Tujina

FOTO: ZN: Našemu odposlancu na Krimu so oboroženi neznanci samo grozili

Kijev/Bruselj/Pariz, 05. 03. 2014 07.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Ruske sile so delno zasedle dve ukrajinski raketni bazi na polotoku Krim. ZDA medtem krepijo vojaške sile na Poljskem in v baltskih državah. Na Krimu pa so oboroženi moški grozili posebnemu odposlancu generalnega sekretarja ZN. Zato se je odločil za umik s polotoka.

Po relativno mirni noči na Krimskem polotoku so ruske sile danes delno zasedle dve ukrajinski raketni bazi na Krimu, so sporočili z ukrajinskega obrambnega ministrstva. Najprej so zasedli del oporišča v Evpatoriji, nato pa še del baze na polotoku Fiolent.

Predstavnik ministrstva je povedal, da poveljstvo in nadzorni center v oporišču Evpatorija, kjer ni nameščenih raket, ostajata pod ukrajinskih nadzorom. Tudi drugo oporišče, ki se nahaja pri Sevastopolu, je po njegovih navedbah še vedno pod ukrajinskim nadzorom.

V zalivu Sevastopol je ruska ladja zaustavila dve ukrajinski, prav tako so tja danes prispeli uniformirani vojaki, ki imajo obraze prekrite z maskami.

V zalivu Sevastopol je ruska ladja zaustavila dve ukrajinski.
V zalivu Sevastopol je ruska ladja zaustavila dve ukrajinski. FOTO: Reuters

Zajeli odposlanca ZN, napotili so se na sedež OVSE na Krimu

Oboroženi moški so zajeli Roberta Serryja, posebnega odposlanca generalnega sekretarja Združenih narodov Bana Ki Muna na ukrajinskem Krimu, je dejal ukrajinski zunanji minister. Združeni narodi so to že zanikali in pojasnili, da so oboroženi neznanci Serryju samo grozili, niso pa ga ugrabili.

Serry je bil v kavarni v glavnem mestu v regiji Simferopolu, ki jo je obkolila oborožena množica. Ko je napovedal, da odhaja s Krima, so ga izpustili. Ob njegovem odhodu se je zbrala množica in vpila "Putin, Putin!".

Vozilo odposlanca ZN
Vozilo odposlanca ZN FOTO: Reuters

Okoli 100 proruskih protestnikov se je napotilo na sedež Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) na Krimu.  Ovse je na prošnjo Ukrajine v to državo napotila 35 neoboroženih vojaških opazovalcev, ki so že na poti v Ukrajino. Opazovalci iz 18 držav – Kanade, Češke, Danske, Estonije, Finske, Francije, Nemčije, Madžarske, Irske, Latvije, Litve, Norveške, Poljske, Slovaške, Švedske, Turčije, Velike Britanije in ZDA – bodo v Ukrajini ostali do 12. marca. Najprej se bodo napotili v Odeso, obiskali pa bodo tudi druge kraje.

Lavrov: To niso naši vojaki!

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je povedal, da Rusija vojakom ne more ukazati, naj se umaknejo, ker to niso njihovi vojaki, pač pa samoizoblikovane skupine, ki jih sestavljajo lokalni prebivalci Krima, ki se borijo za svoje ozemlje. "Nimamo vpliva nad njimi," je zagotovil in zatrdil, da proruske sile na Krimu ne dobivajo ukazov iz Moskve.

Ruska vojska je po njegovih besedah v bazah in dela v skladu s pravili, da ne bi prišlo do prelivanja krvi. "Ne bomo dovolili prelivanja krvi. Ne bomo dovolili ogrožanja življenj in blagostanja prebivalcev Ukrajine in ruskih državljanov, ki živijo v Ukrajini," je še dejal.

Tudi ruski obrambni minister Sergej Šoigu je zatrdil, da možje, ki se izdajajo za ruske vojake, govorijo popoln nesmisel. Kako so prišli do orožja, ki ga imajo pri sebi, in vojaških vozil, kakršne uporablja prava vojska, mu ni jasno.

Ukrajina za mirno rešitev spora z Rusijo

Ukrajinski zunanji minister Andrij Dešicja je danes v Parizu izjavil, da želi Ukrajina spor z Rusijo rešiti na miren način. "To situacijo želimo rešiti mirno. Nočemo se boriti proti Rusom," je v spravljivem tonu dejal Dešicja, ki naj bi se po navedbah diplomatskih virov sestal z Lavrovom, vendar srečanja ni potrdila nobena od strani.

Vodja ruske diplomacije se je že pred tem sestal z generalnim sekretarjem ZN Ban Ki Munom, nemškim zunanjim ministrom Frankom-Walterjem Steinmeierjem in visoko zunanjepolitično predstavnico EU Catherine Ashton. Ashtonova bi morala danes odpotovati v Kijev, a je pot preložila za nedoločen čas, z ukrajinskimi voditelji pa se bo srečala danes v Parizu in v četrtek v Bruslju pred izrednim vrhom EU.

Diplomati iščejo rešitev

V Parizu je potekala vrsta srečanj na visoki ravni o krizi v Ukrajini. Ruski zunanji minister Lavrov je po pogovoru z ameriškim kolegom Johnom Kerryjem dejal, da sta se strinjala, da morajo pomagati Ukrajincem pri uresničitvi dogovorov z 21. februarja med sedaj že odstavljenim predsednikom Viktorjem Janukovičem in takratno opozicijo, ki je sedaj na oblasti v Kijevu. To je bilo prvo srečanje na visoki ravni med ZDA in Rusijo od začetka ukrajinske krize.

Lavrov je dodal, da sta s Kerryjem govorila o razmerah v Ukrajini in "akcijah, ki jih naši partnerji skušajo uresničiti preko Ovseja, Sveta Nato-Rusija in drugih mednarodnih organizacij". V kratki izjavi, ki jo je prenašala ruska televizija, je povedal še, da se bosta s Kerryjem sedaj sestala s kolegi iz Francije, Nemčije in Poljske, ki so bili 21. februarja sopodpisniki omenjenega dogovora.

Ta dogovor je predvideval predčasne predsedniške volitve najkasneje v decembru, oblikovanje vlade narodne enotnosti ter vrnitev ustave iz leta 2004.

Lavrov in Kerry
Lavrov in Kerry FOTO: Reuters

Kerry pa je dejal, da obstajajo ''številne ideje'', kako rešiti ukrajinsko krizo. Bo pa o njih razpravljal z ameriškim predsednikom Barackom Obamo. Dodal je, da so se strinjali, da je treba napetosti pomiriti skozi dialog. Prav tako je pozval, da se ruska vojska vrne v svoje baze.

Kerry sicer ne pričakuje, da bi se ruska in ukrajinska stran sestali že v Parizu. Sam se bo z Lavrovom srečal v Rimu že jutri.

ZDA bodo povečale vojaško pomoč Poljski in baltskim državam

Ameriški obrambni minister Chuck Hagel je v kongresu napovedal povečanje vojaške pomoči Poljski, Latviji, Estoniji in Litvi, ki mejijo na Rusijo. Hagel je povedal, da gre za izraz podpore zaveznikom po ruskem posredovanju na ukrajinskem polotoku Krim.

Hagel je dejal, da povečanje pomoči zajema razširjeno urjenje za poljske zračne sile in povečanje vloge ZDA v Natovem zračnem nadzoru nad baltskimi državami. ZDA imajo na Poljskem okoli deset letalskih častnikov, ki pomagajo pri urjenju poljskih kolegov. Zveza Nato pa izvaja zračni nadzor nad baltskimi državami, ki nimajo ustreznih lastnih zračnih sil.

Pentagon bo na Baltik poslal še šest letal F-15S, štiri letala so tam že nameščena.

EU obljubila pomoč Ukrajini v višini 11 milijard evrov

Ukrajinske oblasti so zaradi ruske grožnje okrepile varnostne ukrepe v jedrskih elektrarnah v državi. Poostrili so fizično varovanje 15 delujočih reaktorjev v štirih jedrskih elektrarnah.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je danes napovedal pomoč Ukrajini v višini "najmanj 11 milijard evrov v prihodnjih nekaj letih". "To je sveženj, oblikovan za pomoč predani, vključujoči in reformno naravnani ukrajinski vladi," je sporočil.

"Najnujnejša prednostna naloga za EU je prispevati k mirni rešitvi trenutne krize ob polnem spoštovanju mednarodnega prava," je dejal Barosso. Ob tem je dodal, da bi se morala istočasno mobilizirati mednarodna skupnost za pomoč Ukrajini pri stabilizaciji njenega gospodarstva in finančnega položaja.

Komisija bo predlog pomoči predstavila voditeljem držav članic EU v četrtek na izrednem vrhu v Bruslju, ki bo posvečen razmeram v Ukrajini.

Sveženj pomoči vključuje kratko- in srednjeročne ukrepe, ki vključujejo trgovinsko, gospodarsko, tehnično in finančno podporo Ukrajini. Pomoč vključuje tri milijarde evrov iz proračuna EU v prihodnjih letih, od tega 1,6 milijarde evrov v posojilih v okviru makrofinančne pomoči in 1,4 milijarde evrov jamstev, pri čemer bo 600 milijonov na voljo v naslednjih dveh letih. Na voljo bo tudi osem milijard evrov iz Evropske investicijske banke in Evropske banke za obnovo in razvoj.

Ameriški strokovnjaki bodo iskali ukradeno premoženje

ZDA pa bodo v Ukrajino poslale ekipo ameriških strokovnjakov, ki bo pomagala odkriti in vrniti premoženje, ki naj bi ga nakradli in poskrili sodelavci odstavljenega predsednika Viktorja Janukoviča, je sporočila Bela hiša.

Janukovičeva rezidenca
Janukovičeva rezidenca FOTO: Reuters

Ista ekipa strokovnjakov iz različnih vladnih agencij bo novi vladi v Kijevu prav tako pomagala zmanjšati uradno korupcijo in izboljšati preglednost in odgovornost vlade. Strokovnjaki bodo pomagali tudi s tehničnimi nasveti za zaščito Ukrajine pred politično motiviranimi trgovinskimi ukrepi Rusije, so še sporočili.

Nekdanji predsednik Janukovič, ki je pobegnil v Rusijo, je po besedah začasnega premierja Arsenija Jacenjuka skupaj s svojimi tesnimi sodelavci povsem izpraznil državno blagajno. Švica je že sporočila, da so računi članov družine Janukovič zamrznjeni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (948)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Glavavtorbi
06. 03. 2014 19.37
Slovenija je danes fassisticna policijska greznica, pa se kdo sekira?
pesnitev
06. 03. 2014 18.42
USA zopet posega v stvari, ki se je ne tičejo. In seveda podpihuje Ukrajince. Naj izvedejo na Krimu referendum. Tam, kjer je večina prebivalcev ruske narodnosti, seveda želijo k matični državi, jasno.
TT74
06. 03. 2014 14.59
+1
ves ta denar je pokradla opozicija, v treh dneh, od takrat, ko je Janukovič zbežal. Razlog je bil ta, da so lahko potem imeli izgovor, da Ukrajina potrebuje denar, in so jo lahko potem zadolžili pri Svetovni Banki! Ni pa šans, da bi lahko le v treh dneh odkrili, da v državni blagajni manjka več kot 70 milijard, in da je ta denar pokradel Janukovič! Pri nas tega nismo mogli odrkiti v treh letih, oni pa bi naj v treh dneh... ha-ha-ha...japajade....
TT74
06. 03. 2014 15.00
+4
made by USA... V zadnjih 10-tih letih, države, ki jih Svetovna Banka še nima pod kontrolo; ali 1.) v teh državah podkupijo politike, da poplenijo in zbankrotirajo državo, in jo nato zadolžijo pri Svetovni Banki (primer: Slovenija, Hrvaška, BiH, itd.) ali, 2.) če politiki v kateri državi niso podkupljivi, v teh državah ZDA organizirajo "proteste" in državne udare, in nato v vodstvo teh držav postavijo svoje petokolonaše, ki nato zbankrotirajo in zadolžijo te države pri Svetovni Banki (Libija, Ukrajina, itd.), ali ZDA in EU tem državam, pod nekim vsiljenim in lažnim izgovorom, vzpostavijo embargo in finančno in gospodarsko blokado, jih na ta način obubožajo in prisilijo, da popustijo in se zadolžijo pri Svetovni Banki, ali pa 4.) ZDA in NATO napadejo te države, pod izgovorom "boja proti terorizmu", "humanitarnim posredovanjem" ali "širijenje demokracije", jim zrušijo infrastrukture in pokradejo naravna bogastva, nato pa jih za obnovo, ki jih izvajajo ravno njihove - ameriške in zavezniške firme po oderuških 10x preplačanih cenah, zadolžijo pri Svetovni Banki (Irak, Afganistan, Haiti,Filipini, itd.)... Potem pa, ko ima Svetovna Banka vse svetovne države zadolžene pri sebi, zruši valute in vpokliče dolgove, in tako postane lastnica vseh držav in vseh njihovih naravnih bogastev in virov.... Moderni način širjenja imperializma! Države, ki jih Svetovna Banka še nima pod kontrolo, ki še niso zadolžene pri Svetovni Banki: Rusija, Kitajska, Iran, Sirija, Venezuela, Severna Koreja, Švica, .....Če še slučajno komu ni jasno, zakaj se dogajajo "(separatistični) protesti" in teroristični napadi v teh državah, in zakaj takšna medijska gonja proti tem državam, in zakaj (grožnja) embargo in gospodarske in finančne blokade. Sedaj je bila na vrsti Ukrajina, sedaj pa je naslednja očitno še na vrsti Venezuela, Rusija in Kitajska... potem pa še ostale... po kateremkoli od zgoraj naštetih modusov operadnijev... dokler ne bo padel poslednji. Sedaj so tudi Rusijo, preko Ukrajine, načrtno, sterali v položaj, ko nima izbire; ali se upre, ali pa se preda in podredi Svetovni Banki... Na Kitajskem in Venezueli tudi že potekajo (separistični) "protesti", pod organizacijo ZDA (in EU)...Torej obstajajo le dve opciji; ali se Rusija in/ali Kitajska upreta tej moderni globalni imperializaciji - zasužnjevanju, in pride to Tretje Svetovne Vojne, ali pa se "predata", čemur pa potem sledi "antikristov" - Vatikansko Zionistični Masonski Genocidni Fašistični Suženjski Nov Svetovni Red, ki pa vključuje tudi vsaj 95% globalni genocid in popolno zasužnjenje (mikročip) preostalega človeštva...
Razumnež
06. 03. 2014 08.48
+0
Na Krimu imajo Ukrajinci ruske teroriste, katere financira Putin.
Feinstein
06. 03. 2014 09.27
+1
mrBlack
06. 03. 2014 08.27
+4
rusija ima lahko v 3eh vojaških bazah v krimu po pogodbi (veljavna do 2046) med ukrajino in rusijo na enkrat nastanjenih 25.000 vojakov. trenutno je tam nastanjenih 16.000 vojakov. to je ta invazijska sila, ki jo zahod tako veselo omenja. nihče pa ne omeni, da je v isti sestavi ta "sila" tam že nespremenjena 16 let. toliko o kredibilnosti naših, zahodnih medijev.
devede
06. 03. 2014 07.36
+1
Ta je pa res NAS ODPOSLANEC?
sprint
06. 03. 2014 07.28
-1
Tudi ruski obrambni minister Sergej Šoigu je zatrdil, da možje, ki se izdajajo za ruske vojake, govorijo popoln nesmisel. Kako so prišli do orožja, ki ga imajo pri sebi, in vojaških vozil, kakršne uporablja prava vojska, mu ni jasno. ----------------------- hehehehehe..bravoo...
iGURT
06. 03. 2014 02.39
+3
ZN: Našemu odposlancu na Krimu so oboroženi neznanci samo grozili ________________Bodi srečen, ko so rušili oblast so pretepali ljudi.
radependrek
05. 03. 2014 23.21
+15
krim je vedno bil in vedno bo ruski
SlovenijamaTALENT
05. 03. 2014 23.33
+10
intro
05. 03. 2014 23.13
+2
Kje je Karl, se je že kaj spogajal, je to njegovo malo? Bo naredo red al kaj?
bozicki
05. 03. 2014 22.50
+14
PROTESTIRAM: Oboroženi moški so zajeli Roberta Serryja, posebnega odposlanca generalnega sekretarja Združenih narodov Bana Ki Muna na ukrajinskem Krimu, je dejal ukrajinski zunanji minister. Združeni narodi so to že zanikali in pojasnili, da so oboroženi neznanci Serryju samo grozili, niso pa ga ugrabili. Serry je bil v kavarni v glavnem mestu v regiji Simferopolu, ki jo je obkolila oborožena množica. Ko je napovedal, da odhaja s Krima, so ga izpustili. Ob njegovem odhodu se je zbrala množica in vpila "Putin, Putin!". NA SPLETU JE POSNETEK TEGA DOGODKA. NAREDILA GA JE AGENCIJA RUPTLY. NIHČE NI GROZIL, NIHČE NI VPIL PUTIN, PUTIN!!!!! VPILI SO RUSIA, RUSSIA, ODPOSLANCA PA JE VAROVALA KRIMSKA POLICIJA! ČLANEK POTVARJA RESNICO!
bozicki
05. 03. 2014 23.19
+3
V tej "množici" pa je bila večina ŽENSK. So morda te ženske, lepo vidne ne posnetku, tudi slišati jih je, ti oboroženi neznanci? Do žensk, mater, bi pa lahko imeli VSAJ KANČEK SPOŠTOVANJA!
civitasstain@gmail.com
06. 03. 2014 07.24
+0
Propaganda, na obeh straneh. Ukrajina bo pa izgubila in plačala račun!
DeadBull
05. 03. 2014 22.09
+2
Kaj za boga miloga je pa ta odposlanec tam počel?
janez pokora
05. 03. 2014 21.54
+14
rus si bo vzel svoje, kot vedno. saj mu tudi pripada! amer in eu bosta pa pos-rana od strahu od daleč gledala. vsak ima svoj domet, tako pač je...
Bruhalnica24
05. 03. 2014 21.36
+7
KAAAAAAJ ?????? ERJAVCU SO GROZILI HEHEHE....
hondica
05. 03. 2014 21.34
+15
Ukrajini predlagam, da odreže rakavo nogo po imenu Krim, bo kratkoročno boleče, vendar dolgoročna ozdravitev. Pa sej Jacenjuk to že ve...
janez pokora
05. 03. 2014 21.28
+4
hec bo, ko se bodo indijanci odcepili od amerike, seveda z vsem ozemljem, ki jim pripada! kitajc jim bo zanalašč dovolil, saj bo itak amerika kmalu v kitajski lasti...
ZAGOR TE-NEJ
05. 03. 2014 21.30
+8
Kitajci želijo od ZDA da jim začnejo vračati pufe, tako da zna bit še zanimivo. Samo globalna vojna je rešitev za ZDA pred finančnim zlomom.
janez pokora
05. 03. 2014 21.37
+1
Owce jalove 159, pa to ...
05. 03. 2014 21.14
+0
US Navy ... pa to ... Putin že švica ... lol ...
RightChoice4
05. 03. 2014 21.23
+0
Tomahawki so že usmerjeni proti Moskvi lol
janez pokora
05. 03. 2014 21.25
+2
na prometni od ladje in rakete pod lastnik piše pa: china
hondica
05. 03. 2014 21.32
-2
IQ007
05. 03. 2014 22.53
-3
ti tomahavki bojo popadali že v nemčiji.ve se kdo jih je delal.kavbojci
ZAGOR TE-NEJ
05. 03. 2014 21.13
+3
Bibaleze srebrni, a si še živ ? Pozdravljen !!!
janez pokora
05. 03. 2014 21.26
+5
ZAGOR TE-NEJ
05. 03. 2014 21.27
+4
Sem rekel da se samo doma stuširam in pičim do moje, zdaj moram pa še kako žaltavo razdret, da ne izgubim renome, ha ha
janez pokora
05. 03. 2014 21.38
+5
srebrnibreg
06. 03. 2014 13.11
Zagor- tudi tebe je preslepil ta primitivnež.
Tonček Balonček
05. 03. 2014 21.07
+2
A ta Januković v tej leseni dači živi, gotovo je črviva vsa.
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
05. 03. 2014 21.01
+17
ZDA ZOPET HOCEJO NAREDITI VOJNO.UPAM DA SE VODITELJEM RUSIJE IN UKRAJINE OHLADIJO GLAVE NE POSLUSAJO EVROPE NITI ZDA IN SKUPAJ NAJDEJO VSAJ ENO TOCKO ZA MIR IN MIREN DIALOG .LEP POZDRAV