Tujina

Ameriški podpredsednik podprl Izrael

Carigrad, 03. 06. 2010 09.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Turčija je z navdušenjem sprejela aktiviste, ki so se vrnili iz Izraela. Med množico ljudi, ki jih je pričakala, je bil tudi predsednik vlade. Medtem ko je ves svet ogorčen, Izrael še vedno zavrača kritike.

Prihod aktivistov v Carigrad
Prihod aktivistov v Carigrad FOTO: Reuters

V Turčijo je davi prispelo skoraj 500 aktivistov, ki so jih zajele izraelske sile ob ponedeljkovem napadu na humanitarni konvoj za Gazo. Aktiviste, ki jih Izraelci označujejo kot podpornike terorizma, je na letališču v Carigradu pričakala množica okoli tisoč ljudi, ki so vzklikali protiizraelska gesla in vpili: "Bog je velik!"

Letala so v Carigrad pripeljala tudi trupla devetih aktivistov, ki so jih izraelski komandosi v ponedeljkovem napadu ubili. Po poročanju turške tiskovne agencije Anatolija je med mrtvimi osem turških in ameriški državljan. Njihovo identiteto so dokončno ugotovili med obdukcijo na forenzičnem inštitutu v Carigradu, kamor so trupla pripeljali zgodaj davi. Obdukcija je tudi pokazala, da so vsi umrli zaradi strelnih ran, eden med ubitimi pa je bil ustreljen od blizu. Dokončne okoliščine smrti aktivistov bodo znane po balistični preiskavi, ki bo po poročanju Anatolije zahtevala kakšen mesec.

Na forenzičnem inštitutu so pregledali tudi vse ostale aktiviste, ki so se vrnili. Zbrati hočejo namreč dokaze, ki bi prišli v poštev ob morebitni tožbi Izraela.

'Zaseženo orožje vrgli v vodo'

Aktivisti, ki niso želeli povedati svojih imen, so ob prihodu v Turčijo dejali, da jih je osupnila brutalnost izraelskih komandosov, ki so zavzeli ladje v konvoju.

Izraelska stran trdi, da so se potniki na ladjah nasilno upirali, zato so bile izraelske sile primorane odgovoriti z orožjem.

Vodja islamske humanitarne skupine, ki je organizirala humanitarni konvoj za Gazo, Bulent Yildirim je ob tem povedal, da so nekateri aktivisti napadli izraelske vojake, ki so prišli na ladjo, v samoobrambi. Zasegli naj bi tudi nekaj njihovega orožja, ki pa so ga vrgli v vodo. Vojake so po njegovih besedah napadali s stoli in palicami. "Tudi če bi uporabili orožje, bi bila to legitimna samoobramba," je še dejal Yildirim in predlagal organizacijo še večjega konvoja, če Izrael ne bo umaknil blokade Gaze.

Aktiviste je na letališču v Carigradu pričakal tudi vršilec dolžnosti premierja Bulent Arinc. "Soočili so se z barbarstvom in zatiranjem, a vrnili so se ponosni," je dejal ob njihovem prihodu.

Vrnili so se tudi grški aktivisti

V Atenah pa je zgodaj zjutraj pristalo grško vojaško transportno letalo s 35 aktivisti, ki so jih Izraelci izpustili iz pripora. Večina od njih je Grkov, trije so Francozi, eden pa Američan. Izraelske sile so šest grških aktivistov izpustile že v sredo.

Na letališču je aktiviste pričakal grški zunanji minister Dimitris Drucas, zbralo pa se je tudi nekaj protiizraelskih demonstrantov.

'Kontraproduktivno, nevzdržno in napačno'

Zastava gori
Zastava gori FOTO: Reuters

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je medtem možnost umika blokade odločno zavrnil z argumentom, da ta preprečuje Hamasu napad na Izrael. Kritike z vsega sveta ob zadnjih dogodkih je označil za 'hinavščino'. "To ni bila ladja ljubezni," je dejal v poslanici državljanom. "To je bila ladja sovraštva."

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon pa je že v sredo Izrael vnovič pozval, naj takoj odpravi blokado območja Gaze. Kot je dejal, je problem, ki je sprožil ponedeljkov incident, prav dolgotrajno izraelsko obleganje Gaze, ki je "kontraproduktivno, nevzdržno in napačno".

Bela hiša se je sicer od dogodka distancirala z besedami, da mora neodvisna preiskava pokazati, kaj se je zares zgodilo.

Oglasil se je tudi ameriški podpredsednik Joe Biden, ki je podprl ravnanje Izraela. Po njegovem mnenju ima država 'absolutno' pravico braniti svoje varnostne interese. "Izrael lahko z vso pravico reče, 'Ne vemo, kaj je na tej ladji, mogoče hočejo raketirati naš narod'," je dejal Biden.

Ameriškemu predsedniku Baracku Obami se je sicer pridružil pri stališču, da bi moral Izrael omiliti blokado iz humanitarnih razlogov in sprožiti preiskavo incidenta. Poudaril pa je tudi, da razume zaskrbljenost Izraela. "S tem ko ves svet pritiska na Izrael, da ta spusti dobrine v Gazo, kjer bi pomagale običajnim ljudem, kaj se zgodi?" se sprašuje. "Hamas bo to zasegel, spravil v svoja skladišča, prodal vse."

KOMENTARJI (132)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

en_ja
06. 06. 2010 19.07
Da bomo vedeli: Ime Palestinec je do Arafata veljal za Žide
en_ja
05. 06. 2010 08.06
Zakaj poptv ne napiše kaj je resnica za temi ladjami plačanimi od dveh terorističnih organizacij? resnica ni tako zanimiva kot fdvjevsko razpihovanje protižidovstva.
en_ja
04. 06. 2010 12.57
Da bomo vedeli: Ime Palestinec je do Arafata veljal za Žide. Ime Palestina se je prvič pojavilo v letu 135 A.D., pred tem je bilo znano kot JUDEA. Do tega je pa prišlo ko je Rimski imperij dal Izraelcom sveto zemljo in jo poimenoval "Philistia" kar izhaja iz besede "Philistines" kar v hebrejščini pomeni okupatorji. In v nadaljnem poteku zgodovine so Arabski okupatorji Judae-je, da bi še bolj ponižali Žide spremenili ime v "Palestine". Če dobro pogledamo zgodovino dobro vidimo kdo dela napetosti v regiji in kera vera je na tem ozemlju okupator!!! To so zgodovinska dejstva poprta s strani vseh zgodovinarjev razen muslimanskih.
RedRocket
04. 06. 2010 11.48
DeadBull: Predno kaj pokomentiraš zaprosi mamo da ti zamenja plenice.
DeadBull
04. 06. 2010 11.17
Humanitarna pomoč? Zakaj jo pa niso dostavili prek Egipta? Dvomim, da je bila to samo humanitarna pomoč. In če so te vode zaprte in blokirane, potem te ladje nimajo tam kaj iskati. Saj so bili opozorjeni, da ne vstopajo na to območje. Obžalujem sicer žrtve, ampak tako to je.
RedRocket
04. 06. 2010 11.09
Ca6e A si se kdaj vprašal kdo je bil na tem ozemlju pred 6000, 10000, 20000 leti ??? Če gledamo po židovsko o par tisoč letih nazaj potem lahko rečemo da je ta zemlja last neandertalcev. V "izraelu" ne živijo izraelci ampak tujci iz vsega sveta, ki so samo židovske vere. Če po tvoje jaz kot musliman ne smem biti v Sloveniji, kaj potem ti počneš tukaj, spiizdi v tel aviv na judovsko gej parado.
Ca6e
04. 06. 2010 10.47
Kdo ni okupiral niti milimeter Izraelskega ozemlja, kdo je pa podrl njihovo najbolj sveto mesto in naa njej zgradil džamijo, izraelci sigurno ne, zato ne govori da niso zavzeli nič. Izraelski narod je bil v svoji zgodovini že dvakrat izgnan iz svoje zemlje, s pomočjo palestne in arbcov-perzijcev in takrat Islama še ni bilo, pojavil se je 2000 let kasneje. Ne biti preveč pametni, sploh pa to mislim o muslimanih in njihovih popronikih, poglejte si dejstav zgodovine in ne samo od 592 A.D. dalje ko je nastala Islamska vera. Da bomo vedeli: Ime Palestina se je prvič pojavilo v letu 135 A.D., pred tem je bilo znano kot JUDEA. Do tega je pa prišlo ko je Rimski imperij dal Izraelcom sveto zemljo in jo poimenoval "Philistia" kar izhaja iz besede "Philistines" kar v hebrejščini pomeni okupatorji. In v nadaljnem poteku zgodovine so Arabski okupatorji Judae-je, da bi še bolj ponižali Žide spremenili ime v "Palestine". Če dobro pogledamo zgodovino dobro vidimo kdo dela napetosti v regiji in kera vera je na tem ozemlju okupator!!! To so zgodovinska dejstva poprta s strani vseh zgodovinarjev razen Muslimanskih ki se ne spuščajo dlje kot od leta 500 A.D. le zakaj?
RedRocket
04. 06. 2010 10.45
Če bi jaz potrkal na vrata Benjaminu Natanjahiju in mu pokazal svojo Biblijo in rekel; "pred 10.000 leti je bil tu moj dom ! a boš spakital kovčke in odšel" ??? Celoten "israel" je na Palestinskem ozemlu, nihče nima pravice pregnati ljudi zaradi 3000 let starega Biblijskega zapisa. ISRAHELL.
en_ja
04. 06. 2010 10.24
@porka.malorka: nee, veš, samo neizmerno uživam ob branju vaših neumnosti...Baracku Husseinu Obami po olju drsi;)
Zaharija
04. 06. 2010 09.15
Israel je ena velika svetovna sramota ki jo je tako kot večino drugih zgresenih stvari zgradila amerika, katera ga tudi brani
Zaharija
04. 06. 2010 09.15
Israel je ena velika svetovna sramota ki jo je tako kot večino drugih zgresenih stvari zgradila amerika, katera ga tudi brani
Zaharija
04. 06. 2010 09.15
Israel je ena velika svetovna sramota ki jo je tako kot večino drugih zgresenih stvari zgradila amerika, katera ga tudi brani
Zaharija
04. 06. 2010 09.15
Israel je ena velika svetovna sramota ki jo je tako kot večino drugih zgresenih stvari zgradila amerika, katera ga tudi brani
porka.malorka
04. 06. 2010 08.34
en_ja hahahahha Sam ne mi rečt da ti to dejansko verjameš. Lahko bi ti našteval njegove šefe pa je brez veze,ker jih je polno samo nekaj skupnega imajo ti šefi vsi so prvo izraelci šele nato američani. Lahko ti je pa jasno da je takoj po izvolitvi odhitel v izrael in jim je zatrjeval da se ne bo nič spremenilo
en_ja
04. 06. 2010 08.22
@dl240580: Islamizem ima globoke korenine še iz nacizma, ko so skupaj sodelovali...tudi jaz upam, da so se židi kaj naučili iz druge svetovne vojne.
en_ja
04. 06. 2010 08.15
@RedRocket: Barack Hussein Obama ne podpira židov... Barack Hussein Obama je plačan od svojih prijateljev arabskih naftarjev...
en_ja
04. 06. 2010 08.12
@dl240580: izraz Palestinec se je do Arafata uporabljal za žide. Temu kar ti praviš palestinec so preseljeni arabci...
dl240580
04. 06. 2010 08.08
Zgleda da se Židje niso nič naučili iz druge svetovne vojen vse to kar je njim počela nemška vojska danes oni počnejo Palestincem. Jih ograjujejo z visokim obzidjem in okupirajo ozemlje ki ni bilo nikoli njihovo. Sicer bodo pa s takimi akcijami pokopali sami sebe saj živijo v soseski muslimanskih držav ki so že sedaj zelo nezadovoljne s početjem Izraelcev nad Palestinci.
MERDE-AVE-MERDE
03. 06. 2010 21.57
židi so streljali na ladjo še preden so se vkrcali in je nastala gužva v mednarodnih vodah
RedRocket
03. 06. 2010 21.30
Obama podpira žide. To je tudi za pričakovati saj mu oni dajejo plačo.