Tujina

Ameriški kongres potrdil spremembe programa visa waiver

Washington, 18. 12. 2015 21.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški kongres je v okviru paketa zakonov o proračunski porabi in davčnih olajšavah potrdil tudi nekaj sprememb programa visa waiver, ki potnikom iz 38 držav, med njimi tudi Slovenije, omogoča turistične in poslovne obiske ZDA brez vizuma v trajanju do 90 dni.

Gneča na letališču JFK
Gneča na letališču JFK FOTO: Reuters

Spremembe so posledica preplaha med ameriškimi kongresniki, ki se po terorističnih napadih v Parizu bojijo, da bi lahko teroristi prišli v ZDA brez vizuma. Zaradi tega so se odločili, da osebam z dvojim državljanstvom Sirije, Iraka, Sudana in Irana ter državljanstvom katere od 38 držav iz programa visa waiver, ki so obiskali te države, odvzamejo pravico obiska ZDA brez vizuma.

Ti bodo morali zaprositi za vizo, kar pomeni, da se bodo morali osebno oglasiti na ameriškem konzularnem predstavništvu. Na ta način bodo morali po novem vizo dobiti vsi državljani 38 držav, ki so od leta 2011 obiskal Sirijo, Irak, Sudan in Iran. Seznam je uvodoma obsegal le Sirijo in Irak, kjer je močna skrajna skupina Islamska država, na koncu pa so dodali še Sudan in Iran.

Ministrstvo za domovinsko varnost lahko seznam držav kadarkoli razširi na kakšno drugo teroristično žarišče. Kongres je dovolil izjemo za državne predstavnike ali vojake, ki so omenjene štiri države obiskali po službeni dolžnosti.

Nova pravila bodo veljala od 1. aprila prihodnje leto, države članice EU pa bodo najverjetneje uvedle povračilne ukrepe naslednje leto, ko bo potekala revizija programa visa waiver. O njih je pred kongresnim ukrepom govoril veleposlanik EU v ZDA David O'Sullivan.

V okviru programa visa waiver vsako leto v ZDA pride 20 milijonov ljudi, od tega 13 milijonov Evropejcev, ki imajo denar. Ameriška potovalna zveza ocenjuje, da program na leto ZDA navrže 190 milijard dolarjev gospodarske koristi. Zaradi strahu pred teroristi bo sedaj tega denarja malce manj. Ameriška zveza za državljanske svoboščine je prav tako kritična in kongres obtožuje nepotrebnega ideološkega ekstremizma.

Od 1. aprila 2016 bodo morali imeti vsi potniki brez vizuma elektronsko čitljive potne liste z biometričnimi in biografskimi podatki na čipih. Vse države bodo morale redno obveščati ZDA o vseh spremembah, kot so na primer izgubljeni potni listi, če ne jih bo lahko ministrstvo samovoljno črtalo s seznama.

Predlog zakona, ki zadeva program visa waiver, vsebuje tudi zahtevo, naj Združeni narodi standardizirajo potne liste na svetovni ravni tako, da bodo morali imeti vsi elektronske čipe z biometričnimi in biografskimi podatki.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.