 2015 19.34
Samo, kje so še druga omrežja in podobno.
HeyBrigadeHitite
07. 05. 2015 19.06
+3
Al ste hitri. Vecina obvescevalnih sluzb prisluskuje nezakonito.
aaaaaa122121
07. 05. 2015 18.39
+1
Zaposleni v Pentagonu pa uporabljajo sluzbene kartice za igre na sreco in spremljevalke.
Explainator
07. 05. 2015 18.20
+4
prvostopenjsko sodišče je dosodilo tako, prizivno pa drugače? a ni nekaj podobnega bilo pri nas? in zdaj pravijo da ni pravne države? a potem je tudi v ameriki ni?